FMI: "Majoritatea investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice trebuie să vină de la sectorul privat"

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 3 octombrie 2023

FMI: "Majoritatea investiţiilor pentru combaterea schimbărilor climatice trebuie să vină de la sectorul privat"

English Version

Majoritatea investiţiilor anuale de 2.000 miliarde de dolari pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare necesare până în 2030 vor trebui să vină de la sectorul privat, se arată într-un raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), care avertizează că guvernele riscă datorii ridicate dacă încearcă să ajungă la obiectivele climatice cu fonduri publice, transmite Reuters.

Finanţarea climatică va fi unul din subiectele dominante la reuniunile anuale ale FMI şi Băncii Mondiale (BM) care au loc săptămâna viitoare, în Maroc, iar în două capitole din viitorul Raport de stabilitate financiară şi monitorizare fiscală globală (GFSR) se face referire necesitatea de a pregăti măsurile necesare pentru ca investitorii privaţi să-şi asume povara.

Deja finanţele guvernelor din ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente sunt afectate de efectele pandemiei, ale războiului din Ucraina, de secetă şi dezastre naturale, notează Agerpres.

Din investiţiile anuale de 5.000 miliarde de dolari la nivel global necesare până în 2030 pentru îndeplinirea obiectivelor de emisii nete zero, 2.000 miliarde de dolari vor trebui realizate de ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente.

În raportul FMI se estimează că sectorul privat va trebui să furnizeze 80% din aceste investiţii. Excluzând China, această pondere ajunge la 90%, ţinând cont de amplele resurse de stat ale Beijingului.

Dependenţa de cheltuielile publice pentru a finanţa investiţiile de decarbonizare ar duce la datorii masive, posibil de până la 45% - 50% din PIB pentru multe economii emergente care au emisii ridicate, avertizează FMI.

"Previzionăm că majorarea investiţiilor publice va fi, totuşi, limitată, şi, prin urmare, sectorul privat va trebui să aibă o contribuţie majoră pentru realizarea investiţiilor masive pentru combaterea schimbărilor climatice în ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente", se arată în raport.

În timp ce sunt în creştere fondurile de investiţii dedicate mediului, oamenilor şi guvernanţei (ESG), fondurile dedicate impactului climatic, inclusiv pentru renunţarea la sursele cu emisii ridicate, sunt ridicate. Autorităţile de reglementare trebuie să înăsprească reglementările pentru ESG, pentru a le alinia mai bine cu obiectivele climatice, apreciază FMI.

De asemenea, instituţia le recomandă ţărilor să ia măsuri pentru a-şi îmbunătăţi investiţiile pentru combaterea schimbărilor climatice întărind fundamentele macroeconomice şi extinzând pieţele interne de capital, în vederea îmbunătăţirii ratingurilor de credit.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb