Florian Neagu, BNR: "Toate firmele de succes din România au avut în spate un partener care să le finanţeze"

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 29 octombrie

Florian Neagu, BNR: "Toate firmele de succes din România au avut în spate un partener care să le finanţeze"

English Version

"Din cele peste 800.000 de firme active în ţara noastră, aproape 260.000 au capitaluri negative"

"Multe dintre firmele ce au capitaluri proprii negative realizează profituri; acţionarii preferă să distribuie profiturile sub formă de dividende decât să-şi consolideze entitatea"

Toate firmele de succes din ţara noastră identificate de Banca Naţională a României (BNR) au avut în spate un partener care să le finanţeze, al cărui rol nu a fost doar să le furnizeze bani, ci şi să le tempereze în perioade de euforie şi să le ajute cu sfaturi în perioadele mai puţin bune, a afirmat, ieri, Florian Neagu, Director Adjunct, Direcţia de Stabilitate Financiară în cadrul BNR, cu ocazia unei conferinţe de presă.

Florian Neagu a spus: "Spiritul antreprenorial în ultimii 30 de ani a fost foarte dinamic. De la aproape 300.000 de companii active în 1994, acum avem peste 800.000 de entităţi, dar mai este spaţiu semnificativ de îmbunătăţire faţă de Europa. În România sunt 52 de firme la 1.000 de locuitori, faţă de media europeană de 84 de companii la 1.000 de locuitori".

Directorul din cadrul BNR a adăugat: "Pe de altă parte, există multe firme ce au capitaluri negative. Sunt firme care nu reuşesc să aibă capitaluri proprii de minim 200 de lei, prag care este neschimbat din anii 90. În prezent, din cele peste 800.000 de firme active, aproape 260.000 au capitaluri negative, ceea ce înseamnă că aproape o treime din firmele pe care le avem în economie sunt subcapitalizate, adică nu reuşesc să îndeplinească cerinţa minimă legală. Or, această subcapitalizare cronică are consecinţe asupra dezvoltării".

Conform oficialului BNR banca a studiat, luând în calcul perioade de cinci ani, modul în care se dezvoltă firmele din România, adică adică dacă reuşesc să depăşească sfera de dimensiune în care s-a născut sau în care activează. "Din păcate, cam nu", a spus Florian Neagu, adăugând: "În ultimul deceniu, ieşirea din zona de dimensiune apare chiar mai rar decât înainte, ceea ce este în strânsă legătură cu partea de subcapitalizare".

Directorul Adjunct al Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR a adăugat că, potrivit studiului băncii, 64% din firmele care au capitaluri proprii negative sunt în această situaţie de mai bine de zece ani. "Bineînţeles că te întrebi cum poţi să trăieşti astfel pentru că, în teorie, este nevoie de doar un an pentru a ieşi din piaţă (...). Apoi, când studiem dacă aceste companii generează vulnerabilităţi în economie, vedem că o parte importantă din plăţile restante provin prin acest canal, din partea firmelor cu capitaluri negative", a spus Florian Neagu.

Pe de altă parte, multe dintre firmele ce au capitaluri proprii negative înregistrează profituri, afirmă oficialul BNR. "Legea spune că, în momentul în care ai profit, trebuie să îţi foloseşti aceste reurse pentru a capitaliza firma şi ajunge, conform legii, cel puţin la pragul minim solicitat. Dar acţionarii sau asociaţii preferă să distribuie profiturile sub formă de dividende decât să-şi consolideze entitatea. Or, dacă acţionarii nu au încredere în acea entitate, cum să te aştepţi ca un creditor să aibă încredere, să te ajute să îţi sprijini afacerea?", a spus Florian Neagu.

Inovaţia şi valoarea adăugată pe care o generează companiile este un alt element care ţine de natura calitativă a structurii firmelor din ţara noastră, conform directorului din cadrul BNR.

"Ultimele decenii au adus multe schimbări favorabile în această direcţie, dar sunt nişte nuanţe. Ne-am dori multe firme high-tech, cum sunt cele din industria farmceutică sau aeronautică şi medium high-tech, precum automotive, etc. Dar, ponderea în valoarea adăugată brută a ţării noastră produsă de către firmele din aceste domenii în ultimii 30 de ani a rămas neschimbată, undeva la 7-8% (...). Vestea bună este că sectoarele unde cunoaşterea inovativă primează, aşa-numitele knowledge-intensive services, în special IT-ul, au o creştere semnificativă în ultimii 30 de ani. Mesajul generale este că, mai avem spaţiu semnificativ de îmbunătăţire a calităţii creşterii economice", a spus Florian Neagu.

"Peste 90% din managerii companiilor de succes au studii superioare"

Conform Directorului Adjunct al Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, banca a identificat şi studiat firmele de succes din ţara noastră din 2007, momentul aderării la Uniunea Europeană şi până în prezent, prin firme de succes înţelegând societăţi care au reuşit să îşi crească în mod sustenabil profitabilitatea, cifra de afaceri, indicatorii de lichiditate să fie conform nivelurilor standard recomandate, etc.

"Din 2007 până în prezent am trăit numeroase cicluri economice, am trăit criza financiară, criza Covid şi criza energetică. N-am găsit foarte multe firme, respectiv 2.600 din 700.000 - 800.000, dar ne-am concentrat pe lecţiile pe care le putem învăţa de la aceste firme", a spus Florian Neagu, adăugând că cele mai multe dintre aceste societăţi sunt IMM-uri.

Potrivit directorului din cadrul BNR, prima lecţie este că aceste entităţi sunt conduse de oameni care au studii superioare. "Peste 90% din managerii acestor companii au studii superioare, ceea ce se simte considerabil. Educaţia suplimentară nu neapărat financiară, face diferenţa", a spus Florian Neagu.

Domnia sa a adăugat: "Al doilea lucru este că aceste firme şi-au păstrat bilanţurile în ordine, indiferent de faza ciclului economic. Când era creştere semnificativă nu au cosumat euforic, iar când a fost o fază mai puţin favorabilă nu au uscat firma şi n-au generat probleme către alţi parteneri. Şi-au ţinut bilanţurile în ordine, iar aici mă efer la solvabilitate, lichiditate, profituri, etc".

Conform Directorului Adjunct al Direcţia de Stabilitate Financiară din cadrul BNR, a treia lecţie este că toate firmele de succes din ţara noastră au avut întotdeauna în spate un partener care să le finanţeze. "O bancă, un IFN, piaţa de capital, un creditor al cărui rol nu este neapărat doar să dea bani. Rolul său este şi să te tragă de mânecă atunci când lucrurile merg foarte bine şi tu poate, din euforie, poţi lua decizii mai puţin prudente. De asemenea, acest partener te poate ajuta cu sfaturi când lucrurile merg mai puţin bine", a spus Florian Neagu.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Firmele cu capitaluri negative au fost spolitate de stat pri sistemul fiscal si au pierdere, nu au ce consolida.

    Profitul e numa in capu la alde Bolos, el.nu există la firmele mici. 

    si ce ca doar nu le-au finatat pe gratis lol

    Un partener, partidu, ahem serviciile...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb