FLORIN CÎŢU, FĂRĂ AVIZUL COMISIILOR PARLAMENTARE, PENTRU ŞEFIA FINANŢELOR Paritate la vot, meci încins în culise

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 30 octombrie 2019

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Audierea miniştrilor propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban, în cadrul comisiilor reunite ale Parlamentului, a arătat ceea ce surse din interiorul PSD au spus încă de săptămâna trecută: persoanele indezirabile social-democraţilor vor fi criticate, puse în dificultate şi nu vor primi avizul pozitiv pentru votul din plenul celor două Camere ale Legis-lativului.

Prima victimă a atitudinii parlamentarilor social-democraţi a fost senatorul Florin Cîţu, care este desemnat pentru funcţia de ministru al Finanţelor publice. Acesta nu a reuşit să obţină avizul pozitiv, deoarece voturile membrilor comisiilor reunite de buget-finanţe au fost împărţite: 19 pentru, 19 împotrivă.

Audierea lui Florin Cîţu în comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului a fost una perturbată permanent de intervenţiile ministrului demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi ale colegilor săi din PSD. La haosul din timpul dezbaterilor, tolerat de preşedintele de şedinţă, social-democratul Viorel Arcaş, au contribuit şi colegii de partid ai lui Cîţu, care au simţit nevoia să îi ia apărarea ministrului desemnat, printre cei mai vocali fiind deputatul liberal Dan Vâlceanu.

Tot acest scandal a fost la un moment dat oprit de Varujan Vosganian, care i-a atenţionat pe membrii celor două comisii că audierea este transmisă în direct şi sunt urmăriţi de cetăţenii din toată ţara.

Social-democraţii au spus despre Cîţu că este mincinos, neinformat şi alarmist de serviciu, afirmând că toate prognozele sale pesimiste din ultimii trei ani cu privire la deficitul bugetar şi la inflaţie au fost infirmate de realitate şi de statisticile şi documentele oficiale ale Institutului Naţional de Statistică şi ale Comisiei Europene.

Deputatul social-democrat de Dolj, Ion Călin, i-a transmis lui Florin Cîţu: "Sunteţi o catastrofă în domeniul financiar şi un mare mincinos. Nimic din ce aţi prezis în ultimii trei ani nu s-a adeverit".

Ministrul demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, a afirmat că minis-trul desemnat Florin Cîţu este dator la Primăria Capitalei, deoarece nu şi-a plătit impozitul pentru cabinetul parlamentar pe care îl deţine în Bucureşti.

La rândul său, senatorul Daniel Zamfir, care a demisionat recent din ALDE, l-a acuzat pe Cîţu că a fost unul dintre reprezentanţii sistemului bancar, care, în anul 2008, au manipulat indicele ROBOR, fapt ce a dus la creşterea dobânzilor bancare aferente creditelor. Zamfir a spus: "Domnul Cîţu este un personaj. Aţi fost unul dintre capii umflării ROBOR-ului, ca să încasaţi bonusuri în paradisurile fiscale din offshore".

Cîţu s-a apărat în faţa acestei acuzaţii cu o scrisoare din partea Băncii Naţionale a României în care se arată că banca centrală nu l-a sancţionat niciodată şi nici nu i-a interzis să profeseze în acest domeniu. Mai mult, Cîţu nu figurează în datele BNR cu nicio referire la adresa sa în privinţa activităţii desfăşurate în domeniul bancar.

Nemulţumit de răspunsul primit, Daniel Zamfir a plusat şi l-a întrebat pe ministrul desemnat al finanţelor, dacă îşi menţine opinia pe care a publicat-o într-un studiu, referitoare la faptul că BNR a manipulat cursul valutar. Cîţu a răspuns că în studiul respectiv a fost vorba despre o analiză bazată pe date care arătau clar că existau intervenţii pe cursul valutar din partea băncii centrale, chiar dacă aceste date au fost contestate într-un alt raport al BNR. El a afirmat că nu crede în intervenţionismul statului în acest domeniu, dar a ţinut să precizeze că, împreună cu viitorul Guvern, va colabora cu BNR şi cu Consiliul Fiscal în privinţa măsurilor fiscal-bugetare programate pentru anul viitor.

Pus în dificultate de răspunsurile oferite de Cîţu, Zamfir s-a adresat şi premierului desemnat, Ludovic Orban, care a fost prezent la audierea colegului său. Daniel Zamfir a spus: "Premierul vine de la un mediu de business sau de la ajutorul de şomaj?".

Ludovic Orban a precizat: "Spre deosebire de domnul Zamfir, eu nu trăiesc din bani publici, din indemnizaţia de senator. Nu am candidat la alegerile parlamentare din 2016, deoarece am respectat criteriile de integritate. În acest moment sunt angajat în mediul privat, la o companie privată - a treia companie privată la care am lucrat în ultimii ani - care nu are nicio legătură cu statul".

Sfaturile lui Teodorovici pentru Florin Cîţu

În toată această dispută, a părut nefirească atitudinea ministrului demis al Finanţelor, Eugen Teodorovici, care, în momentul intervenţiei oficiale, deşi a vociferat de mai multe ori înainte, nu l-a criticat pe Câţu, pe care, în urmă cu câteva luni, în cadrul aceleiaşi comisii, îl eticheta drept "urât" şi "chiparos".

Teodorovici a afirmat că ministrul desemnat va avea din partea sa un răgaz de două săptămâni pentru a se informa cu privire la activitatea din cadrul Ministerului Finanţelor, după care, în cazul în care măsurile luate nu vor fi pe placul domniei sale, va începe să îl critice pe Florin Cîţu. Tedorovici s-a referit şi la câteva dintre obiectivele prezentate de Cîţu pentru mandatul său în funtea Finanţelor. Referitor la alocarea a 2% din PIB pentru apărare, pentru înzestrarea Armatei, Teodorovici l-a sfătuit pe minis-trul desemnat să se consulte cu viitorii titulari de la Economie şi Apărare, pentru a stabili cât din acest procent va rămâne în ţară pentru industria de armament şi pentru cercetarea în domeniul militar. El a afirmat că, în acest moment, sunt persoane interesate care preferă ca Armata să cumpere din străinătate ceea ce s-ar putea produce în ţara noastră.

Teodorovici i-a recomandat lui Cîţu - care a afirmat că principalii parteneri economici ai ţării noastre vor fi cei din Uniunea Europeană şi din statele membre NATO - să se orienteze şi spre alte pieţe, deoarece "businessul trebuie promovat în toate pieţele care nu sunt interzise şi pentru Ministerul de Finanţe singurul lucru care trebuie să conteze sunt banii care vin în bugetul ţării".

Ministrul demis al Finanţelor publice, Eugen Teodorovici i-a mai spus lui Cîţu că în acest moment numărul de elevi pentru care statul plăteşte câte 700 de euro nu este corect. Teodorovici a afirmat: "Ar fi 200.000 de elevi, care figurea-ză, dar nu sunt prezenţi în realitate. Îmi asum acest lucru. Sumele respective trebuie cheltuite cu eficienţă maximă şi ideală".

El s-a referit şi la creşterea salariului minim pe economie, dar, pentru a nu se pune presiune pe angajatori, să fie scăzute contribuţiile la bugetul de stat, măsură coroborată cu o creştere a gradului de colectare a taxelor şi impozitelor din partea ANAF.

În privinţa unui eventual infringement pe politica fiscal-bugetară din partea Comisiei Europene, Teodorovici susţine că viitorul guvern ar trebui să urmeze exemplele oferite de Austria, Ungaria şi Polonia, care au ales să plătească anumite corecţii, dar au protejat interesul naţional.

Rectificarea bugetară şi bugetul pentru 2020, priorităţile ministrului desemnat al finanţelor publice

Ministrul desemnat pentru portofoliul de la Finanţe, Florin Cîţu, a precizat că primele măsuri pe care le vizează vor fi rectificarea bugetară şi întocmirea bugetului de stat pentru anul viitor. În privinţa acesteia din urmă, Cîţu a precizat că la întocmirea bugetului pentru 2020 va porni de la schiţa care există acum în Ministerul Finanţelor, iar construirea bugetului va ţine cont de ţintele de deficit. Florin Cîţu a spus: "Acest buget va fi unul cu accente liberale şi vom folosi criterii de performanţă în construirea lui. Cei care au arătat că pot să cheltuiască eficient banii, vor primi în continuare noi alocări. La Apărare, vom aloca 2%, aşa cum am stabilit. Am o preferinţă personală: o parte consistentă din bugetul alocat Educaţiei Naţionale să se ducă în infrastructura din acest domeniu. Totodată vom sprijini iniţiativa privată în construcţia de şcoli, grădiniţe şi licee, precum şi investiţiile private din Cultură. Vom avea un buget cu priorităţi pe inves-tiţii. Ce punem în buget, aia cheltuim, nu mai mult. Până vom vedea situaţia reală, vom construi un buget luând în considerare legislaţia în vigoare şi legea responsabilităţii fiscale".

El a precizat că va iniţia modificarea ordonanţelor de urgenţă 114/2018, 18/2019 şi 43/2019. În privinţa OUG 114, Cîţu a precizat că nu vor fi modifica-te dispoziţiile privind domeniul construcţiilor şi nici noul indice privind activele bancare. De asemenea, ministrul desemnat al finanţelor a spus că doreşte eliminarea supraimpozitării contractelor part-time şi a split TVA.

Florin Cîţu a precizat şi o măsură pentru mediul privat: "Vom încuraja agenţii economici să opteze pentru sistemul de impunere cel mai adecvat activităţii lor. Să opteze dacă vor să plătească impozit pe venit sau pe profit. Nu vom avea creşteri de taxe şi impozite, din contră, vom merge în direcţia inversă".

Florin Cîţu a menţionat că niciunul dintre drepturile câştigate de cetăţeni cu privire la salarii şi pensii nu va fi anulat, dar va face o analiză a sistemului bugetar, după reorganizarea ministerelor care vor compune viitorul guvern.

Transgaz şi Transelectrica, două companii cu minister necunoscut

Una dintre problemele ivite din reorganizarea Guvernului şi din comasarea Ministerului Economiei cu cel al Energiei este dată de situaţia companiilor Transgaz şi Transelectrica, societăţi care nu pot fi sub tutela aceluiaşi minister care răspunde şi de producătorii de gaz şi electricitate.

Ludovic Orban a precizat că va fi analizată această situaţie, iar cele două companii vor fi trecute fie în subordinea Ministerului Finanţelor, fie în subordinea Ministerului Transportului şi Infrastructurii sau chiar la Secretariatul General al Guvernului.

În privinţa majorării salariului minim pe economie, ministrul desemnat Florin Cîţu şi premierul desemnat Ludovic Orban au spus că, din anul 2015 Comisia Europeană a solicitat ţării noastre să exis-te un mecanism prin care să fie stabilită creşterea acestui salariu. Mecanismul res-pectiv nu există încă, iar în acest moment nu se ştie pe ce se bazează creşterea salarială: pe creşterea economică, pe rata inflaţiei sau pe alt indicator.

Cei doi s-au referit şi la Fondul de Dezvoltare şi Investiţii şi au susţinut că acesta nu este util atât timp cât de la bugetul statului este finanţat Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL).

Ludovic Orban a spus: "Nu înţeleg, de ce a trebuit să se mai nască acest fond fantomatic, fără resursă financiară de bază şi care generează alte cheltuieli bugetare? Nu înţeleg de ce Comisia Naţională de Prognoză decide unde se vor aloca banii din acest fond şi de ce se substituie ea Ministerului Transporturilor în semnarea unor contracte".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citu este pus acolo sa taie. PNL se va descotorosi apoi de el si va pune pe cineva care raspunde la comenzi pentru a imparti banii. Citu va ramane cel mult pana in vara lui 2020, dupa ce a operat toate taierile.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb