FLUX24.RO: "Aristotel Jude, membru CA Romgaz, nu este atât de tehnocrat pe cât se crede"

Companii / 9 iunie 2020

Cu puţin timp înainte de alegerea celor cinci noi administratori provizorii la Romgaz, flux24.ro scrie despre Aristotel Jude, actual membru în Consiliul de Administraţie al companiei de stat (aflat la a treia participare în Consilul de Administraţie al Romgaz), că nu este un tehnocrat, acesta fiind numit, în decembrie 2015, în funcţia de secretar de stat la Ministerul Energiei, responsabil de sectorul de ţiţei şi gaze, de către premierul Dacian Cioloş, funcţie pe care a deţinut-o până în ianuarie 2017. În trecut, Aristotel Jude a cumulat funcţiile de vicepreşedinte şi de purtător de cuvânt al filialei Mediaş a PSD, arată sursa citată, subliniind că "o firmă franţuzească, de data asta din domeniul gazelor naturale, îşi pune un om, membru PSD, la Ministerul Energiei".

Publicaţia online arată: "Aristotel Marius Jude a fost numit la data 11 decembrie 2015 în funcţia de secretar de stat în Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri. Interesant este faptul că tehnocratul politician al lui Dacian Julien Cioloş pierde considerabil la salariu pentru a avea un loc călduţ în administraţie. De ce să fi acceptat Aristotel Marius Jude să plece din funcţia de administrator al AMGAZ SA, unde fusese numit în aprilie 2013 pentru un mandat de patru ani? Oare pentru că trebuie să acopere prejudiciile create de el în calitate de Director de Cooperare şi Relaţii Corporatiste în Slovacia începând cu 2009? AMGAZ era deţinută de Gaz de France (GDF) International SA cu 65% şi de Societatea Naţională de Gaze Naturale ROMGAZ, deţinută de statul român cu 35%. Gaz de France International SA este o subsidiară a GDF Suez, companie care şi-a schimbat numele în Engie, una dintre cele mai mari firme furnizoare de gaze naturale din România şi nu numai. Amgaz se ocupa cu înmagazinarea gazelor naturale. În timp ce îşi făcea de lucru ca reprezentant al firmei statului, AMGAZ era deţinută de două off-shore-uri, o firmă americană anonimă şi Infochem International. Firma americană şi cele două companii off-shore aveau ca mandatar chiar Infochem, reprezentată şi deţinută de Horia Roşu, nimeni altul decât fostul consilier al lui Dan Ioan Popescu, fost ministru PSD al Economiei şi Industriilor. In tot acest timp Aristotel Marius Jude era vicepreşedinte PSD, organizaţia Mediaş".

Aristotel Jude a lucrat ca director de Cooperare şi Relaţii Corporatiste al Romgaz şi a fost membru în Consiliile de Administraţie ale companiilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale Depomureş şi Amgaz, precum şi preşedinte al CA la operatorul municipal de drumuri din Mediaş, Gospodăria Comunală, conform sursei citate.

Aceasta subliniază că Jude, în calitate de preşedinte CA al operatorului de drumuri din oraşul natal, a fost acţionat în instanţă "pentru atragerea răspunderii administratorilor pentru management defectuos, care a avut consecinţe şi în Primăria Mediaş şi Consiliul Local, consiliu care a fost acuzat în bloc de abuz în serviciu pentru încercarea de a salva o societate a municipalităţii de la pierzanie ca urmare a unei demonstraţii de management neperformant". Nici până astăzi dosarele nu au fost soluţionate, notează flux24.ro.

Publicaţia citată arată că Aristotel Jude, în calitate de director Romgaz, s-a asociat cu Aurelian Oil, pentru operaţiuni petroliere în Slovacia: "Rezultatele vorbesc de la sine: s-au prăduit peste 6 milioane de euro, fără ca Romgaz să încaseze măcar 1 euro din investiţia făcută. (...) În mod surprinzător, acţionarii Romgaz (...) au aprobat în 2020 retragerea din acest perimetru şi terminarea Acordului cu Aurelian, fără însă să existe un control aprofundat al Corpului de Control l Ministrului Economiei".

Sursa citată mai arată că Aristotel Jude a apărut şi într-un nou scandal legat de asocierea dintre Romgaz şi o firmă americană obscură înregistrată în Delaware, în vederea concesionării unor perimetre de gaze naturale, afacere păguboasă pentru statul român: "Wheatherford are sediul tot în Delaware. Wheatherford a cumpărat Alpine Oil, iar Alpine Oil a fost unul din partenerii Romgaz în operaţiunile păguboase din Slovacia, alaturi de Aurelian Oil".

Amintim că acţionarii Romgaz sunt convocaţi pentru data de 25 iunie în vederea alegerii a cinci administratori provizorii şi stabilirea mandatului acestor pentru o perioadă de patru luni, după cum se arată într-un raport al producătorului de gaze naturale cu sediul în Mediaş publicat pe BVB.

Preşedintele Manuela-Petronela Stan-Olteanu şi membrii Marius Aristotel Jude, Tudorel Harabor, Marius-Dumitru Marin şi Balazs Botond sunt componenţii board-ului Romgaz ce au fost aleşi în Consiliu la finele anului trecut, cu mandate provizorii de patru luni, perioadă ce ulterior a fost prelungită cu încă două luni. Ceilalţi componenţi ai Consiliului de Administraţie ai Romgaz sunt Romeo-Cristian Ciobanu şi Jansen Petrus Antonius Maria, al căror mandat expiră în vara anului 2022, conform deciziei acţionarilor Romgaz din iulie 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb