FLORIN CÎŢU: "Plafonarea preţurilor va duce imediat la penurie"

G.B
Politică / 8 februarie 2022

Florin Cîţu

Florin Cîţu

Preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu, a declarat astăzi că plafonarea preţurilor va duce imediat la penurie, menţionând că niciun producător nu va dori să mai investească într-o industrie în care preţurile sunt plafonate, iar ţara noastră nu merge în această direcţie, potrivit Agerpres.

"A mai fost discuţia aceasta cu plafonarea şi în 2020, în plină criză. Atunci, iarăşi se vorbea despre creşterea preţurilor. Astă vară, toată lumea plângea de mila producătorilor români care îşi aruncau produsele pentru că aveau preţuri foarte mici. Acum venim şi spunem că preţurile sunt foarte mari. Preţul, cel mai bine, este determinat de cerere şi ofertă. Se întâlnesc consumatorii cu producătorii şi acolo se determină preţul, nu din intervenţia statului. Orice ingerinţă în piaţă vine cu costuri foarte mari. Eu am înţeles piaţa energiei, acolo se face un compromis, pentru că nu era o piaţă care funcţiona chiar bine. Dar produsele alimentare, eu cred că funcţionează foarte bine", a afirmat Cîţu, întrebat în legătură cu posibilitatea plafonării preţului la alimente.

El a adăugat, întrebat de creşterea preţurilor la carburanţi, că "plafonarea înseamnă imediat penurie".

"În spaţiul public se discută foarte multe, dar, repet, trebuie să ne gândim că plafonarea înseamnă imediat penurie. Nimeni, niciun producător nu va dori să mai investească într-o industrie în care preţurile sunt plafonate. Nu trebuie să mai aruncăm aceste subiecte în spaţiul public, fără să ne gândim la consecinţe. (...) Ideea este că plafonarea duce la penurie, am văzut că sunt ţări care au încercat acest lucru, au ţinut o lună de zile şi apoi le-au dat la o parte, pentru că nu este niciodată o măsură. Piaţa energiei, preţurile la gaze şi la energie electrică - este o altă piaţă. Şi acolo trebuie să fim foarte atenţi, pentru că există companii care vor să investească în România, în acest domeniu. Dacă noi spunem că vom plafona preţurile, vom interveni în piaţă, nimeni nu vrea să îşi pună banii într-un sector care este controlat de Guvern", a explicat Cîţu.

Liderul PNL a susţinut că România nu merge în această direcţie a plafonării preţurilor.

"Dacă noi credem că există vreo minte luminată, care stă undeva, cu un pix şi un creion, şi spune că preţul ăsta este cel mai bun şi ăsta e cel mai bun şi că aşa se reglează piaţa, greşim amarnic. Dacă, cumva, crede cineva că poate să determine preţul pentru fiecare piaţă, pentru că ei ştiu mai bine deciziile de investiţii, de consum, de economisire, ne înşelăm amarnic. S-a încercat acest lucru şi în Rusia şi în România şi s-a văzut că experimentul nu a funcţionat. Nu o să mergem în aceeaşi direcţie. România nu va merge în acea direcţie. România a avansat în ultimii ani, tocmai, pentru că a îmbrăţişat economia de piaţă şi vom merge în această direcţie", a adăugat Cîţu.

Întrebat în legătură cu măsuri pentru preţul combustibilului, Cîţu a spus: "Preţul la combustibil a mai crescut şi anul trecut şi, apoi, a scăzut. Asta fac preţurile în economie. Cresc, scad, asta fac preţurile. Până la urmă, într-o economie, dinamica preţului este normală. Companiile apar, asta înseamnă".

El a spus, legat de preţurile din energie, că Executivul trebuie să vină cu soluţii, iar decizia va fi luată în coaliţia de guvernare, menţionând că va fi miercuri o întâlnire la Guvern.

"Să vedem variantele cu care vine Guvernul. Trebuie să fie variante, care să ne permită, ca piaţa să se dezvolte. Eu, din punctul nostru de vedere, cea mai bună variantă este să avem un acord transpartinic de investiţii în sectorul energetic, iar rezultatul să fie, în 2027, România să aibă securitate energetică. Asta este ceea ce propunem noi. Restul, sunt soluţii pe termen scurt, care nu rezolvă nimic. Că plafonăm două luni de zile preţurile nu înseamnă că peste trei luni de zile nu o să crească", a mai menţionat Florin Cîţu.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Trebuie plafonat tot și falimentate marile corporații care iau pielea de pe oameni

    Catzu trebuie arestat și băgat in zeghe pentru trădare de țară în favoarea unor puteri și interese străine

    1. INCREDIBIL!! Cum poate acest om sa isi dea cu parerea. A facut doar nenorociri. Catzu sau Catu a indatorat tara de neimaginat.

      Este incredibil sa spuna ca plafonarea va duce la penurie. 

      Adica daca plafonezi benzina la 5 lei/litru, Petrom nu va mai face afaceri in Romania. 

      Cum poate acest gunoi sa fie ascultat de cineva. 

      Nu am vazut niciodata cum vad astazi acest tradator de tara, ultimul gunoi al umanitatii este acest Catu. 

      Nu mai votati asa ratati, asa saraci cu duhul. Nici nu mai spun ca acest gunoi a fost premier si nu era in stare sa se imbrace cu un costum frumos. Incredibil ce ratati regasim in varful politicii romanesti.

    ... prețurile MARI e economia LIBERALĂ...

    Si daca nu. Tine minte ce zici. Ca noi iti vom amintii si te vom injura daca este un cretinism. Ca daca ce zici tu o sa fie o prostie, un neadevar, o manipulare, un jigodism, o mizerie, asa cum au fost multe din prezicerile tale noi le notam. Si o sa le inghiti nemestecate.

    Noteaza ce ai zis si tine minte. Baba Vanga.  

    Are dreptate. Prețuri plafonate inseamna pierderi si, in consecinta, reducerea productiei. Preturile libere pot genera la un moment dat o marja de profit mai mare decat cea obisnuita. Acest lucru insa atrage investitori dornici de castig, cresterea productiei si apoi scaderea preturilor, pana la marja de profit normala.

    1. Acest lucru insa atrage investitori dornici de jaf. Aia cu scaderea preturilor este nutret pentru cretini.

      Ar trebui boicotate corporatiile, adica cumparat cat mai putin posibil..

      La fel statul, platit cat mai putine impozite posibil... boicot maxim la toate nivelurile.  

      si producatorii de unde primesc bani? o sa mori de foame

    trebuie crescute dobanzile, daca da faliment statul, asta e, nu trebuia sa faca lockdownuri si sa bage in criza economia , chestii pt care s-a imprumutat ca nebunul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb