Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea cu privire la neregulile în selecţia Consiliului de Administraţie al CNAB

F.D.
Piaţa de Capital / 18 iulie

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea

Fondul Proprietatea îşi exprimă îngrijorarea cu privire la modul în care a fost realizată selecţia Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB) pentru un mandat de patru ani de către acţionarul majoritar, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii. Din punctul de vedere al Fondului, procesul de selecţie nu a respectat prevederile legislaţiei privind guvernanţa corporativă şi nu a identificat candidaţi potriviţi. Acţionarii sunt aşteptaţi să voteze numirea candidaţilor selectaţi la Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA), programată pe 19 iulie 2024, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, Fondul a identificat până în acest moment mai multe probleme legate de procesul de selecţie:

- Procesul de selecţie s-a desfăşurat într-un mod netransparent şi fără respectarea termenelor legale, întrucât decizia de reluare a procesului de selecţie a fost luată cu mai mult de doi ani în urmă, iar acesta ar fi trebuit finalizat în 150 de zile, conform cerinţelor legale.

- De asemenea, Fondul a constatat că majoritatea candidaţilor de pe lista comunicată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii în discuţiile premergătoare acestei AGA nu sunt independenţi, întrucât 5 din cele 7 nominalizări par a fi angajaţi ai instituţiilor publice, în loc de maximum 2, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011. De asemenea, nu există candidaţi cu experienţă în audit financiar, încălcându-se astfel o altă prevedere legală.

- Chiar dacă acţionarii sunt convocaţi să numească membrii consiliului de administraţie mâine, lista finală a propunerilor din partea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii este încă necunoscută, în ciuda obligaţiilor clare de transparenţă impuse de legislaţia privind guvernanţa corporativă.

Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi Manager de Portofoliu la Fondul Proprietatea, a declarat: "Suntem profund îngrijoraţi de implementarea guvernanţei corporative la Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB), având în vedere nerespectarea legii în procesul de selecţie a Consiliului de Administraţie. În ciuda importanţei critice a CNAB pentru infrastructura de transport a României, procesul nu a respectat prevederile legale cheie, cum ar fi limitarea numărului de funcţionari publici şi includerea unui candidat cu experienţă în audit financiar. Am comunicat deja aceste deficienţe altor părţi interesate de companie şi de procesul de selecţie, subliniind că este esenţial să avem un Consiliu de Administraţie competent şi credibil pentru a asigura un viitor sustenabil şi de succes pentru CNAB. Fondul Proprietatea solicită autorităţilor competente să analizeze acest proces pentru a asigura conformitatea cu legea şi pentru a proteja interesele tuturor părţilor implicate."

Fondul Proprietatea solicită Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii să nu aprobe numirea membrilor Consiliului de Administraţie al CNAB pentru un mandat de patru ani şi să iniţieze urgent un nou proces de selecţie corect şi transparent pentru întregul Consiliu de Administraţie. În opinia noastră, având în vedere profilul companiei şi importanţa acesteia pentru ţară, procesul de selecţie trebuie să furnizeze candidaţi care, prin experienţa profesională şi reputaţia lor, să ofere un nivel minim de asigurare a unui tratament corect al tuturor părţilor interesate, inclusiv Fondul Proprietatea.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. cu privire la cotatia FP nu îşi exprimă îngrijorarea?

    1. Ce sa_și mai exprime? Au vândut tot, FP e gol!

      Credeai ca o să lichideze toate deținerile valoroase și prețul va crește? 

      Problema ridicata este forte reala si si din pacate reprezentativa fata de dispertul clasei politice fata de tara : Fac asta fiindca pot, chiar daca incalca legea .Numesci Consiliile de administratie pe cine vor ei, ciar daca nu au absolut deloc competente manageriale, ci doar o mare dorinta de a castiga niste bani usori, nemunciti, si eventual sa ia niste decizii proaste pentru companie, din care sa prImesca mita ! Iar reprezentantii FP ,cu 20 % din actiuni evident ca ridica aceste probleme, isi fac treaba de administrator , in numele actionarilor.

      De aceea statul roman, prin ministerul de finante vor sa ii schimbe si sa numeasca alte personaje gen Lulache ( va mai amintiti de "duamna" acesta care a condus fondul la inceput si ave salariul mai mare ca un administrator de fond de pe Wall Street ?)

      HOTIE, NUMELE TAU E STATUL ROMAN ! 

      pot sa-mi exprim ingrijorarea ca tu n-ai gandit cand ai scris aceasta intrebare?

      cum adica e gol? ai citit prospectul FP? stii ce mai detine si cat de valoroase sunt? ai urmarit cum e administrata?

      Da, e gol pe lângă ce a deținut!

      Adio dividende, de aceea spală toată lumea putina! 

      Niste sefi de cabinet de ministri, competenti poate pentru posturile lor, dar care nu au condus companii, nu inteleg ideea de profit, optimizari, restrucurari, bvc, etc

    si la aeroport timisoara nimic?

    1. Salrom e in continuare evaluat la de 5 ori dividendul. Sa creada mutu ca se va lista la un pret pe care il vei recupera in 5 Ani din dividende

    Chiar ati uitat ca miticii de la min de finante au tras sforile (aka au fost santajate fondurile de investitii private de pensii) ca sa-l indeparteze pe Franklin Templeton de conducerea FP.

    Ce se observa acum este faptul ca fondurile de investitii private de pensii isi diminueaza participatia la FP, iar "baietii destepti" cumpara, cumpara si...iar cumpara.

    Mai urmeaza listari spectaculoase la bursa, similare cu H2O, a companiilor de stat din portofoliu FP. 

    1. scuze sunt mai nou in povestea asta, nu inteleg cine cumpara la volumele astea? adica cui au gasit fondurile contraparte sa descarce, afara de fp care rascumpara?

      Fp defapt a rascumparat foarte putin, fata de cat s-a tranzactionat zilnic

      stiti de ce ? pt ca se pregateste oferta de rascumparare! o sa vedeti cel mai prb la sfarsitul acesti luni sau septembrie cel mai tarziu . sa vedeti atunci inghesuiala ,intre timp baietii acumuleza …

      La ce preț crezi că vor răscumpăra?

      La nivelul VUAN cel puțin, adica 0.6622 cat era la data de 30.06.2024.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb