FMI ne recomandă: deficit bugetar sub 1%

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 martie 2007

Emmanuel Van Der Mensbrugghe

Emmanuel Van Der Mensbrugghe

Reprezentanţii Fondului amintesc autorităţilor de la Bucureşti că trebuie să diminueze cheltuielile publice Anul acesta vom avea o creştere economică inferioară celei din 2006 Cota unică de impozitare este prea mică şi ar putea determina scăderea veniturilor bugetare

Fondul Monetar Internaţional (FMI) recomandă României un deficit bugetar de maximum 1% din Produsul Intern Brut în 2007. Delegaţia FMI, prezentă la Bucureşti pentru consultările anuale cu autorităţile române pe marginea evoluţiei economiei noastre, a recomandat ieri, într-o conferinţă de presă, orientarea politicilor fiscale spre reducerea cheltuielilor publice, respectiv creşterea veniturilor bugetare.

Şefului misiunii FMI, Emmanuel Van Der Mensbrugghe, a amintit că, spre finele lui 2006, cheltuielile bugetare au crescut rapid în ţara noastră, astfel că autorităţile de la Bucureşti trebuie să ia măsuri pentru reducerea acestora. Emmanuel Van Der Mensbrugghe estimează că, anul acesta, România va avea un deficit bugetar de 3,7% din PIB.

În 2006, România a înregistrat un deficit bugetar de 1,7% din PIB, iar pentru 2007 Ministerul Finanţelor Publice a prognozat 2,8% din PIB.

"Credem că Guvernul poate să ia măsuri ca să evite depăşirea nivelului de 3% din PIB", a afirmat reprezentantul Fondului, adăugând: "Câteva elemente din buget cresc într-un ritm foarte rapid, iar Guvernul poate interveni prin reducerea cheltuielilor".

Delegaţia FMI este sceptică în ceea ce priveşte continuarea, în 2007, a evoluţiilor pozitive înregistrate de România anul trecut.

"Nu se poate conta pe faptul că o confluenţă de factori pozitivi care au dus la evoluţii pozitive în 2006 va continua şi în 2007", subliniază Fondul. Emmanuel Van Der Mensbrugghe a precizat: "Misiunea este încurajată de rezultatele pozitive din 2006, dar consideră că o mai mare atenţie este necesară în ceea ce priveşte vulnerabilitatea în economie, în special în ceea ce priveşte balanţa de plăţi, în sensul menţinerii rezultatelor bune".

Experţii FMI estimează că România va înregistra, în 2007, o creştere economică de sub 7%, după ce, anul trecut, expansiunea Produsului Intern Brut a fost de 7,7%.

Misiunea FMI solicită autorităţilor de la Bucureşti să înăsprească politicile fiscale şi salariale. FMI recomandă includerea în bugetul de stat a unei singure majorări anuale a salariilor.

Emmanuel Van Der Mensbrugghe a mai declarat că nivelul cotei unice de impozitare de 16% este prea redus şi ar putea determina scăderea veniturilor bugetare.

"Mai multe ţări din Uniunea Europeană au adoptat cota unică, în condiţiile în care impozitele practicate sunt mai mari decât în România", a arătat Emmanuel Van Der Mensbrugghe.

Delegaţia FMI a amintit şi de nevoia reformelor structurale în vederea adoptării monedei unice (euro).

Atenţie la deficitul de cont curent

Experţii FMI recomandă României reducerea deficitului de cont curent. Emmanuel Van Der Mensbrugghe menţionează că presiunea cererii a deteriorat, în 2006, balanţa de plăţi a ţării. FMI prognozează, pentru 2007, un deficit de cont curent de 12% din PIB. În 2006, balanţa de plăţi a României a înregistrat un deficit de 10,3% din PIB.

Raportul final privind consultările dintre FMI şi oficialii autohtoni va fi făcut public la sfârşitul lunii mai.

Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor, ne-a declarat:

"Este bine că avem acum o relaţie relativ normală cu Fondul Monetar International, ca o ţară care nu mai are nevoie de programele de asistenţă ale Fondului Monetar International. Textul pe care delegaţia FMI l-a prezentat recent este echilibrat şi reflectă atît lucrurile pozitive, cît şi cele îngrijorătoare.

Constatările vis-a vis de evoluţia economică a României în ultimii ani ale FMI ne bucură şi arată că România face paşi pe calea recuperării decalajelor faţă de celelalte ţări europene. Totuşi, împărţim cu Fondul Monetar Internaţional îngrijorările referitoare la creşterea inflaţiei şi a deficitului de cont curent şi considerăm că poziţia FMI referitoare la politicile salariale şi a unor politici bugetare cît mai echilibrate sunt realiste.

România are nevoie de menţinerea în următorii ani a echilibrelor macro-economice, inflaţia fiind un parametru foarte important.

Iar politicile bugetare şi salariale echilibrate în linie cu ţinta de inflaţie anunţată de BNR sunt absolut necesare. De asemenea, suntem de acord cu declaraţiile FMI privind nivelul redus al cotei unice.

Trebuie să găsim soluţia pentru a creşte nivelul de veniturilor bugetare spre nivelul european care este de 35%".

A.S.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb