FLORIN CÎŢU, MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE: "Guvernul Dăncilă ştia că deficitul bugetar va depăşi 4% din PIB"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Politică / 10 decembrie 2019

Fostul premier Viorica Dăncilă şi fostul ministru al Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici au ştiut încă de la începutul anului că deficitul bugetar va depăşi 4%, dar au preferat să nu ia nicio măsură pentru reducerea acestuia, a declarat, ieri, Florin Cîţu, actualul ministru de resort, cu prilejul unei conferinţe de presă în care a prezentat mai multe note interne întocmite de funcţionarii publici din cadrul instituţiei pe care o conduce.

Primul document citat de Florin Cîţu este o notă internă din 28 ianuarie 2019, când se elabora proiectul de buget şi în ea se arată: "Introducerea în proiectul de buget a unor venituri de la ANAF pot conduce la o pierdere potenţială de venit de 12,8 miliarde de lei".

Cîţu a precizat: "Practic, din 28 ianuarie, ministrul de atunci, Eugen Teodorovici ştia că s-ar putea să aibă venituri supraestimate în buget. Teodorovici ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, dar nu a făcut asta. Mai mult, într-o notă internă din luna aprilie se menţionează: «O estimare a încasărilor arată o nerealizare de 4,5 miliarde lei din program deja în primele trei luni de zile. Fără măsuri suplimentare urgente există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB în 2019». Deci în aprilie 2019, deja ministrul Finanţelor Publice ştia că are o estimare de deficit de 4% din PIB. I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare, dar nu a făcut acest lucru".

Ministrul Finanţelor Publice a arătat că în iunie a continuat deteriorarea execuţiei bugetare şi a situaţiei veniturilor şi funcţionarii din cadrul instituţiei au emis un nou avertisment: "Reducerea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăţilor, cu bunuri şi servicii, din decembrie ar deveni inutile. Fără măsuri suplimentare serioase există o probabilitate ridicată de creştere a deficitului spre 4% din PIB".

Florin Cîţu a precizat: "Deci suntem în iunie şi deja ministrul Finanţelor Publice este avertizat că, dacă ar lua măsurile acelea - de a omorî companiile private, de a amâna plata rambursării TVA, de a nu plăti concedii medicale, de a nu deconta concedii medicale şi aşa mai departe - nu ajung. Deja este prea târziu. Estimarea de deficit de 4% era din iunie 2019. Se ştia de atunci. Nu este o surpriză pentru profesioniştii din Ministerul Finanţelor Publice.

Nu doar Eugen Teodorovici a fost avertizat. A fost avertizată şi Viorica Dăncilă în iulie, tot de Ministerul Finanţelor Publice şi apoi în septembrie. Totul a fost premeditat, au pus mai presus de interesul României interesul personal. Profesioniştii din finanţe i-au avertizat. (...) Decizia de a ascunde informaţiile a fost a lui Eugen Teodorovici, împreună cu Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea".

Potrivit acestuia, respectivele note interne vor fi prezentate Curţii de Conturi şi, dacă instituţia va constata că sunt incidente anumite fapte penale, este în drept să formuleze plângere penală către Parchetul General.

În afara acestor note interne, ministrul Florin Cîţu susţine că guvernul PSD se pregătea să modifice calendarul de majorare a pensiilor publice, neavând nicio intenţie să aplice măsura creşterii pensiilor cu 40% în anul 2020. Cîţu a spus: "Vă citesc o mică parte din concluziile unui document al fostului guvern: «Vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor legii 127 privind sistemul public de pensii, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor, pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020 - 2023». Acest document nu îl public deocamdată, dar dacă Eugen Teodorovici mai continuă cu acuzaţiile fără fundament şi minciunile din spaţiul public, mă văd forţat să fac şi acest lucru. Este şi o decizie politică pe care trebuie să o discut în PNL".

Ministrul Finanţelor Publice a refuzat să răspundă cine a solicitat Guvernului reanalizarea calendarului de aplicare a legii pensiilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb