Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român a inaugurat miercuri, la Timişoara, prima investiţie din cadrul strategiei de dezvoltare, în valoare de 1,3 milioane de dolari, potrivit Agerpres.
Fondul a fost înfiinţat în în luna octombrie a anului trecut şi reprezintă un parteneriat strategic pentru dezvoltarea sectorului energetic de la noi din ţară.
Acţionarii acestui proiect sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie şi Grupul KMG Internaţional.
Bogdan Stănescu, preşedintele directoratului SAPE, a declarat că parteneriatul cu Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român înseamnă foarte mult, chiar dacă statul român este acţionar minoritar şi deţine în acest parteneriat doar 20%.
Acesta a afirmat pentru Agerpres:"Investiţiile de 1 miliard de dolari pe teritoriul României sunt extrem de benefice atât din punct de vedere social, al locurilor de muncă, cât şi din punct de vedere energetic, pe partea de siguranţă energetică în România. Pe partea de petrol şi gaz, petrol, şi pe partea energetică, pentru că fondul va dezvolta proiecte şi pe partea de energie. Având în vedere că în acest moment piaţa românească de energie încă poate accepta foarte multe proiecte care să consolideze, să aducă o siguranţă în plus sistemului energetic din România, cum este proiectul de la Midia, o staţie de cogenerare este benefică asigurând aburul şi energia pentru Năvodari, dar şi pentru Rompetrol, în parteneriat cu statul român, prin Ministerul Energiei. Noi vrem să dezvoltăm mai multe proiecte în energie, pe cogenerare, de mix energetic, pe parte de eoliene, de distribuţie şi de furnizare de energie electrică, chiar prin societatea pe care o conduc, cu alţi parteneri, chiar cu companii de stat. În acest moment sunt în construcţie, iar roadele le vom vedea spre finele anului viitor. Suntem pe piaţă, CEZ este cel care a ieşit în piaţă cu vânzare, să facă studii în România şi suntem interesaţi să participăm şi noi în acest proiect", a detaliat Bogdan Stănescu.
Potrivit acestuia, parteneriatul creează circa 1.000 de locuri de muncă la nivelul celor 66 de noi staţii care se vor deschide în această perioadă, dar mai sunt şi proiectele pe energie, prin care numărul locurilor de muncă se va dubla sau tripla.
Cu o durată de şapte ani, Fondul Kazah - Român are un nivelul investiţional estimat de aproximativ 1 miliard de dolari.