FLORIN CÎŢU: "Intrarea în UE este benefică şi necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii"

G.B
Politică / 2 februarie 2022

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, astăzi, că intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană este "benefică" şi "necesară", chiar dacă există şi alte opinii, potrivit Agerpres.

"Intrarea în UE este benefică pentru toţi românii, dar, în acelaşi timp, necesară, chiar dacă unii dintre noi au alte opinii. Poate prea des în ultimii ani unii politicieni au folosit sau au promovat negativ aderarea României la UE. Totuşi, este o realitate de necontestat că aderarea la UE a adus bunăstare, libertate, securitate României (...) şi românilor, indiferent de forma ei definită de Constituţie: alimentară, financiară, socială sau sanitară. Cele mai mari câştiguri pentru România şi români sunt cele trei mari libertăţi care nu au existat înainte de aderare: libera circulaţie a persoanelor, a mărfurilor şi a capitalurilor", a subliniat preşedintele Senatului, la şedinţa solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 15 ani de la aderarea României la UE.

El a evidenţiat consensul partidelor politice pentru integrarea ţării în Uniunea Europeană.

"Această aderare a atins şi a pătruns în toate nivelurile societăţii româneşti. România face parte acum din marile familii politice europene. Totuşi, în România, unii politicieni au tendinţa să dea vina pe Uniunea Europeană pentru toate nerealizările lor, pentru lucruri ca distrugerea industriei şi pentru faptul că nu se mai cumpără doar produse româneşti, ci şi produse străine. Adevărul este exact invers. Aderarea la Uniunea Europeană a creat calea pentru ca poporul român să vorbească şi să aplice lucruri ca standarde internaţionale, competenţă, profesionalism, meritocraţie, evaluare, piaţa liberă, cu care am început să ne obişnuim la doar câţiva ani după aderare", a afirmat Cîţu.

Preşedintele Senatului a arătat că pentru PNL aderarea la UE a constituit un prilej prin care fundamentele liberale au avut ocazia să se afirme şi să demonstreze că fac parte din politica europeană.

"Astăzi, ia românească este unul dintre cele mai apreciate produse româneşti din Uniunea Europeană, iar Dacia Duster (...) este în topul preferinţelor cumpărătorilor din Franţa, Olanda şi Germania. Cel mai mare câştig al României şi românilor este că nu ne mai bucurăm doar noi de produsele româneşti, ci le-am dat ocazia tuturor să se bucure de acestea", a explicat Florin Cîţu.

Potrivit acestuia, aderarea la UE a adus România împreună cu marile naţiuni cu tradiţie din Europa, de la egal la egal.

"Ne-a permis, practic, să ne întoarcem într-un loc în care România a aparţinut dintotdeauna. Europa înseamnă că ne apărăm împreună, creştem împreună şi ne facem planuri de viitor împreună. A permis multor români care nu îşi găseau satisfacţia profesională sau materială în ţară să o facă în interiorul familiei Uniunii Europene, ei neuitând niciodată că sunt români. Tinerii noştri, adică viitorul, pot astăzi să se formeze şi să studieze uşor şi liber în Europa. În ultimii 15 ani, România a progresat ca naţiune europeană: oportunităţile de muncă, de studiu şi de investiţii au crescut exponenţial; decalajul economic (...) şi social în comparaţie cu ţările occidentale s-a micşorat; am devenit o societate mai atractivă pentru investitorii străini şi pentru marile companii internaţionale, iar demnitatea, libertatea, drepturile individuale ale omului şi egalitatea au devenit valori de necontestat", a mai declarat preşedintele Senatului.

România a contribuit în mod "constant", prin acţiuni comune, la îmbunătăţirea mecanismelor de dezvoltare a UE şi la perfecţionarea instrumentelor politice stabilite la nivel comunitar, a spus Cîţu.

"Prin unitate şi solidaritate, am gestionat una dintre cele mai dificile crize sanitare pe care UE le-a traversat încă de la fondarea Comunităţilor europene. Prin reformele pe care şi le-a asumat, România este astăzi un actor european care poate să asigure continuitate în susţinerea stabilităţii şi predictibilităţii sistemului fiscal, continuă să faciliteze un dialog onest şi echilibrat cu toţi investitorii şi să identifice să soluţii de dezvoltare economică pe termen mediu şi lung. Suntem puternic angajaţi în asigurarea securităţii şi stabilităţii graniţelor de est, iar evoluţia complexă şi imprevizibilă a situaţiei din proximitatea ţării noastre ne determină să ne consolidăm şi postura de furnizor important de securitate şi stabilitate", a adăugat el.

Conform preşedintelui Senatului, viitorul României este strâns legat de viitorul construcţiei europene.

"Eforturile noastre trebuie centrate pe identificarea unor direcţii care să faciliteze creşterea sustenabilă a calităţii vieţii tuturor cetăţenilor. În acelaşi timp, viziunea şi acţiunile noastre comune la nivelul UE trebuie să fie calibrate schimbărilor ample care se produc chiar acum, sub ochii noştri, la nivel regional şi european. Pentru mine şi pentru Partidul National Liberal, Uniunea Europeană este singura opţiune!", a transmis el.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. ...

    Da e benefica dacă știi să negociezi așa cum fac ungurii patrioți că Viktor Orban și nu roboții și slugoii că Citu și Iohannis

    1. Totuși... cei doi, și nu doar ei, --ajutați de cei din subteran(ai lor păpușari)-- ...au salvat poporul !!!

      Au eradicat ciuma roșie... prin combinarea celor două ciume :roșia și galbena.  

      .  

      Noul USL-2, e un alt mare gunoi.  

      Români !...CIUMA ROȘIE a murit, 

      Trăiască CIUMA MULTICOLORĂ ! 

      ~Un străin printre ciumații roze~ 

      Muzica: Frank Sinatra/străin în noapte. 

      _

    Citule limbaj de lemn: vorbe goale!

    Ar fi benefica și necesara dacă ai lua modelul unguresc de succes și ai plafona toate preturile la tot: la energie, la gaze, la combustibili, la alimente și la medicamente...

    1. Vrem IEFTINIRE

      Nu vrem scumpire! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb