PIB-ul ţării noastre în 2014 - de 150 miliarde echivalent euro - a crescut de 3,5 ori faţă de 1989 (42,6 miliarde), numărul salariaţilor a scăzut anul trecut, faţă de acum 26 de ani, la 4,4 milioane, de la 8,2 milioane de persoane, iar numărul pensionarilor a crescut de la 3,7 la 5,2 milioane, a declarat, ieri, domnul Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, la evenimentul în cadrul cărui ASE i-a oferit Diploma "Virgil Madgearu" cu medalie de aur. Ionela Costică, decanul facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori, a menţionat că aceasta reprezintă cea mai mare distincţie pe care Senatul ASE o poate înmâna profesorilor săi.
Domnul Georgescu a precizat: "Desigur, românii nu mai doresc întoarcerea la regimul politic şi situaţia economică din 1989, dar consider că trebuie mai bine explicate cetăţenilor diferenţele dintre cele două sisteme, pentru ca astăzi să identificăm corect soluţiile unei dezvoltări economice durabile şi ale bunăstării în România, în condiţiile democraţiei şi economiei de piaţă". Acesta a comentat mai apoi: "În timp ce, în ţările dezvoltate, capitalului îi revine 40% din Venitul Naţional Net (VNN) şi muncii 60%, în România, situaţia este inversă: capitalul primeşte 60%, iar munca sub 40% în 2014. Deşi, în anul 2000, raportul era 50%-50%, după 2008 (raport 48%-52%), costul crizei a fost transferat asupra salariaţilor, iar raportul s-a inversat".
Florin Georgescu a mai subliniat că raportul dintre patrimoniul naţional şi venitul naţional net semnifică atât bogăţia naţiunii (patrimoniu), cât şi forţa economică a acesteia (VNN). Or, acest raport este, în România, la jumătate faţă de ţările dezvoltate. Domnia sa a mai spus în continuare: "Până în 2007, raportul Patrimoniu/VNN a crescut, atingând 493%, datorită sporirii patrimoniului mai repede decât VNN. Ulterior declanşării crizei, valoarea raportului a scăzut pe fondul reducerii mai rapide a patrimoniului, ajungând la 290%". Prim-vicepreşedintele BNR a concluzionat: "Dacă ţara noastră îşi doreşte mai mult, este nevoie, după părerea mea, ca piaţa să funcţioneze în continuare, dar să fie «ajutată» de acţiunea stimulativă a statului". În context, Florin Georgescu a apreciat că academicianul Augustin Buzura sintetiza excepţional, într-un articol din Revista Familia (Oradea ,1987), şansele la o viaţă mai bună ale poporului român: "Suntem cât gândim".
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.11.2015, 05:38)
VNN a scazut datorita furtului legal autorizat de BNR iar mata ai luat si diploma pentru furt, esti TARE Georgescule !