FMI: Schimbarea politicii monetare a SUA va duce la creşterea volatilităţii în pieţe

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 martie 2015

FMI: Schimbarea politicii monetare a SUA va duce la creşterea volatilităţii în pieţe

Economiile emergente trebuie să fie pregătite să facă faţă unor ieşiri de capital în creştere dacă deciziile de politică monetară ale băncii centrale din SUA vor fi de natură să surprindă investitorii, a declarat ieri directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, citat de Bloomberg, anunţă Mediafax.

"Ne apropiem, probabil, de momentul la care Statele Unite vor majora pe parcursul anului, pentru prima dată din 2006, dobânzile pentru împrumuturile pe termen scurt. Chiar dacă operaţiunea va fi gestionată în mod corespunzător, posibila volatilitate din pieţe ar putea genera riscuri privind stabilitatea financiară", a spus Lagarde într-o conferinţă de presă susţinută la Mumbai, după o întrevedere cu guvernatorul Băncii Indiei, Raghuram Rajan.

Rupia indiană s-a numărat printre monedele care au coborât la niveluri minime record în 2003, când Federal Reserve (Fed) a semnalat pentru prima dată că va reduce măsurile pentru stimularea economiei americane, iar India s-a aflat aproape de intrarea într-o criză monetară, în condiţiile în care investitorii străini şi-au redus expunerea pe obligaţiunile denominate în rupii cu 8 miliarde de dolari.

"Mă tem că scenariul s-ar putea repeta", a avertizat Lagarde.

Cu toate că pieţele financiare au luat deja în considerare o eventuală înăsprire a politicii monetare, FMI anticipează o creştere a volatilităţii pe termen scurt, în funcţie de data la care vor fi majorate ratele dobânzilor, etapele şi nivelul creşterii acestora, a spus Lagarde.

Oficialul FMI a făcut apel la întărirea cooperării între băncile centrale, în contextul apropierii de momentul unei "schimbări de tonalitate". Potrivit lui Lagarde, băncile centrale trebuie să fie pregătite pentru injecţii de capital "temporare, dar agresive" în situaţia în care volatilitatea pieţelor creşte semnificativ.

Aproape 90% dintre economiştii intervievaţi de Bloomberg estimează că Fed va renunţa, după şedinţa de politică monetară ce se încheie astăzi, la angajamentul de a rămâne "răbdătoare" în privinţa creşterii ratei dobânzilor.

De altfel, preşedintele Fed, Janet Yellen, a declarat, în februarie, că instituţia pe care o conduce va lua în considerare creşterea dobânzilor de politică monetară la fiecare şedinţă monetară, dacă indicatorii macroeconomici din SUA continuă să se îmbunătăţească.

Yellen a arătat că angajamentul Fed de a avea răbdare se poate traduce prin menţinerea ratelor la nivelul actual cel puţin pentru următoarele două şedinţe, ceea ce ar însemna că prima majorare a dobânzilor ar putea avea loc în iunie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb