FLORIN CÎŢU: "Premierul şi miniştrii Daea şi Mişa au încălcat codul de conduită al Guvernului"

ANDREI STAN
Politică / 27 septembrie 2017

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Florin Cîţu (Sursa foto: Facebook)

Senatorul liberal Florin Cîţu a anunţat astăzi că va depune la Secretariatul Guvernului şi la cabinetul comisarului european Frans Timmermans un document în care reclamă încălcarea codului de conduită al Executivului de către premierul Mihai Tudose, ministrul Agriculturii, Petre Daea, şi ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Florin Cîţu afirmă ministrul Ionuţ Mişa a încălcat prevederile codului de conduită al Guvernului exprimând în nume personal o serie de măsuri economice pe care premierul Tudose le-a infirmat ulterior.

Senatorul PNL scrie: "Vă acuz!!!

O premieră pentru mine.

Astăzi vă prezint un document pe care îl voi depune la secretariatul guvernului şi la cabinetul comisarului european Frans Timmermans.

Să vă spun de ce fac acest gest:

1. În septembrie 2016 preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cerea membrilor PSD să încalce codul de etică şi conduită al PSD. Liviu Dragnea declara răspicat că cere membrilor PSD să nu aplice regulile codului de conduită în cazul lui Victor Ponta. PSD-istii l-au ascultat, nu au aplicat regulile de conduită şi Ponta a ajuns deputat. Faptul că nu aveau onoare era problema lor.

2. În 2017, după instalarea guvernului Tudose, Prim-Ministrul s-a deplasat urgent la Bruxelles chemat la Comisia Europeană şi chestionat în legătură cu intenţiile sale legate de modificările la legile justiţiei şi alte lucruri care ţin de MCV. Ulterior, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, a fost chestionat pe aceleaşi teme de comisarul european Frans Timmermans. Atât premierul cât şi ministrul justiţiei au promis atunci, pentru a-i «adormi» pe europeni, o serie de măsuri urgente prin care să repare îngrijorările apărute după OUG 13. Astfel, a apărut Codul de conduită al membrilor guvernului. În şedinţa de guvern din 20 Iulie 2017 acest cod de conduită a fost aprobat sub formă unui memorandum.

Eu, Senatorul Florin Cîţu, iau în serios acest cod de conduită şi adresez în premieră o sesizare Prim-Ministrului Tudose.

Domnule Prim-Ministru,

Având în vedere intrarea în vigoare a memorandumului privind codul de conduită al membrilor guvernului, subsemnatul Florin Cîţu , Senator PNL, va sesizez în conformitate cu cele prevăzute în codul de conduită, următoarele încălcări ale prevederilor codului:

- Ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, a încălcat prevederile prezentului cod exprimând în nume personal o serie de măsuri economice pe care ulterior dumneavoastră în calitate de Prim-Ministru le-aţi infirmat. Iată trei exemple: impozitul pe cifre de afaceri, taxa de solidaritate şi naţionalizarea pilonului II de pensii. În toate aceste cazuri aţi infirmat dumneavoastră, ca prim-ministru, şi aţi spus că nu vorbeşte în numele Guvernului. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a încălcat prevederile codului angajându-şi propria fiică în minister. În codul de conduită este prevăzută clar o regulă referitoare la incompatibilităţi şi transparenţă. Mai mult, Petre Daea a recunoscut acest lucru şi prin declaraţia «e normal să o ajut pentru că este la început» consider că a sugerat şi altor miniştri să procedeze la fel. Prim-ministrul României, Mihai Tudose, a încălcat prevederile codului participând la manifestări de lansare a unor companii private în nume personal. Pe 26 iulie 2017, aţi participat la inaugurarea unei investiţii a unei companii private, producător de ţigări, lucru interzis expres în cod. Este şi mai grav având în vedere că dumneavoastră sunteţi fumător".

Florin Cîţu acuză şi încălcarea repetată a principiului transparenţei activităţii ministeriale prin repetate neparticipări ale miniştrilor la invitaţiile comisiilor de specialitate din Parlament.

El conchide: "Prin acest comportament se încalcă principiul transparenţei activităţii ministeriale din codul de conduită. În speranţa, domnule Prim-Ministru, că sesizarea va fi supusă atenţiei dumneavoastră şi, conform codului de conduită, aprobat de dumneavoastră, aceste abateri vor fi discutate şi sancţionate în şedinţa de guvern şi public, vă informez, domnule prim-ministru, că voi depune prezenta sesizare atât la secretariatul general al guvernului, cât şi la cabinetul comisarului european Frans Timmermans".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb