Fondul Proprietatea scoate din nou la vânzare "argintăria" Petrom

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 26 septembrie 2016

Fondul Proprietatea scoate din nou la vânzare "argintăria" Petrom

Cotaţia Petrom a scăzut puternic, după anunţul FP

Fondul vrea să îşi reducă participaţia la "Petrom", anul acesta

SNP poate ajunge pe Bursa din Londra, via FP

Deşi a primit un ultimatum în 2014 de la autorităţile române, Petrom a uitat să facă majorarea de capital cu terenurile aportate de stat, dispusă de Curtea de Conturi în 2009

Acţiunile "Petrom" (SNP) au picat, vineri, cu 3,47%, la 0,25 lei/unitate, după anunţul Fondului Proprietatea că vrea să îşi diminueze, anul acesta, participaţia la SNP, printr-o ofertă publică.

Fondul Proprietatea a transmis, de anul trecut, că analizează opţiuni strategice pentru o potenţială reducere a participaţiilor deţinute în OMV Petrom sub pragul de 15%, în condiţii favorabile, însă, până acum, nu s-a concretizat nici o tranzacţie.

Fondul a transmis, acum, că intenţionează să demareze o vânzare parţială a participaţiei deţinute în OMV Petrom, prin intermediul unei oferte publice privind atât acţiuni, cât şi GDR-uri (certificate globale de depozit), în condiţiile în care acţionarii OMV Petrom au confirmat printr-o decizie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor susţinerea pentru admiterea GDR-urilor Societăţii la listare pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange.

Astfel, Petrom ar putea ajunge la Bursa de la Londra, prin intermediul ofertei FP.

Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al Petrom (reprezentând 22,87% din activul net al Fondului la 31 august 2016). În primăvara anului 2013, FP a încercat să înstrăineze 1,77% din Petrom, reuşind să plaseze doar 1,11%.

Anunţul FP vine la o zi după ce acţionarii au fost convocaţi pentru prelungirea sau nu a mandatului de administrator al lui Franklin Templeton, dar şi pentru aprobarea unei distribuţii de capital, odată cu acoperirea pierderilor contabile cumulate.

Anul trecut, Fondul Proprietatea a trecut, de la profit de 784,64 milioane de lei, pe standardele româneşti de contabilitate, la pierderi de 565,1 milioane lei, pe standardele internaţionale, după ce Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis, pe 28 decembrie 2015, că SIF-urile şi FP trebuie să treacă de la RAS la IFRS.

Fondul a pus pierderea substanţială în principal pe seama deţinerii în OMV Petrom, ca urmare a evoluţiei negative a preţului acţiunii acestei companii în anul 2015.

În octombrie 2015, Greg Konieczny, managerul FP, îşi manifesta preferinţa pentru GDR-uri, în cazul unei vânzări din FP: "Să încerci să vinzi pe volumele actuale din piaţă este aproape imposibil. Orice tranzacţie trebuie să fie structurată într-un plasament privat. În cazul Petrom, am vrea să folosim GDR-uri (certificate globale de depozit)".

Anul acesta, titlurile Petrom au înregistrat o scădere de 13,79% faţă de finalul anului trecut.

La data la care FP a pus subiectul listării la Londra pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Petrom, unele voci din piaţă ne-au spus că Fondul se grăbeşte să iasă din Petrom, în condiţiile în care această companie are de făcut o majorare de capital cu terenurile aportate de stat, dispusă de Curtea de Conturi în 2009.

Curtea de Conturi a constatat, la controlul din 2014, că statul nu a îndeplinit măsurile dispuse încă din 2009, cu privire la majorarea capitalului social al "OMV Petrom" cu valoarea terenurilor pe care societatea a obţinut atestat de proprietate.

Petrom a primit un ultimatum de la autorităţile române, în 2014, pentru majorarea de capital, iar conducerea companiei s-a angajat să facă diligenţele necesare, dar majorarea a rămas în aer.

Ziarul "BURSA" a scris, în august 2015, că miza este preţul cu care OMV îşi poate menţine cota de 51% din capitalul Petrom, întrucât aportul în natură se contabilizează în contul statului român.

Legea obligă societăţile comerciale să-şi majoreze capitalul cu valoarea suprafeţelor pe care devin proprietare, dar sunt două acte normative care reglementează metoda de evaluare şi care generează valori diferite.

Unele surse spuneau, în luna august 2015, că OMV este dispus să vină la majorarea capitalului "Petrom" cu 12,7 milioane de euro, conform valorii de piaţă a terenurilor, calculată la momentul derulării operaţiunii, în timp ce socotelile statului urcă suma la 50 de milioane de euro.

Conform Curţii de Conturi, Departamentul pentru Energie-Direcţia Generală Privatizare şi Administrare a Participaţiilor Statului în Energie a întocmit, în anul 2014, MEMORANDUMUL cu tema "Stadiul majorării capitalului social cu valoarea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate obţinute de către SC OMV PETROM SA", aprobat de Guvernul României, în aprilie 2014.

Cu toate acestea, Curtea de Conturi a constatat că demersurile nu au avansat. Ministerul Energiei nu ne-a răspuns deocamdată care este stadiul acestui proces.

La AGA convocată pentru 31 octombrie, acţionarii FP trebuie să decidă acoperirea unei pierderi contabile de 2.473.157.471,66 lei şi o distribuţie de 0,05 lei/acţiune pentru acţionari, respectiv o scădere a valorii nominale a acţiunilor FP de la 0,85 lei, la 0,57 lei/unitate.

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. si veti observa cum e cu marirea de capital:-). desi doamna Gheorghe spunea ca este de neocolit o marire decapital dupa ce i-am pus intrebarea cu care parte a capitalului social se VA lucra: cel din IFRS de 18 miliarde sau cel RAS de 5 miliarde pentru a determina valoarea jumatatii pana la care se face major area, si-a dat seams ca e intelept sa nu faca nimic. O alta imbecilitate. PE care am facut-o a fost sa-I atrag atentia ca rapoartele anuale sunt neutilizabile, deoarece nu contin cifrele consolidate, dupa cum veti observa rasfoind cele ale anilor 2007, 2008, 2009.Trecand peste micsorarea de capital de 13 miliarde a Petrom din 2013, e cazul sa mentionam penteu FP faptul ca OMV AG nu este una din cele mai mari companii industriale, ci doar un simply MANAGEMENT HOLDING.Din aprilie 2004:-)

    1. Imi place de tine!

      OMV este un peste mic care a inghitit o balena ?

      tranchilizat de un paznic al rezervatiei Deloitte, pe numele sau Hassan. Rapoartele pe anul 2004 si 2005 sunt elocvente in aceasta directie. Dupa ce a trecut rezerva geologica pe cheltuieli in anul 2004, pentru a evidentia pierderi, care altfel nu ar fi exist at, acestea sunt translatate in 2005 , la fel ca si rezerva geologica in 2005 la rezerve. ASA a avut loc privatizarea unei intreprinderi de stat, supradimensionata si ineficienta... Daca exista informatii pe care domnul AHMED HASSAN doreste sa le contrazica poate sa le supuna cititorilor Ziarului Bursa pentru comparatie...

    Lichidarea FP merge inainte ! Felicitari administratorului la aniversarea a 6 ani in functie !

    1. Investitorii PE Londra au fost ingurgitati cu rapoarte RAS, desi firma era cotata PE piata reglementata , unde conform CE 1606 per 2002 este utilizata IFRS. Deoarece rezultatele pe IFRS AR FI aratat inferioare celor de pe RAS , ASF a hotarat pe 19 Mai Sa se intoarca la IFRS. Matale nu te-Ai grabi Sa strangi mustaria daca botezi vinul?

    conducerea snp oare ce vruia sa ne spuna cu comunicatul dat cu citeva zile inainte, in care SNP ofera dividende 30% din profit (adica din nimic) sau avem de a face cu o manipulare a pietei FP+ SNP ?!! stie cineva ce atributii mai are ASF?

    Oare cat mai trebuie sa rabdam sa fim păcăliți ca niște papagali de duduia Gheorghe? Curtea de conturi când face un control fundamentat?Cred ca si DNA ar trebui sa se implice! Care cozi de topor ascund documentele necesare punerii la punct a tuturor problemelor apărute de la privatizarea cu cântec a iscusitului Năstase!?!...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb