FMI: "Economiile emergente trebuie să se pregătească pentru întărirea politicii Fed"

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 11 ianuarie 2022

FMI: "Economiile emergente trebuie să se pregătească pentru întărirea politicii Fed"

FMI îndeamnă băncile centrale să comunice clar şi consistent planurile lor de întărire a politicii monetare

Economiile emergente trebuie să se pregătească pentru majorările de dobândă pe care le va opera Federal Reserve (Fed), banca centrală a Statelor Unite, a avertizat ieri Fondul Monetar Internaţional (FMI). FMI avertizează într-o postare pe blogul instituţiei că o serie de majorări rapide de rate de dobândă ar putea provoca volatilitate în pieţele financiare, ieşiri agresive de capitaluri din economiile emergente şi deprecieri pentru monedele naţionale ale acestor ţări.

FMI mai arată că anticipează continuarea creşterii economice "robuste" pentru Statele Unite ale Americii şi moderarea creşterilor de preţuri în ultima parte a acestui an. Fondul Monetar Internaţional va publica pe 25 ianuarie noi estimări privind dinamica economiei globale şi a economiilor naţionale.

Potrivit FMI, o întărire graduală - semnalată corespunzător şi din timp - a politicii monetare din SUA ar avea în general un impact minimal asupra pieţelor emergente în condiţiile în care cererea străină ar contrabalansa impactul creşterii costurilor de finanţare. Dar manifestarea unei inflaţii generalizate sau continuarea problemelor de pe lanţurile de aprovizionare ar putea duce la modificarea aşteptărilor inflaţioniste ceea ce ar provoca majorări de dobândă mai rapide din partea băncii centrale americane.

"Economiile emergente ar trebui să se pregătească pentru potenţiale perioade de turbulenţe economice", arată FMI.

James Bullard, preşedintele ramurii din St. Louis a Federal Reserve, a declarat la finalul săptămânii trecute că Fed-ul ar putea majora ratele de dobândă cel mai devreme în luna martie, mult mai devreme comparativ cu estimările anterioare. Bullard a mai spus că Fed-ul este acum într-o "poziţie bună" pentru a lua măsuri şi mai agresive în faţa inflaţiei, dacă va fi necesar.

"Majorări de dobândă mai rapide din partea Fed ar provoca volatilitate în pieţele financiare şi întări condiţiile financiare la nivel global. Aceste dezvoltări ar putea veni într-un context de slăbire a comerţului şi a cererii din SUA şi ar putea duce la ieşiri de capitaluri şi deprecieri pentru monedele naţionale ale ţărilor emergente", potrivit postării de pe blogul FMI.

Specialiştii Fondului mai arată că economiile emergente cu presiuni inflaţioniste puternice sau instituţii slabe ar trebui să acţioneze rapid pentru a majora dobânzile de referinţă. FMI îndeamnă băncile centrale să comunice clar şi consistent planurile lor de a întări politica monetară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb