Acordarea de stimulente în activitatea de cercetare-dezvoltare va avea efecte pozitive pentru atragerea de investiţii străine în ţara noastră, în special în domeniile economice cu potenţial competitiv, a declarat astăzi Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Ordinul pentru aprobarea Normelor privind deducerile pentru cheltuielile de cercetare-dezvoltare la calculul rezultatului fiscal a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 526 din 13 iulie 2016.
Activităţile de cercetare-dezvoltare eligibile pentru acordarea deducerii suplimentare la calculul rezultatului fiscal trebuie să îndeplinească, cumulativ, următoarele condiţii:
a) sunt cuprinse într-un proiect, care conţine cel puţin următoarele elemente: obiectivul stabilit, perioada de desfăşurare, domeniul de cercetare-dezvoltare, sursele de finanţare, categoria rezultatului (de exemplu: studii, scheme, tehnologii, produse informatice, reţete şi altele asemenea), caracterul inovativ (de exemplu: produs nou/modernizat, tehnologie nouă/modernizată, serviciu nou/modernizat);
b) sunt din categoriile activităţilor de cercetare aplicativă şi/sau de dezvoltare tehnologică.
"Acordarea de stimulente pentru activitatea de cercetare-dezvoltare va avea efecte pozitive vizând atragerea de investiţii străine în România, în special în domeniile economice cu potenţial competitiv reprezentate de tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, biofarmaceutica şi biotehnologii, industria auto, în paralel cu încurajarea IMM-urilor să investească în cercetare", a afirmat Florin Jianu, într-un comunicat publicat pe site-ul CNIPMMR.
Conform Cartei Albe a IMM-urilor din ţara noastră - 2016, 32,76% din IMM-uri au indicat ca principal obstacol în derularea activităţilor de cercetare-dezvoltare costul ridicat al acestora, iar 31,75% au invocat insuficienţa fondurilor proprii.
Preşedintele CNIPMMR a precizat că IMM-urile vor fi ajutate şi de faptul că prin OUG nr. 32/20162 s-a introdus scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru persoanele fizice, pentru veniturile realizate din salarii şi asimilate salariilor, ca urmare a desfăşurării activităţii de cercetare-dezvoltare aplicativă şi de dezvoltare tehnologică, stimulent care va atrage cercetătorii mai aproape de companiile româneşti.