FMI ŞI-A REVIZUIT ÎN CREŞTERE ESTIMĂRILE Economia mondială va avea o expansiune de 4,9% în 2006

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 21 aprilie 2006

Riscuri: preţul mare al petrolului, încetinirea procesului de globalizare şi implementarea agendei de liberalizare

Expansiunea economiei mondiale va fi de 4,9% în acest an, în pofida preţurilor mari de pe piaţa petrolului şi a dezastrelor naturale, anticipează Fondul Monetar Internaţional (FMI), în raportul lansat în această săptămînă. Astfel, FMI îşi modifică în creştere previziunile exprimate în luna septembrie a anului 2005. La momentul respectiv, FMI preconiza o creştere de 4,3% pentru 2006. "Economia mondială se află pe un traseu extraordinar, 2006 fiind al treilea an cu o creştere semnificativă", declară specialiştii FMI. În raportul prezentat recent, FMI pledează pentru procesul de globalizare, însă atacă politicile protecţioniste.

Produsul Mondial Brut a cres-cut cu 4,8% în 2005, spun specialiştii FMI, expansiunea fiind cu 0,5% mai mare decît aşteptările. Pentru 2007, instituţia preconizează o creştere mai mică, respectiv de 4,7%.

FMI arată că, şi în acest an, Statele Unite rămîn principalul motor al creşterii economiei mondiale, cu o expansiune de 3,4%. Japonia va consemna o creştere de 2,8%. În plus, există semne că redresarea Uniunii Europene este din ce în ce mai susţinută, chiar dacă cererea internă nu este la un nivel ridicat. FMI estimează o creştere de 2% pentru economia UE.

Experţii FMI notează că cele mai importante contribuţii la creşterea globală o au activităţile din China, India şi Rusia - care au determinat în proporţie de două treimi revizuirea în creştere în 2005. În Asia, China şi India, economia va creşte cu rate cuprinse între 9,5 şi 7,3% în 2006, datorită cererii puternice de pe plan intern.

Creşterea PIB-ului în regiunea Africii sub-Sahariene este estimată la 5,5% pentru anul trecut, respectiv la 5,8% în 2006 - cel mai ridicat nivel din ultimele trei decenii. Această evoluţie se datorează, potrivit raportului FMI, creşterii preţurilor materiilor prime (altele decît cele energetice), îndeosebi ale metalelor, dar şi a lansării producţiei petroliere în unele ţări africane.

În America Latină, creşterea va fi solidă, ca şi pînă acum, ridicîndu-se la 4,3%. Şi în acest caz, o contribuţie importantă o au preţurile mari de pe piaţa materiilor prime.

În Orientul Mijlociu, creşterea preţului ţiţeiului va determina sporirea semnificativă a veniturilor. Economia regiunii va creşte cu 5,7% în 2006.

FMI îndeamnă la corecţia ratelor de schimb pe termen mediu, dolarul american avînd nevoie de o depreciere considerabilă faţă de nivelul actual, iar monedele naţionale ale altor ţări, îndeosebi ale celor din Asia, de o apreciere. Totodată, FMI avertizează că preţurile de pe piaţa petrolului vor fi în continuare mari şi volatile, îndeosebi din cauza crizei din Iran, a situaţiei din Irak şi a violenţelor din Nigeria.

FMI subliniază că unul dintre cele mai mari riscuri la adresa creşterii mondiale este încetinirea procesului de globalizare şi implementare a agendei de liberalizare susţinute de FMI, Banca Mondială şi sectorul privat. Raportul FMI arată că globalizarea a fost un motor de creştere, care a ajutat la ţinerea în frîu a inflaţiei în numeroase ţări. FMI mai avertizează că protecţionismul şi încetinirea politicilor de reformă sînt alte ameninţări la adresa creşterii economiei mondiale.

Rusia trebuie să-şi îmbunătăţească mediul investiţional

Oficialii FMI atrag atenţia că mediul investiţional al Rusiei trebuie să se îmbunătăţească, dacă autorităţile acestei ţări vor să menţină ratele de creşte economică. Raghuram Rajan, director al departamentului de cercetare din cadrul FMI, declară că inves-tiţiile în Rusia sînt sub aşteptările experţilor instituţiei, iar climatul investiţional trebuie îmbunătăţit. Alt oficial al FMI, Timothy Callen, a menţionat că, deşi guvernul rus face eforturi ca să limiteze inflaţia la 8,5%, acest indicator ar putea depăşi 11% în 2006. FMI aşteaptă ca economia Rusiei să crească cu 6% în 2006 şi cu aproape 5,8% în 2007.

Rajan şi Callen afirmă că ritmul de creştere a investiţiilor în Rusia a încetinit şi îşi exprimă îngrijorarea că expansiunea economiei acestei ţări s-ar putea apropia de limita potenţialului său.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb