FLORIN GEORGESCU (BNR): "Deciziile CCR pentru Legea dării în plată şi conversia creditelor au corectat legislaţia românească"

A.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 26 mai 2017

"Deciziile CCR pentru Legea dării în plată şi conversia creditelor au corectat legislaţia românească"

Banca Naţională a României apreciază că, prin deciziile pe care le-a luat, Curtea Constituţională a corectat legislaţia românească, în sensul punerii în acord cu legea fundamentală, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, dând ca exemplu legile dării în plată şi conversiei creditelor în franci elveţieni.

"România de astăzi nu ar fi arătat la fel fără contribuţia Curţii Constituţionale. Deciziile sale, prin efectul lor obligatoriu faţă de orice autoritate publică, au corectat legislaţia românească, în sensul punerii în acord cu exigenţele legii fundamentale, ale Convenţiei pentru apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi altor norme", a afirmat Georgescu, la conferinţa internaţională cu tema "Un sfert de secol de constituţionalism", organizată cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, potrivit Agerpres. El a exemplificat prin două decizii recente ale Curţii Constituţionale în privinţa legilor dării în plată şi conversiei creditelor: "Prin două decizii recente, Curtea Constituţională a apreciat două foarte controversate problematici, cea a dării în plată şi cea a conversiei creditelor. Impactul social al acestor decizii este extrem de ridicat, având în vedere numărul foarte mare de destinatari ai acestor legi, debitori ai instituţiilor de credit. După o riguroasă analiză a motivelor de neconstituţionalitate invocate, ce reclamau în esenţă, din partea băncilor, încălcarea dreptului de proprietate şi a principiului neretroactivităţii, Curtea a lămurit, prin decizia în cazul dării în plată, înţelesul şi modalitatea de aplicare a legii în sensul de a-i oferi acesteia eficienţă în limitele prevăzute de Constituţie".

El a spus că, în privinţa legii conversiei creditelor, Curtea a constatat abaterea de la anumite principii fundamentale, cum ar fi cel al egalităţii, respectiv beneficiul conversiei viza doar creditele în franci elveţieni, nu şi în alte valute, sau al neretroactivităţi, şi a declarat neconstituţionalitatea acesteia.

"Banca apreciază, respectă şi va respecta întotdeauna deciziile Curţii Constituţionale aşa cum orice instituţie şi orice autoritate publică trebuie să o facă într-o ordine juridică guvernată de statul de drept. Iată, deci, cât de importantă este (...) Curtea Constituţională. Numărul impresionant de decizii pronunţate în ultimii 25 de ani, o creştere semnificativă în ultimii ani şi atribuţiile complexe conferite prin constituţie şi sporite cu prilejul revizuirii acesteia denotă că instanţa de contencios constituţional este un pilon fundamental al unui stat democratic", a conchis Georgescu.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. Inaintende decizia ccr,isarescu a ublat cu mainile murdare la sipa?

    Doar ma intrebam. 

    Bursa ,un alt titlu aparut azi este mult mai aproape de adevar "BNR spune cum a fost ajutata de deciziile CCR"

    Corect! Ajutata ca doar e avocatul bancilor 

    Foarte bine. Ce era cu dezmatul ala al unora pe munca altora? Diversi speculanti, insi de prin tot felul de secte religioase, angajati pe la jandarmeria din Buzau si tot felul de specimene de genul asta isi scriau legi ca sa scape de datorii. Nu se poate chiar asa sa isi faca toti mendrele pe banii altora.

    1. Munca ta?Care munca?[Fragment eliminat, conform regulamentului.] platit.

      Lg darii in plata functioneaza.....bancile insa tot nu negociaza contractele, netiinand cont de decizia CCR....prefera sa akunga in instanta.

    cred ca CCR a rezolvat in cel mai ok fel disputa pe legea darii in plata, introducand impreviziunea. oamenii au inceput sa castige deja procese pe reechilibrarea contractelor, judecatorii intelegand situatia disperata a oamenilor si dezechilibrul dintre banca si creditat , odata cu cresterea CHF. legea conversiei a cazut, dar oricum era schioapa rau, si pentru asta ar trebui sa se spaseasca cei care au sustinut-o in forma actuala. un curs mediu ar fi fost mult mai ok, extremismul nu face bine nici bancherilor, nici consumatorilor. deci cred ca Georgescu bate campii. ca de obicei, de altfel,in ceea ce priveste BNR

    Ca de obicei, sunt 2 Romanii: o Romanie in care lucrurile "ar trebui sa stea asa......" si o Romanie in care lucrurile stau de facto altfel. Iar politicienii/analistii/bancher ii etc se raporteaza cand la una cand la cealalta dupa cum le serveste intereselor. CCR este un mod al PSD de a controla parlamentul si guvernul (atunci cand nu este al lor) prin intermediul a 6 insi (jumatate+1). Presedintele CCR Valer Dorneanu este PSD hard-core, a fost intotdeauna si va fi intotdeauna, asa ca sa-i spuna lui Mutu' de impartialitate. Apropos de SIPA, oare domnii si doamnele de la CCR nu or avea si ei ceva amanti/amante, ceva murdar/masochist/pervers pe undeva ? Din nou, sa-i spuna lui Mutu' ca nu este asa (nu lu' Adi Mutu !). Ce s-ar fi intamplat daca Stela Popescu ar fi fost membra CCR ?!

