Foc încrucişat pe frontul dopajului!

OCTAVIAN DAN
Ziarul BURSA #Sport / 6 martie 2017

Foc încrucişat pe frontul dopajului!

Lupta pentru supremaţie în sport antrenează forţe imense, care de multe ori nu au absolut nicio legătură cu ideile de mişcare sănătoasă sau de fair-play. Blamat de toată lumea, dopajul s-a transformat într-un instrument numai bun pentru învins adversarii nu doar pe arenele sportive ci şi în afara lor. De un an există un adevărat foc încrucişat pe frontul dopajului, cu Rusia şi SUA în rolurile principale. Acuzele au curs, informaţiile compromiţătoare fiind livrate de agenţii oficiale, dar şi de hackeri.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin a simţit nevoia să intervină în acest scandal, negând vehement posibilitatea unei politici de stat favorabile dopajului, aşa cum lasă să se înţeleagă raportul Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA): "În Rusia nu am avut niciodată, nu avem şi sper că nu vom avea un program de dopaj sponsorizat de stat. Dimpotrivă, va exista doar o luptă împotriva dopajului. Sistemul de controale antidoping care exista până acum nu a funcţionat. Este vina noastră şi trebuie să o recunoaştem. Suntem pe cale să creăm un nou sistem de luptă împotriva dopajului. Vom transfera această organizaţie de la Ministerul Sportului către o organizaţie independentă, aşa cum s-a procedat în multe ţări din lume". Liderul de la Kremlin a precizat însă că au existat cazuri individuale de dopaj sportiv în Rusia, în trecut, lucru care arată că sistemul aflat în vigoare până acum nu a funcţionat, fiind necesară implementarea unui nou sistem "independent".

Asociaţia Organizaţiilor Naţionale Anti-Doping a solicitat, în luna ianuarie, o suspendare a Rusiei din toate competiţiile sportive internaţionale, până când această ţară va putea demonstra că a implementat şi aplicat un sistem credibil antidoping.

În raportul juristului canadian Richard McLaren, dat publicităţii la Londra anul trecut, se spunea că nu mai puţin de 1.000 de sportivi ruşi, care au concurat între 2011 şi 2015, la diverse discipline, au fost implicaţi sau au beneficiat de o conspiraţie instituţională pentru a ascunde teste antidoping pozitive. Au fost vizate 30 de discipline sportive potrivit documentului realizat la solicitarea Agenţiei Mondiale Antidoping (AMA/WADA). Documentul susţine, totodată, că există dovezi privind manipularea probelor de urină în cazul a 12 medaliaţi ruşi de la JO de iarnă din 2014. Guvernul rus a fost acuzat "de intimidare" directă a laboratorului de la Moscova. Raportul nota că Jocurile Olimpice de la Londra din 2012 au fost sabotate prin prezenţa mai multor atleţi dopaţi. Deşi raportul se concentra doar pe Rusia şi atletism, Comisia WADA susţinea că "dopajul organizat" vizează şi alte ţări şi discipline sportive. De altfel, din totalul sportivilor dopaţi Rusia deţinea, conform raportului 11,5 %, fiind urmată de Turcia cu 9,4%, Franţa 5,5%, India 4,9%, Belgia 4,8% şi Italia 4,3%. În noiembrie 2015, Rusia a fost suspendată de Federaţia Internaţională de Atletism (IAAF) din toate competiţiile, inclusiv JO 2016.

Pe de altă parte, în luna august a anului trecut, grupul de hackeri ruşi Fancy Bear a dat publicităţii date care arătau că mai multor sportivi din SUA li s-a permis să concureze dopaţi la ultima ediţie a JO, jucătoarele de tenis Venus şi Serena Williams şi gimnasta Simone Biles fiind plasate pe această listă. Hackerii susţin că " zeci de sportivi au fost depistaţi pozitiv cu puţin înaintea Jocurilor Olimpice şi pe durata acestora. Medaliaţii olimpici de la Rio au folosit regulat substanţe ilicite justificate de certificate medicale. Altfel spus, au primit autorizaţie pentru a se dopa". Agenţia Mondială Anti-doping a confirmat atacul grupului de hackeri ruşi, Fancy Bear, dar nu şi informaţiile legate de posibile acte de dopaj ţinute sub tăcere. Olivier Niggli, directorul general al WADA, este convins că atacurile au avut loc pentru a submina autoritatea agenţiei.

După cum se poate observa, disputele din afara arenelor sportive sunt la fel de intense precum cele din interior, doar că acestea nu aduc medalii ci doar bani, foarte mulţi bani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. E trist!.Cel putin pentru mine...Ramasese ultimul motiv pentru care mai deschideam televizorul,sa vad o competitie sportiva.Daca stiu ca sportivii se dopeaza in corpore,de ce m-as mai uita la ei?Cred ca e un joc periculos pentru ei,nu doar dpdv medical,ca pot avea probleme de sanatate peste cativa ani din cauza acelor substante,dar si ca audienta.Lumea ii va percepe ca trisori...Dee ce m-as mai uita la meciurile Serenei Williams si ale lui Venus,sora ei,cand stiu ca sunt dopate?Am o singura solutie,sa vand televizorul,ca se pune praful degeaba pe el,atat ca e cam vechi si lumea azi vrea smart tv...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb