Florin Jianu: "Solicităm prorogarea până la 31 decembrie 2024 a aplicării sancţiunilor privind sistemul RO e-Factura"

GEORGE MARINESCU
Ziarul BURSA #Companii / 12 februarie 2024

Florin Jianu (în centru), preşedintele CNIPMMR, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Solicităm şi tutoriale pentru a informa mai clar întreprinzătorii, campanii de informare, îmbunătăţirea platformei, pentru că sunt foarte multe probleme. (...) E-Factura este utilă, dar trebuie implementată profesionist, explicată şi o perioadă să nu existe sancţiuni pentru companii".

Florin Jianu (în centru), preşedintele CNIPMMR, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Solicităm şi tutoriale pentru a informa mai clar întreprinzătorii, campanii de informare, îmbunătăţirea platformei, pentru că sunt foarte multe probleme. (...) E-Factura este utilă, dar trebuie implementată profesionist, explicată şi o perioadă să nu existe sancţiuni pentru companii".

English Version

Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii va solicita prim-ministru lui Marcel Ciolacu perelungirea până la 31 decemrbrie 2024 a perioadei de graţie în care nu se aplică amenzi pentru abaterile firmelor de la obligaţiile privind sistemul informatic RO e-Factura.

Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă: "Solicităm prorogarea până la 31 decembrie 2024 a termenelor de neaplicare a sancţiunilor privind neîncărcarea facturilor la termen, respectiv înregistrearea facturilor neprimite prin RO e-Factura. Solicităm campanii de informare a antreprenorilor cu privire la această e-Factură. (...) Solicităm şi tutoriale pentru a informa mai clar întreprinzătorii, campanii de informare, îmbunătăţirea platformei, pentru că sunt foarte multe probleme. (...) E-Factura este utilă, dar trebuie implementată profesionist, explicată şi o perioadă să nui existe sancţiuni pentru companii".

Pe lângă acestea, antreprenorii mai solicită ca Ministerul Finanţelor şi ANAF să prezinte analize privind implementarea noilor măsuri fiscale, clarificarea de către ANAF a modului de aplicare a modificărilor introduse prin OUG 115/2023 referitoare la încadrarea în categoria microîntreprinderilor plătitoare de impozit pe venit, precum şi crearea unui pachet de digitalizare pentru antreprenorii din IMM-uri, eventual sub formă de vouchere

Reprezentanţii CNIPMMR ar urma să se întâlnească mâine cu şeful Guvernului pentru a-i expune problemele cu care se confruntă antreprenorii mici şi mijlocii şi pentru a-i comunicat impactul pe care noile măsuri fiscale îl are asupra mediului de afaceri din ţara noastră.

Referitor la sistemul RO e-Factura, deşi în prezent până la data de 31 martie 2024 nu se aplică amenzi pentru neîncărcarea facturilor în sistem, potrivit unui sondaj realizat de CNIPMMR antreprenorii sunt îngrijoraţi de acest lucru ţinând cont de faptul că le-au crescut costurile şi că platforma gestionată de ANAF nu funcţionează în parametrii optimi.

Astfel, potrivit sondajului realizat în perioada 26 ianuarie-8 februarie 2025, 62,5% dintre repondenţi au identificat drept cel mai mare inconvenient creşterea costurilor cu noile obligaţii de conformare pentru raportarea electronică a facturilor, iar 50,5% dintre repondenţi au denunţat funcţionarea defectuoasă a platformei e-Factura gestionată de ANAF. 40,5% dintre repondenţi au arătat că platforma Ro e-Factura nu este user-friendly, fiind dificil de operat, deoarece oferă false erori la încărcarea facturilor, iar interfaţa platformei nu este intuitivă şi nu oferă suficiente informaţii pentru utilizarea şi verificarea facilă a documentelor contabile înregistrate.

Potrivit aceluiaşi sondaj, 65,6% dintre antreprenori consideră că sistemul RO e-Factura nu îşi atinge scopul de combatere a evaziunii fiscale, 18,7% afirmă că acest scop este atins parţial, 10,2% nu ştiu dacă platforma atinge acest scop, în timp ce doar 5,5% dintre repondenţi cred că sistemul va combate evaziunea fiscală.

