Politicienii europeni ar trebui să ia măsuri decisive şi susţinute ca să stimuleze creşterea economică şi să evite stagnarea, care va afecta serios gospodăriile, companiile, băncile şi alte instituţii de bază, conform afirmaţiilor lui David Lipton, director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Lipton a avertizat că Europa a rămas în urma Statelor Unite în privinţa mersului economiei. Conform scenariului de bază al FMI, zona euro va fi în recesiune anul acesta, iar în 2014 va consemna o creştere de circa 1%.
"Creşterea slabă, pieţele fragmentate, finanţele reduse şi reformele incomplete semnalează că riscul stagnării nu este departe", a spus Lipton ieri, la Londra.
În opinia oficialului FMI, Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să recurgă la o reformă a politicilor sale cu "măsuri neconvenţionale suplimentare" menite să deblocheze canalele de credit şi să reducă dobânzile ridicate cu care se confruntă populaţia, în special în ţările cu probleme. Lipton este de părere că BCE îşi mai poate relaxa politica monetară.
"Nivelul ridicat de falimente corporative şi personale, respectiv pierderile din credite ameninţă cu o nouă rundă de deteriorare a bilanţurilor băncilor", a atras atenţia Lipton.
Reprezentantul FMI a menţionat că guvernele europene ar trebui să se concentreze pe realizarea consolidării fiscale pe termen mediu, precum şi pe analiza atentă a măsurilor fiscale. Totodată, Lipton consideră că Mecanismul Unic de Supraveghere este un pas important în crearea uniunii bancare, care, în opinia sa, va fi esenţial pentru rezolvarea problemei fragmentării financiare.
Lipton a salutat măsurile luate de zona euro pentru soluţionarea crizei datoriilor, dar a făcut apel la reforme suplimentare pentru ca Europa să revină la creştere economică şi să creeze locuri de muncă.
David Lipton, FMI: "Europa trebuie să implementeze reforme cruciale ca să depăşească criza datoriilor, să genereze creştere economică şi să evite stagnarea".