    1. Ar fi rezultat ca farmacia Catena ar fi fost cea mai justa farmacie, nu-i asa ?

      poti spune mai explicit care e problema ta cu CCR?

    Ce zice acest BNR-ist este total pe dinafara!!! ... si o stie si el, doar ca mesajul este la nivel subliminal, adica aduce osanale CCR-ului si implicit incearca sa intimideze debitorii in a deschide actiuni in instanta ... ca pana acum de altfel!!!

    Mincinosul asta ar trebui sa manance Decizia 623/2016 a CCR pe Lg. DIP ... ca si Cinteza!!! 😁 ... Decizia 623 consfinteste dreptul debitorului de a REECHILIBRA/ADAPTA contractul in baza IMPREVIZIUNII CONTRACTUALE ... si mai mult de atat!!! Readuce in discutie abuzul de putere al creditorului in contractele vechi, POSIBILITATEA reechilibrarii contractelor CHIAR cu inghetarea cursului la momentul creditarii NEFIIND EXCLUSA ... ci chiar INDICATA!!! ramanand la judecata si aprecierea instantei acest lucru, ceea ce este un mare CASTIG pt clienti, avand in vedere ca pana acum instantele si avocatii bancilor argumentau ca IMPREVIZIUNEA nu se aplica contractelor de dinainte de anul 2011!!!

    Deci, mai Radulescule ... spor la mancat hartie ... alaturi de Cinteza!!! 

    1. Si inca ceva ... legea conversiei nu a fost NECONSTITUTIONALA ... ca CCR nu a judecat FONDUL ... ci doar procedura parlamentara de adoptare a legii!!!

      Radulescule, auzi??? ... fondul conversiei a fost atins tangential chiar in Decizia 623 pe DIP cand a zis ca impreviziunea se aplica pt adaptarea/reechilibrarea contractului in baza impreviziunii contractuale, caz in care judecatorul poate merge chiar pana la INGHETAREA CURSULUI din momentul semnarii contractului!!!

      Deci spor la molfait ... celuloza si ,,mentosane,,!!! 😁 

      Chirila, voi dati ceva examen de minti tulburi si incete ca sa va primeasca ciobanul sibian care se prezinta haiduc in grupul sau organizat? Ca prea bubuiti cu totii.

      Ti-am mai zis dar vad ca nu-ti pasa: te-a luat comandantul la ochi si primeste si informari legat de activitatea ta pe net si de opiniile in raspar cu legea. O sa-ti consfinteasca dreptul la a respecra ROI-ul si legea aia, stii tu, cu "activitati cu caracter partizan" 

      Ca de obicei ....la subiect ( nu la persoana)...cu argumente. Bravo te autodepasesti tu si slugile bancarde de teapa ta. Cand mesterul pensionar vb toata ziua de educatie cred ca la tine si cei ca tine se refera.

      Chirila, n-ai voie sa faci politica. Stie destula lume ce smercherii faci, Chirila L.

      Ca de obicei postaciii nevand cum sa poarte o discuție bazata pe argumente, ataca persoane prin amenințări, transformând ziarul acesta intr-un veritabil cotet daca nu chiar latrina.

    Potrivit prezentării făcute de oficialul BNR, companiile cu capital propriu negativ reprezintă o vulnerabilitate pentru economie şi se impune:

    "- convertirea în capitaluri a datoriilor către acţionari în cazul firmelor cu capitaluri proprii negative; 

    - menţionarea explicită în cadrul legislativ a instituţiei/instituţiilor statului care trebuie să acţioneze ca «persoană interesată» pentru impunerea cerinţei privind nivelul minim al capitalizării companiilor; 

    - aplicarea cu consecvenţă a prevederilor din Legea nr. 31/1990 privind societăţile comerciale referitoare la măsurile care trebuie iniţiate în cazul în care activul net al unei firme se diminuează sub pragul reglementat". 

    PAI SA VEDEM CE INSEAMNA CONVERTIREA DATORIILOR IN CAPITALURI " AVEM NENUMARATE EXEMPLE SI STUDII DE CAZ 

    SIMPLU SI PE INTELESUL TUTUROR: CONVERTESTI CE NU AI(ADICA NIMIK) IN CAPITAL, OBLIGI FIRMELE SA SE IMPRUMUTE LA BANCI SA ISI MAREASCA CAPITALUL, IAR CAND NUMAI AU CU CE PLATII RATELE LA BANCII VINE BANCA SI LE IA ACTIVELE(CASE, TERENURI, BIROURI, MASINI AUTO, STOCURI, MIJL FIXE, ETC) LE VINDE SI LE TRANSFORMA IN BANII SI ASTFEL BANCHERII CUMPARA ROMANIA LA BUCATA SI PE PERSOANA FIZICA. ESTE FOARTE SIMPLU SA INDUCI IN EROARE ROMANII... BNR SI MANOLE PT CINE LUCREAZA CA PENTRU ROMANIA IN NICI UN CAZ ????? IN CURAND SE SCUFUNDA BARCA CU EI CU TOTI .

    LE URAM SUCCES !!!SURSE DIN BNR SPUN CA DOCUMENTUL A FOST TRIMIS LA MINISTERUL FINANTELOR. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb