FNGCIMM: "Prima Casă" devine "Noua Casă", varianta revizuită

M.G.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 24 iulie 2020

"Prima Casă" devine "Noua Casă", varianta revizuită

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va demara "în scurt timp" noul program Noua Casă, iniţiat şi aprobat ieri de Guvernul României, anunţă FNGCIMM într-un comunicat. Potrivit instituţiei, "Noua Casă" va "continua în bună masură spiritul programului Prima Casă", dar va aduce "noi facilităţi în schema de finanţare-garantare oferită de Minis­terul Finanţelor Publice.

Potrivit FNGCIMM, "principalul obiectiv al noului program este de a facilita achiziţia de locuinţe adaptate standardelor de locuire moderne, creşterea calităţii spaţiului de locuit şi a spaţiilor comune, precum şi reducerea riscului seismic prin favorizarea achiziţionării de locuinţe noi, consolidate sau reabilitate. Un alt efect direct al programului va fi stimularea pieţei construcţiilor şi a tuturor sectoarelor conexe, care contribuie la un stil de viaţă adaptat realităţilor actuale".

Nota de fundamentare modificată a programului modificat vorbeşte şi despre deficitul bugetar pe care l-ar adânci programul "Prima Casă", care a fost de altfel modificat anul trecut de guvernul PSD în programul "O familie, o casă".

"În contextul actual de procedură de deficit excesiv estimat la 6,7% din PIB, acordarea subvenţiilor de dobândă reglementate în cadrul programului "O familie, o casă" ar conduce la un efort suplimentar din partea statului estimat la suma de 0,48 mld. lei pe o perioadă de 5 ani, iar pe întreaga perioadă a Programului la suma de 20,6 mld. lei, estimări realizate la o subvenţie de 1,5 puncte procentuale aplicate la rata dobânzii creditului garantat", se arată în nota de fundamentare citată de Hotnews.ro. Documentul mai dă de înţeles că atunci când situaţia economică va fi mai bună, se va reveni la "O familie, o casă".

Totodată, în nota de fundamentare se spune că este nevoie de "Noua casă" pentru a ajuta piaţa imobiliară.

"Pe fondul existenţei unei tendinţe de blocare a tranzacţiilor pe piaţa imobiliară, nu poate fi amânată reglementarea unor măsuri adecvate de sprijin în vederea asigurării accesului la finanţare, prin asigurarea unor produse de finanţare-garantare care şi-au dovedit în timp eficienţa şi efectele pozitive, mobilizatoare de fluxuri financiare şi antrenante în economie", menţionează sursa citată.

În orice caz, modificările aduse de noul program se referă în principal la plafonul creditelor ce pot fi accesate de către beneficiari pentru achiziţia de locuinţe noi sau asimilate şi alte tipuri de locuinţe, după cum menţionează FNGCIMM:

- credit destinat achiziţiei unei locuinţe noi sau asimilate de maximum 140.000 de euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 119.000 de euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 60%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 85% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei;

- credit destinat achiziţiei celorlalte categorii de locuinţe de maximum 70.000 de euro, echivalent lei compus din finanţarea acordată de instituţia de credit, în valoare de maximum 66.500 de euro, echivalent lei şi avansul plătit de beneficiar. Finanţarea acordată de instituţia de credit este garantată de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 50%, exclusiv dobânzile, comisioanele şi spezele bancare aferente finanţării garantate şi acoperă maximum 95% din preţul de achiziţie al locuinţei, dar nu mai mult decât valoarea rezultată din raportul de evaluare a locuinţei".

Prin locuinţă "nouă" se înţelege orice locuinţă, recepţionată la terminarea lucrărilor, cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat precum şi locuinţele supuse unor lucrări de intervenţie în vederea consolidării şi/sau reducerii riscului seismic recepţionate la terminarea lucrărilor cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat.

Comunicatul FNGCIMM mai arată că avansul reprezentat de diferenţa dintre preţul de achiziţie al locuinţei rezultat din promisiunea bilaterală de vânzare şi finanţarea garantată se plăteşte de către beneficiar, după cum urmează: 1. minimum 15% din preţul de achiziţie al locuinţelor noi şi asimilate; 2. minimum 5% din preţul de achiziţie al celorlalte categorii de locuinţe.

În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate în cadrul programului, acestea au rămas neschimbate, astfel poate avea calitatea de beneficiar al programului orice persoană fizică care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: - la dată solicitării creditului garantat declară pe propria răspundere fie că nu deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nicio locuinţa, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţine în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţa, dobândită prin orice alt mod decât prin program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp;

- achiziţionează sau construieşte o singură locuinţă, printr-un credit acordat şi garantat în condiţiile programului;

 - are calitatea de împrumutat în raport cu finanţatorul.

Beneficiarii programului pot efectua rambursarea anticipată parţială sau integrală fără a se percepe comision de rambursare anticipată.

Ionel Dancă: Guvernul a aprobat IMM Factor - garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre firme

Guvernul a aprobat, printr-un memorandum, un nou produs, IMM Factor, privind garantarea instrumentelor de plată în relaţiile comerciale dintre comercianţi, a anunţat, ieri, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

"Având în vedere condiţiile dificile din economie, riscul major în această perioadă ca urmare a efectelor crizei provocate de epidemia cu coronavirus este riscul de neplată a furnizorilor, a contractelor comerciale, a livrărilor de bunuri şi servicii. Riscul acesta de neplată poate crea un blocaj în economie, prin acumularea de datorii neplătite între comercianţi şi arierate între diverse societăţi comerciale. Guvernul a adoptat un astfel de program pentru a stimula instrumentele de garantare a unor facilităţi de plată între comercianţi, numite factoring sau scontare", a declarat Ionel Dancă la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă în care prezentat deciziile luate în şedinţa de guvern de miercuri.

El a arătat cum funcţionează noile produse financiare. "Atunci când un comerciant a contractat o livrare de bunuri şi servicii cu plata facturii la un anumit termen, el poate merge către un finanţator, către o bancă comercială şi să ceară, prin aşa-numitul produs de factoring, plata imediată a acelei facturi. Se duce cu factura la bancă şi cere plata în proporţie de până la 80% a facturii până la plata acesteia de către furnizor. Pentru a stimula o astfel de practică în economie, care funcţionează în economiile dezvoltate şi nu numai, Guvernul vine cu acest produs şi garantează în proporţie de 50% finanţatorului plata acestei facturi. Dacă un comerciant are o livrare de bunuri şi servicii cu un preţ de un milion de lei, cu termen de plată la trei luni, el poate merge imediat la bancă şi să ceară, până primeşte banii de la client, să ceară 80% din valoarea acestei facturi, respectiv 800 de mii de lei. Statul, Guvernul României, vine şi îi garantează finanţatorului 50% din această valoare, respectiv 400 de mii de lei. Astfel, banii circulă în economie mult mai repede şi se evită riscul de neplată şi de acumulare de arierate", a spus Dancă, citat de Agerpres.

El a explicat şi procedura în cazul scontării. "În mod similar, scontarea funcţionează pentru valoarea acestor creanţe la valoarea lor nominală, respectiv atunci când un comerciant are de încasat de la un client o anumită sumă, aceasta poate fi cumpărată ca un credit de un finanţator, de către o bancă comercială la valoarea nominală, în întregime sau parţial. Şi în acest caz, produsul pe care l-am aprobat în şedinţa de guvern de ieri, IMM Factor, vine şi garantează în proporţie de 50% recuperarea acestor creanţe de către finanţator şi beneficiază, ca şi în cazul celorlalte produse, precum IMM Leasing, de aceleaşi avantaje din punct de vedere al costurilor de administrare, respectiv dobândă subvenţionată 50% şi costuri de administrare subvenţionate în proporţie de 100%", a precizat Dancă.

Plafonul maxim, a adăugat el, la un astfel de produs pentru un beneficiar este de 12 milioane de lei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Niste ordinari, totul in interesul dezvoltatorilor imobiliari si ca bancile sa faca profit pe spinarea romanilor. Romane pentru ati cumpara o locuinta vei fi indatorat pe viata ca asa vrea PNL-ul. De alocatii pentru copii nu are bani, dar dau pomeni pe spatele nostru.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb