Fondul Monetar Internaţional (FMI) a redus prognoza de creştere a PIB-ului Chinei şi îi recomandă ţării asiatice să ia măsuri decisive pentru aşezarea economiei pe o direcţie sustenabilă.
Creşterea economică a Chinei va fi de 7,75% în acest an şi în 2014, a declarat directorul general adjunct al FMI, David Lipton, într-o conferinţă susţinută la Beijing după evaluarea anuală a economiei chineze. În luna aprilie, FMI anticipa că economia Chinei va avea o expansiune de 8% în acest an, iar anul viitor - de 8,2%. Lipton a lansat un avertisment cu privire la riscurile legate de creşterea creditării.
Premierul Li Keqiang, care a preluat funcţia în luna martie, pregăteşte măsuri care vor deschide mai mult economia către investiţii private şi va modifica sistemul de înregistrare a locuinţelor, care în prezent împiedică urbanizarea.
"În timp ce China are încă mult spaţiu de manevră şi are capacitatea financiară să menţină stabilitatea chiar şi în cazul unor şocuri adverse, marjele de siguranţă se restrâng şi este nevoie de un impuls decisiv spre reformă, pentru controlul vulnerabilităţii şi aşezarea economiei pe o direcţie de creştere mai sustenabilă", a declarat Lipton, adăugând că politica monetară şi fiscală ale Chinei sunt "adecvate" şi nu este recomandată restrângerea creditării în acest moment.
Pe de altă parte, Lipton a afirmat că moneda Chinei, yuanul, este "moderat subevaluată", precizând că, în timp, va fi nevoie de aprecierea acesteia.
În plus, FMI consideră că sunt necesare progrese în privinţa reducerii controlului exercitat asupra dobânzilor şi cursului de schimb valutar.