FNGCIMM anunţă iniţierea realocării între plafoanele acordate băncilor în cadrul programului Prima Casă

Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 12 aprilie 2016

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va iniţia, în curând, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul programului Prima Casă, având în vedere că unul dintre finanţatorii participanţi în program a anunţat recent epuizarea fondurilor primite din plafonul aferent anului 2016, se arată într-un comunicat al Fondului.

"Conform prevederilor legale aplicabile, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate. (...) În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanţii în cadrul programului Prima Casă a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, unul dintre finanţatorii participanţi în program anunţând recent epuizarea fondurilor alocate din plafonul aferent anului 2016, motiv pentru care a solicitat alocarea unui plafon suplimentar", se menţionează în comunicat.

În aceste condiţii, Fondul anunţă că, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va iniţia în curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul Programului pentru ca, în limita resurselor disponibile, să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toţi finanţatorii participanţi în program le vor formula în următorul trimestru.

"Sumele vor fi puse la dispoziţia finanţatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanţatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceştia vor epuiza resursele alocate şi vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016", se menţionează în comunicat.

Potrivit comunicatului, FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanţatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecărei bănci din primul trimestru al anului 2016, data preconizată la care finanţatorii vor finaliza plafoanele.

Fondul a distribuit, la sfârşitul lunii februarie, plafonul alocat pentru anul 2016 către cele 18 bănci partenere în program, suma totală a garanţiilor aprobată pentru acest an fiind de 1,69 miliarde de lei.

"Plafoanele repartizate fiecărui finanţator în limita plafonului total alocat pentru anul 2016, au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, pentru a oferi siguranţă şi predictibilitate băncilor în relaţia cu potenţialii clienţi. Fondul nu are contact direct cu beneficiarii programului Prima Casă, astfel că responsabilitatea în privinţa încadrării în limitele alocate, monitorizării fluxurilor interne de aprobare a solicitărilor clienţilor, precum şi gestionarea ritmului de acordare a creditelor, aparţin exclusiv băncilor. Pentru protejarea intereselor potenţialilor beneficiari ai programului, băncile sunt invitate să procedeze la o informare corectă şi obiectivă a clienţilor în privinţa prioritizării solicitărilor în raport cu resursele de care dispun şi să se asigure că dosarele de credit tip Prima Casă sunt aprobate în limita plafonului de care dispun", se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb