Florin Georgescu: Rectificarea, construită pornind de la o creştere economică de 1,2% şi un curs mediu de 4,45 lei/euro

Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 august 2012

Rectificarea, construită pornind de la o creştere economică de 1,2% şi un curs mediu de 4,45 lei/euro

Rectificarea bugetară a fost construită pornind de la o creştere economică de 1,2%, o creştere a PIB nominal la 607 miliarde lei, o inflaţie de 3,5%, un curs leu/euro de 4,45 lei/euro şi un deficit bugetar de 2,2%, a declarat Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, la final şedinţei de Guvern de ieri. Domnia sa a precizat: "Rectificarea bugetară s-a realizat pornind de la o creştere economică revizuită, în jos din păcate, de la 1,5% în medie, în varianta anterioară, la în jur de 1,2% în prezent, ca efect al creşterii economice încetinite, chiar negative, din zona Uniunii Europene, de la principalii noştri parteneri de unde exportăm bunuri şi servicii şi, de asemenea, din cauza secetei şi, într-o anumită măsură, şi din cauza climatului politic tensionat din ultimele câteva luni. Rata inflaţiei este şi ea revizuită în mod relativ negativ de la circa 3% la 3,5% decembrie anul acesta, faţă de decembrie anul trecut".

Potrivit acestuia, se menţine la un nivel relativ rezonabil deficitul de cont curent, în jur de 4% din produsul intern brut. Florin Georgescu a adăugat: "Se adaptează, raportat la realităţile din piaţă, cursul mediu de schimb luat în calcul pentru fundamentarea bugetului, de la 4,21 cât era anterior, la 4,45 lei/euro. În aceste condiţii, PIB în termeni nominali este 607 miliarde lei, uşor mai ridicat din cauza ratei inflaţiei şi a cursului de schimb, iar pe de altă parte şi din cauza revizuirii PIB realizat în anii anteriori, 2010 şi 2011, care pe baza datelor definitive a fost mai mare decât pe baza datelor preliminare. Partenerii internaţionali ne-au permis o creştere a deficitului bugetar de la 1,9% la 2,2% din PIB, să realizăm acele măsuri de acoperiri ale a creşterilor salariale pentru refacerea puterii de cumpărare a salariilor personalului bugetar la nivelul din iunie 2010, sa restituim pensiile reţinute în mod necuvenit, să alocăm anumite sume pentru autorităţile locale şi să asigurăm funcţionarea în bune condiţii a instituţiilor publice, atât în materie de personal, cât şi a cheltuielilor curente materiale".

MFP consideră un curs mediu de 4,45 lei/euro rezonabil pentru lunile următoare

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) consideră cursul mediu de 4,45 lei/euro, pe care este fundamentată rectificarea bugetară aprobată ieri de guvern, ca fiind un nivel rezonabil pentru lunile care au mai rămas până la finalul anului 2012, a declarat Florin Georgescu. Iniţial, bugetul a fost fundamentat pe un curs mediu pentru 2012 de 4,21 lei/euro, iar la rectificare cursul mediu a fost revizuit în urcare la 4,45 lei/euro.

Ministrul Finanţelor a spus: "Este o medie pe perioada următoare şi avem încredere că nivelul cursului de schimb, bazat pe aceste elemente de stabilitate macroeconomică la care contribuie în mod direct şi această rectificare bugetară, politica fiscală prudentă, ajustările structurale din zona economie reale, vor avea loc privatizări în curând - Oltchim, Transgaz , progresele din această zonă, managementul privat, toate acestea vor contribui la încrederea investitorilor în economia românească, la creşterea acesteia şi la o stabilizare la o niveluri rezonabile şi ţinând cont de fundamentele economice menţionate anterior ale economiei româneşti şi care nu justifică un curs mai depreciat faţă de cel luat în calcul. Acesta este un nivel rezonabil pentru lunile care au mai rămas până la închiderea anului".

Guvernul a aprobat plata TVA la încasarea facturii, de la 1 ianuarie 2013

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri un proiect de ordonanţă cu măsuri financiare generale care prevede măsura plăţii TVA la încasarea facturii, începând de la 1 ianuarie 2013, a anunţat ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu. Măsura plăţii TVA la încasarea facturii vine în sprijinul IMM-urilor, care achitau TVA fără să fi încasat contravaloarea facturilor, ceea ce punea presiune pe fluxul lor de lichidităţi. Plata TVA la încasare va fi aplicată în cazul firmelor cu cifra de afaceri mai mică de 500.000 euro, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

Georgescu (MFP): Taxa de clawback va fi mai mică şi se va aplica de la 1 octombrie 2012

Taxa de clawback se va aplica de la 1 octombrie şi va fi mai mică, a declarat ministrul Finanţelor Publice. Domnia sa a precizat: "Taxa s-a revizuit în jos de la 30 şi ceva la sută la 20 şi ceva la sută. Taxa de clawback va intra în vigoare din trimestrul patru, de la 1 octombrie. Am avut multiple întâlniri cu producătorii de medicamente, cu importatorii, cu cei care comercializează, şi am ajuns la o înţelegere rezonabilă atât pentru dumnealor, cât şi pentru sistemul sanitar, cât şi pentru bugetul statului, inclusiv bugetul sănătăţii, în sensul că se vor plăti şi datoriile, pentru că, în contabilitatea agenţilor economici, datoriile sunt înscrise, dar nu au fost acordate pentru că, spuneau dumnealor, nu s-a înţeles bine litera şi spiritul legislaţiei în domeniu. Acum noi am clarificat-o".

Potrivit acestuia, medicamentele vor circula mai bine pe zona comercianţi, spitale, pacienţi "şi aşa mai departe şi circuitele financiare, anume plata către aceştia a sumelor cuvenite". Ministrul Finanţelor a precizat, citat de Agerpres: "Taxa de clawback se aplică în zona sectorului medical al medicamentelor şi reglementează modul de funcţionare, de stabilire, de plată, regularizările, pentru că sunt sume neplătite de prin anii 2009 - 2010 şi aducerea la zi a acestor decontări dintre agenţii economici care comercializează, comercianţii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sănătate şi aşa mai departe, va permite fluidizarea aprovizionării cu medicamente a unităţilor sanitare, pe deoparte, iar pe de altă parte vor fi efectuate decontări către agenţii economici, furnizorii de medicamente, producători sau comercianţi".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb