FLORIN CÎŢU: "E nevoie şi de voinţă politică pentru a schimba legea salarizării"

A.B.
Politică / 6 martie 2021

"E nevoie şi de voinţă politică pentru a schimba legea salarizării"

Premierul Florin Cîţu a declarat sâmbătă, la Focşani, că pentru modificarea legii salarizării este nevoie de voinţă politică, iar angajaţii din sistemul de stat ar trebui remuneraţi în funcţie de performanţa fiecăruia, transmite Agerpres

"Am fost primul care a oprit creşterile salariale fără niciun fel de legătură cu performanţa. De curaj am dat dovadă. Se lucrează la legea salarizării exact în direcţia pe care am spus-o în spaţiul public, mai e nevoie şi de voinţă politică. Eu aş fi mers puţin mai departe în acest moment. N-a prea fost voinţă politică, dar o găsim. În ceea ce mă priveşte, am mers până acolo unde s-a putut prin ordonanţele de urgenţă", a declarat Cîţu.

Acesta a susţinut că performanţa trebuie să fie principalul criteriu de remunerare a angajaţilor din sistemul de stat.

"Nu e vorba de a tăia ceva sau de a elimina. E vorba de a lega un venit de performanţă. Întotdeauna se spune că în sistemul public nu se poate să măsori performanţa. Cum nu se poate să măsori performanţa? Se vede cu ochiul liber unde este performanţă în domeniul public şi unde nu este. Dumneavoastră ştiţi cel mai bine cum să măsuraţi această performanţă. Doar trebuie să vi se dea uneltele respective. Prin această lege a salarizării încercăm ca acei oameni buni din sectorul public să fie remuneraţi, acei oameni care merită să primească mai mulţi bani şi nu cei care stau pe lângă ei şi primesc salariu", a spus Cîţu.

Premierul Florin Cîţu participă, sâmbătă, la o dezbatere organizată de Consiliul Judeţean Vrancea pe teme privind bugetul pentru anul 2021, în cadrul căreia un primar i-a cerut "să aibă curaj şi să ia o decizie privind legea salarizării".

"S-au pus aceste etichete pe sistemul public de salarizare şi pe oamenii care lucrează în sistemul public de salarizare. Şi ar trebui să aveţi curaj şi pur şi simplu să faceţi curăţenie odată în legea publică a salarizării. Şi de sporuri, şi de toate bazaconiile care sunt în legea asta, prin care se creează diferenţe şi posibilitatea unora de a-şi duce veniturile în sus şi altora de a-şi duce veniturile în jos. Să discutăm despre o lege unitară a salarizării. Să fie răsplătit angajatul pentru ceea ce face nu pentru că este într-o primărie mai bogată. Dumneavoastră să stabiliţi salarii de la cel mai mic nivel până la cel mai de sus. Pentru că s-a pus şi o etichetă pe primării că ne-am făcut salarii cum am vrut", a spus primarul comunei Vizante-Livezile, Dragoş Ciobotaru.

Opinia Cititorului ( 7 )

  1. Dacă tu ai fi remunerat în funcție de performanță ai face foamea în șanț prim-bugetarule.

    Mediul privat pe care-l lingi cu așa multă pasiune ți-a dat eject cu multă vreme în urmă, bancherule, pe motiv de incompetență.  

    P.S. E o diferență între "performance" și cuvântul performanță din română. Primul are sensul de indeplinire a sarcinilor muncii. Al doilea de obținerea unor rezultate deosebite, peste medie. Politrucii noștri (teribil de competenți de altfel) au preluat expresii din engleză și le folosesc fără să înțeleagă sensul lor real.

    Demisia ,ne lipsim de legea vostra carw ne face slugi

    1. dar tie iiti place sa munceasca altii ca tu sa fii platit...

    "Nu e vorba de a tăia ceva sau de a elimina. E vorba de a lega un venit de performanţă" (sic)...

    1. Ce performant a avut in anul de pandemie 2020, johaniSS de bugetul presedentiei a fost marit in timp ce au fost taiate pensii si alocatii 

    2. Daca legi venitul de performanta, de ce avem pensii speciale? De ce pensiile nu sunt functie de contributivitate, respectiv "venit legat de performanta"?

    3. De ce nu este "vointa politica" pentru eliminarea TUTUROR pensiilor speciale? In orice domeniu sa stii INAINTE de a te angaja care sunt beneficiile si obligatiile astfel incat sa iei decizia daca alegi sa fii inginer, profesor, doctor, jurist...Nu sa vii in ultima luna inainte de pensie sa faci "cincinalul in 30 zile" ca sa-ti justifici pensia nesimtita si pe care trebuie sa ti-o plateasca statul. Pensie de stat in functie de contributivitate, vrei mai mult? Pensie privata platita din buzunarul tau nu din al meu 

    1. Catule nu esti vrednic esti anemic !

    Este necesară o reformă profundă, a sistemelor. Acum cu toții ne dorim să fim bugetari, sa avem salarii mari fără riscul de fi dați afară Dacă statul nu are de unde să plătească, să se împrumte și să dea cetățenilor angajați la stat. Din păcate în scurt timp nu ne va mai împrumuta nimeni, iar sclavii de la privați vor emigra în alte țări, se vor angaja și ei la stat sau pur și simplu vor prefera să stea pe ajutor social. Mai bine să ne trezim acum, să evităm acumularea de datorii ce va face viitorul generațiilor următoare imposibil. Chiar dăcă bugetarii speră să acumuleze acum averi din care să trăiască generațiile viitoare, totul are un sfârșit. Iar lipsa antrenamentului dintr-o economie reală ne va face din tot mai puțini pregătiți pentru competiția cu economiile reale bazate pe plusvaloare din țarile vecine. Soluțiile moderne ale tehnologiei pot reduce implicarea statului în economie cu până la 90%. Cei ce lucrează acum la stat vor intra în economie ca angajatori sau angajați si vor produce plusvaloare. Comepetiția va crește nivelul serviciilor și a bunurilor realizate în Romania. Așa cum românii preferă serviciile turistice din Grecia, Bulgarie, etc pentru valoarea lor compartiva cu serviciile primite acasă, dispariția tichetelor de vacanță va determina firmele locale să ofere servicii competitive celor din afară. Acești antreprenori si salariați eliberați din funcțiile la stat vor crea servicii și produse superioare reducând importurile și echilibrând balanța comercială a țării. În 5-6 ani vor ajunge să aibă salarii mai mari decât au avut la stat, si vor avea și țara de care să fie mândri cu adevărat.

    1. Mitul salariilor uriașe ale bugetarilor prind la cei care cred în blesteme și merg la vrăjitoare. Un om rațional compară posturi similare din privat și stat și constată că salariile la stat sunt de toată jena. Nu vorbim aici de funcțiile de conducere special create pentru membrii de partid. Nu știu ce avere poate acumula un profesor în Românica cu salariul lui penibil, ca de exemplu.

      Mitul privaților eficienți prinde la naivi. Iar mulți din privații din România sunt de toată jena (cel puțin în comparație cu valoarea pe care și-o etalează unii pe net). La productivitate suntem praff, iar la evaziune experți. Fără ajutoare de la stat, privații români cam dau faliment. Salariile pentru sclavi (așa-numiții "angajați") sunt undeva spre minimul pe economie (de aici și diferența dintre media bugetarilor - majoritatea persoane cu studii înalte - și media privaților - majoritatea necalificați sau slab calificați) 

      Mitul soluțiilor salvatoare care rezolvă totul în x ani prinde la proști. 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb