Ministrul Economiei, Florin Spătaru, spune există un interes foarte mare manifestat la nivelul mediului de afaceri, dar şi la nivelul mediului academic pentru accesarea banilor puşi la dispoziţie prin PNRR de Ministerul Economiei, dar subliniază că buna colaborare între privat şi instituţiile statului este esenţială pentru absorbţia fondurilor, informează news.ro.
Ministerul Economiei a organizat vineri o dezbatere publică destinată prezentării metodologiei de preselecţie a beneficiarilor direcţi şi indirecţi, potenţiali participanţi în cadrul IPCEI ME/CT (Microelectronica).
"Există un interes foarte mare manifestat la nivelul mediului de afaceri, dar şi la nivelul mediului academic pentru accesarea banilor puşi la dispoziţie prin PNRR de Ministerul Economiei. Dovadă a fost participarea a 97 de reprezentanţi ai întreprinderilor din industria microelectronică şi ai marilor centre universitare din ţară la dezbaterea privind ghidul care stabileşte eligibilitatea companiilor ce vor putea accesa banii destinaţi dezvoltării microelectronicii în România", a spus ministrul Economiei, Florin Spătaru.
Consultarea mediului de afaceri şi a celorlalţi actori interesaţi de accesarea fondurilor destinate cercetării şi producţiei componentelor şi sistemelor electronice, specifice industriei microelectronice, este esenţială deschiderii apelului pentru depunerea de proiecte de săptămâna viitoare, adaugă el.
Guvernul României, prin Ministerul Economiei, pune la dispoziţie 500 milioane euro ce vor fi destinate companiilor din industria microelectronică din ţara noastră pregătite să investească în crearea de produse inovative specifice domeniului.
Obiectivele proiectului IPCEI-microelectronică constau în structurarea şi dezvoltarea competenţelor de concepţie, fabricaţie şi aplicare a componentelor şi sistemelor microelectronice într-un ecosistem naţional coerent, respectiv securizarea proprietăţii intelectuale şi accelerarea aplicării tehnologiilor avansate în domenii esenţiale ale economiei naţionale cum sunt industria automobilului, sănătatea sau agricultura de precizie, spaţiu, apărare, aeronautică.
România şi alte 21 de state membre ale Uniunii Europene reunite în Consiliu la 7 decembrie 2021 au semnat o declaraţie comună angajându-se să consolideze lanţul valoric al componentelor şi sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare.
În acest context, investiţia 4. Proiecte transfrontaliere şi multinaţionale - Procesoare cu consum redus de energie şi cipuri semiconductoare, denumită în continuare IPCEI ME-CT, prevăzută în cadrul componentei 9. Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare din PNRR, reprezintă instrumental prin care România participă la un proiect de anvergură ce reuneşte peste 100 de companii din toată Europa.
1. DOMNULE
(mesaj trimis de anonim în data de 08.01.2022, 11:19)
Începe cu sfârșitul : IMPLEMENTAREA !!!!!!!?