FNGCIMM: "Băncile exagerează riscul"

Gabriela Căpăţînă
Bănci-Asigurări / 11 noiembrie 2010

Băncile exagerează riscul, dar nu îşi asumă nici responsabilitatea propriilor disfuncţionalităţi, a afirmat Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii a declarat în cadrul seminarului EU-COFILE de la Sinaia, organizat de Banca Naţională a României, Alpha Bank şi Asociaţia Română a Băncilor (ARB). Domnia sa a spus: "Băncile au făcut din risc un fetiş. Acest fetiş a condus la o decredibilizare, fapt ce duce oamenii la instituţii de garantare. Sistemul bancar afirmă că e sensibil şi prudent, ceea ce e bine, mai ales când gestionează riscuri pe orizonturi foarte lungi. Să faci predicţii doar pe un an în România, unde momentan se lucrează cu efecte pe termen lung, înseamnă să fii inconştient".

Totodată şeful FNGCIMM a avertizat că dacă sistemul bancar ar intra într-o stare de degradare temporară, economia va înregistra o contracţie de -14%.

Domnia sa mai spune că, în continuare lipsa de încredere în bănci rămâne o problemă a populaţiei: "Este vremea să reclădim încrederea pierdută, şi în cazul de azi, în bănci". Domnul Şaramet a mai spus: " Există în Români astăzi o tendinţă crescândă de a da vina pe bănci pentru orice eveniment economic nefast. Acest fenomen capătă un caracter de generalitate, pe motiv că multă lume nu cunoaşte sistemul bancar. Noi ca ţară suntem o parte integrată a unui sistem mult mai mare, care a fost întrutotul afectat de criză. Durata de maturizare a unui sistem bancar este în medie 40 de ani, la noi au trecut abia 20. Trebuie să înţelegem unde se află sistemul nostru bancar în comparaţie cu ce se întâmplă în lume."

Domnia sa a mai atras atenţia că numai 15% din Întreprinderile Mici şi Mijlocii se finanţează de la bănci, restul caută alte surse financiare. Şeful FNGCIMM a mai spus: "Aceasta este o problemă pe care băncile ar trebui să o sesizeze. Nu poţi face previziuni pe un an, băncile nu au instrumente suficiente. Predictibilitatea sau inpredictibilitatea fac ca băncile să fie prudente. Băncile pierd din vedere ca şi clienţii se confruntă cu lipsa predictibilităţii, de exemplu în estimarea nivelului de taxare pe 5 ani, tva, etc.". Domnia sa a mai menţionat că 99% din mediul de afaceri este reprezintat de IMM-uri care se plâng de nivelul mare de dobândă, comisioane mari. "Nimeni nu ajută IMM-urile să incrimineze nivelurile mari ale dobânzilor şi comisioanele mari, să le recunoască ca fiind totuşi costuri. De aici, un mare motiv al lipsei de încredere este lipsa de educaţie economică", a arătat domnul Şaramet.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb