FLUCTUAŢII PE PIAŢA VALUTARĂ: Euro - de la 1,21, la 1,23 dolari, în câteva ore

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 20 mai 2010

Europa s-ar putea afla în faţa celei mai mari provocări din istoria sa, spune Angela Merkel

Euro a oscilat, ieri, pe pieţele externe. Dacă în primele ore ale zilei, moneda europeană a coborât până la cursul minim al ultimilor patru ani în raport cu dolarul, pe fondul temerilor legate de posibila înrăutăţire a crizei datoriilor din Europa, ulterior a câştigat teren în baza speculaţiilor potrivit cărora liderii europeni vor lua, în curând, măsuri pentru susţinerea monedei unice.

Deprecierea consemnată în primele ore ale dimineţii a fost generată de faptul că Germania a limitat tranzacţiile speculative, iar cancelarul german, Angela Merkel, a declarat că moneda europeană este în pericol. Potrivit afirmaţiilor doamnei Merkel, criza datoriilor din Europa ar putea avea consecinţe globale. "Europa are nevoie de o nouă cultură a stabilităţii, ca să protejeze moneda unică", a spus oficialul german, adăugând: "Euro este în pericol, iar Europa s-ar putea afla în faţa celei mai mari provocări din istoria sa. Dacă liderii regiunii nu vor lua măsuri, atunci consecinţele vor fi incalculabile".

Euro a avut un curs de 1,2195 dolari la ora 7:21 a.m., pe piaţa din New York, comparativ cu 1,2202 dolari în ziua precedentă. Anterior, moneda coborâse la 1,2144 dolari, cel mai redus nivel de după 17 aprilie 2006, însă în jurul orei 9:30, euro s-a mai redresat, ajungând la 1,2302 dolari.

FMI: nivelul actual al euro e aproape de echilibru

Cursul actual al euro este aproape de o valoare de echilibru, iar declinul său până la nivelul minim al ultimilor patru ani faţă de dolar ar putea sprijini exporturile din Europa, consideră un oficial al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

"Nivelul curent al euro nu pare să pună probleme", afirmă John Lipsky, director general adjunct al FMI, adăugând: "Cursul monedei unice este mai degrabă aproape de ceea ce ar trebui să considerăm o valoare de echilibru, după o perioadă extinsă în care euro a fost tranzacţionat peste acest nivel".

În opinia lui John Lipsky, euro nu este, acum, prea departe de nivelul la care a debutat ca monedă unică: circa 1,17 dolari.

Comisia Europeană vrea coordonarea restricţiilor privind vânzările "short"

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb