FLORIN JIANU, PREŞEDINTELE CNIPMMR: "75% dintre antreprenori şi-au reluat activitatea întreruptă în starea de urgenţă"

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 octombrie 2020

"75% dintre antreprenori şi-au reluat activitatea întreruptă în starea de urgenţă"

"Criteriile prevăzute în OUG 174/2020 sunt un nonsens economic"

Acordarea a 150.000 de euro pentru fiecare solicitare pe măsura 2 privind capitalul de lucru, stabilită prin OUG 130/2020 şi 174/2020, a fost un mod greşit de abordare din partea Guvernului, a declarat Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o ieri.

"Am avut dialog cu reprezentanţii Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri şi cu antreprenorii. Spre deosebire de măsura 1 aplicată de Guvern, măsura 2 are mai multă apetenţă în rândul antreprenorilor, fiind vorba despre capitalul de lucru şi despre o sumă considerabilă alocată pentru fiecare cerere de finanţare. Iar acest lucru s-a văzut imediat după aplicare: primele 100 de companii au epuizat bugetul alocat, din care Guvernul preconiza că va finanţa 10.000 de companii. A fost greşită abordarea de a da 150.000 euro capital de lucru, în condiţiile în care în Germania acest ajutor se situează între 15.000 şi 20.000 de euro. Acum Guvernul trebuie să suplimenteze bugetul, să treacă sumele necheltuite - 40 milioane euro - de la măsura 1 la măsura 2 şi să transfere şi o parte din fondurile alocate pentru măsura 3 privind investiţiile", a spus Florin Jianu.

Liderul patronatelor antreprenorilor mici şi mijlocii din ţara noastră a menţionat că există şi cazuri de firme care se califică pentru a accesa suma de 150.000 de euro, dar care în realitate au nevoie doar de 30.000 de euro pentru susţinerea capitalului de lucru.

"Eu aş face o analiză şi aş încerca un dialog cu fiecare firmă pentru coborârea pragurilor prevăzute de actul normativ. În unele cazuri, 150.000 de euro reprezintă profitul pe un an întreg al firmelor respective. Noi am fi văzut ca limita maximă să fi fost stabilită la 35.000 de euro sau programul respectiv să fi fost spart în două direcţii: una destinată IMM-urilor şi alta destinată companiilor mari. Dacă le bagi pe toate la un loc, ce faci? Companiile mari au experţi foarte buni, care cu asta se ocupă şi care au exerciţiul înregistrării la timpa firmelor respective în programul care funcţionează pe principiul primul venit, primul servit. Ar trebui acordate şanse egale tuturor antreprenorilor, stabilită o perioadă de timp, pentru că altfel o abordare de tipul click-viteză în depunerea cererilor pe aplicaţiile respective", a precizat Florin Jianu.

El a criticat şi criteriile prevăzute pentru măsura 3 susţinând că nu poţi solicita o cofinanţare de 35% în actuala perioadă de criză şi nici să stabileşti o RIR (nota redactorului - rata internă de rentabilitate) mai mică de 5%, dar fără determinarea exactă a unei valori minime.

"Practic, din criteriile prevăzute de actele normative, cu cât faci o afacere mai proastă, cu atât eşti punctat mai bine pentru accesarea fondurilor europene. Este un nonsens economic", a declarat Florin Jianu.

El a precizat că în acest moment 75% dintre antreprenorii din ţara noastră şi-au reluat activitatea întreruptă în cursul stării de urgenţă şi că lucrurile sunt într-o dinamică permanentă. Conform preşedintelui CNIPMMR, care citează analiştii din domeniu, economia îşi va reveni abia în a doua jumătate a anului viitor, iar consumul va reveni la nivelul dinainte de pandemie abia la sfârşitul lui 2021.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb