Nu există nicio decizie încă la nivelul Uniunii Europene în privinţa taxării corporaţiilor multinaţionale, iar România va aştepta decizia europeană, a afirmat, astăzi, premierul Florin Cîţu, fiind întrebat de poziţia României cu privire la discuţiile din cadrul OECD pentru implementarea unui nivel de taxare de cel puţin 15% pentru multinaţionale, societăţi care în general plătesc taxe destul de mici comparativ cu dimensiunea afacerilor şi a profiturilor.
"România încă se uită la... avem în acest moment... La ce ne uităm noi pe taxarea multinaţionalelor, vrem să vedem ce înseamnă asta şi pentru România. Unde se taxează şi aşa mai departe. Sunt discuţii, încă nu e nicio decizie la nivelul Uniunii Europene. Vom vedea care este decizia finală. Sunt discuţii exact pe specific pentru că nu este vorba despre multinaţionale, este vorba despre unde le taxăm. Noi avem interes pentru Romania ca veniturile să rămână în ţara unde sunt produse, etc. Sunt mai multe detalii la care ne uităm", a spus Cîţu, astăzi, în conferinţa de presă de după şedinţa de guvern.
Totodată, în legătură cu declaraţiile de ieri ale ministrului Muncii Raluca Turcan, care a spus că vârsta de pensionare între bărbaţi şi femei va fi egalizată pe viitor, chestiune despre care Turcan a spus că a fost asumată prin legea pensiilor, Florin Cîţu a spus că acestea sunt "doar opinii".
"Cred că erau nişte opinii. În PNRR nu scrie nimic de vârsta de 65 de ani, nu scrie de aşa ceva. (...) Bineînţeles că sunt dicuţii şi sunt opinii şi în cadrul partidelor politice din coaliţie, sunt mai multe propuneri, vom vedea care va fi propunerea finală. Deocamdată ştim ce avem clar: este această ordonanţă care a fost în dezbatere publică şi acum are toate avizele şi este gata, înteleg, pentru săptămâna viitoare, prin care se extinde, opţional, dacă doreşti să rămâi la locul de muncă, vârsta (de pensionare), să poţi să rămâi. Dar acum acesta este singurul proiect despre care discutăm. În rest nu avem proiecte, avem bineînţeles opinii, dezbateri, şi eu prefer ca de fiecare dată să discut pe ceva concret, când avem ceva concret. Iar în PNRR nu se discută de vârsta de 65, nu se discută de aşa ceva. (...) Este posibil (ca în 2023 să avem prima majorare a vârstei de pensionare pentru femei). Am văzut că şi în Germania există astfel de modificări, ele se întâmplă gradual, odată pe an. Nu ştiu care va fi dinamica, vom vedea în legea pensiilor", a afirmat premierul.
Miercuri seara, la Digi24, Raluca Turcan a declarat: "Nu poţi să scrii (negru pe alb în legea pensiilor că vârsta de pensionare a femeilor este 62,5 ani) întrucât pe actuala lege noi avem un plan de egalizare a vârstei de pensionare spre 65 de ani, deja asumat până în anul 2030".
Aceasta a precizat că se merge spre "egalizarea vârstei de pensionare şi în niciun caz să nu depăşim vârsta de 65 de ani".
"Suntem deja în acest proces (de egalizare). Acum, vârsta de pensionare a femeilor este 61,7, la anul va fi mai mult. Din ce în ce mai mult, până în anul 2030, aşa prevede actuala legislaţie. Vârsta de pensionare a bărbaţilor şi a femeilor va fi egală", a mai adăugat Turcan.
Potrivit ministrului, în afară de România, doar în Polonia vârsta de pensionare diferă pentru femei şi bărbaţi.
1. Cuţu cel turbat!
(mesaj trimis de vlad tepes în data de 03.06.2021, 21:46)
Se va atinge Cuţu de profitul oneros pe care-l externalizeaza multinationalele, doar atunci cand romanii isi vor vedea cefele! In schimb, Potaia e turbata asupra oricarui investitor sau capital romanesc!