Referitor la prorogarea termenului limită pentru introducerea sancţiunilor, Sterică Fudulea, secretarul general al CNIPMMR, a precizat: "Noi am avut o întâlnire cu domnul Boloş în timpul protestelor, la mijlocul lui ianuarie. Am purtat discuţii pe zona de e-Factura, e-Transport, e-Sigiliu şi într-adevăr pe zona de amendare, iar acolo i-am cerut domnului ministru ca acum să fie prelungit acest termen până la 1 decembrie. (...) Problema este ce facem cu cei care nu pot înregistra în acele cinci zile factura din varii motive, cum ar fi lipsa internetului sau PFA-urile care de obicei mergeau cu facturile o dată pe an, iar aici a fost o soluţie prestată de domnul preşedinte Jianu. Iniţial sistemul treebuia implementat pe companiile mari, apoi pe cele mijlocii şi pe cele mici. Altă chestiune, cum facem să avem acces la facturi mai mult de 60 de zile pentru că sistemul acum spune că poţi să îţi iei factura în termen de 60 de zile, asta înseamnă că mă obligă, ca firmă, să ţin arhiva cinci ani de zile, iar statul o ţine 60 de zile, ce se întâmplă dacă la inventariere nu am o factură? Acestea sunt problemele identificate în piaţă iar noi venim şi cu soluţii, nu arătăm cu degetul."

Potrivit dispoziţiilor legale, de la 1 aprilie 2024, în situaţia nerespectării obligaţiei de transmitere a facturii în sistemul e-Factura în termen de cinci zile lucrătoare de la data emiterii (raportare valabilă atât pentru companiile din România cât şi pentru nerezidenţii cu cod de TVA în România), se vor aplica amenzi de la 5.000 la 10.000 lei pentru marii contribuabili, de la 2.500 la 5.000 lei pentru contribuabilii mijlocii şi de la 1.000 la 2.500 lei pentru contribuabilii mici şi pentru cei nerezidenţi.

Din sondajul realizat de CNIPMMR mai reţinem că 44,5% dintre antreprenori susţin că sunt afectaţi de noile dispoziţii din Codul Fiscal privind sistemul de impunere pe venitul microîntreprinderilor, în situaţia deţinerii în mod direct sau indirect a peste 25% din valoarea sau numărul titlurilor de participare sa al drepturilor de vot la mai multe microîntreprinderi. Ei consideră că noile dispoziţii sunt incorecte.

Cercetarea realizată de CNIMPPR mai arată că doar 6,9% dintre antreprenori nu sunt afectaţi de creşterea preţului la combustibil prin mărirea accizelor de la 1 ianuarie 2024, majoritatea celorlaţi repondenţi susţinând că vor transfera costurile suplimentare în costul final achitat de clienţi, că li se va diminua profitul şi că vom asista o scădere a competitivităţii.

În ceea ce priveşte preţul poliţelor RCA, 59,8% dintre antreprenori sunt afectaţi de creşterea acestuia, iar 49,2% susţin că Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ar trebui să controleze mai strict modalitatea de formare a tarifelor.

Printre principalele probleme ale pieţei în următoarele 12 luni identificate de antreprenori se numără cu câte 28,4% dintre repondenţi scăderea volumului vânzărilor şi creşterea costurilor cu materiile prime şi/serviciile utilizate. 24,3% dintre antreprenori sunt optimişti şi cred că nu vor fi înregistrate probleme în piaţă, în timp ce 11,9% dintre antreprenori consideră că se vor confrunta cu o criză a forţei de muncă calificate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Ar fi ceva normal. ANAF-ul e depashit, IT-ul e partzial nefunctzional. Oare mai exista bun-simtz in guvernare? Cu gestionarea problemelor energetice s-au facut de ris.

    e nebunie curata in piata....

    majoritatea firmelor mici sunt pe burta... pe burta.... 

    ii da o amenda intantionata unei firme mici e caput... 

    s c c r e t 

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb