BURSA Analytics

Fondul Proprietatea - singurul emitent pe plus din BET-FI

F.D.
BURSA Analytics / 29 iulie

Fondul Proprietatea - singurul emitent pe plus din BET-FI

CEL MAI BUN PLASAMENT ÎN PERIOADA 18 - 25 IULIE 2024

FP vrea să-şi răscumpere 6% din capital, prin ofertă publică

La ultima ofertă realizată de fond anul trecut, administratorul a oferit un preţ cu 50% peste cel din piaţă

Tradeville: "Teama investitorilor, inclusiv a marilor fonduri de pensii, este că noua conducere a FP ar putea fi numită pe criterii politice şi nu pe meritocraţie"

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au înregistrat o creştere de 0,86%, în raport cu moneda euro, în perioada 18 - 25 iulie, fiind astfel singurele acţiuni pe plus din BET-FI, în perioada avută în vedere.

Administratorul Franklin Templeton a anunţat că a depus la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) o solicitare de aprobare a unei oferte publice prin care vrea să răscumpere cel mult 350 milioane de acţiuni FP, echivalentul a aproape 6,2% din fond, după cum reiese dintr-un anunţ al emitentului publicat săptămâna trecută pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Preţul la care vor fi răscumpărate acţiunile va fi publicat când fondul va primi aprobarea ASF pentru operaţiunea de piaţă.

FP a realizat două oferte de răscumpărare anul trecut, ambele fiind suprasubscrise

De-a lungul timpului, ofertele de răscumpărare ale Fondului Proprietatea au fost realizate, deseori, la preţuri semnificativ peste cele din piaţă, fiind încheiate cu subscrieri masive.

De pildă, anul trecut, fondul a realizat două astfel de operaţiuni. Prima, în februarie-martie, a fost derulată la preţul de 2,19 lei pe titlu, cu circa 7% peste cotaţia FP din piaţă din data de 1 februarie, ziua anterioară aprobării prospectului de către ASF.

Cealaltă, realizată în octombrie-decembrie, a fost efectuată la preţul de 0,6319 lei, cu aproape 52% mai mare decât cotaţia pieţei din şedinţa din 23 octombrie, ziua anterioară aprobării prospectului de către autoritate. Prin această operaţiune de piaţă fondul a vândut 1,67 miliarde de acţiuni, inclusiv sub formă de GDR-uri listate la Londra, echivalenul a circa 30% din capitalul de atunci al fondului, numărul de titluri subscrise fiind mai mult decât dublu.

Răscumpărările reprezintă o metodă de a susţine preţul acţiunii FP, de creştere a câştigului pe acţiune şi de diminuare a discount-ului dintre preţul de piaţă şi Valoarea Unitară a Activului Net, care în prezent este de 38%.

Circa trei sferturi din activul FP era format din acţiuni ale unor companii nelistate, la finele lunii iunie

Fondul Proprietatea a rămas, după vânzarea Hidroelectrica, cu un portofoliu mult mai puţin lichid, la finele lunii iunie deţinerile de acţiuni în companiile nelistate reprezentând 74,6% din active, faţă de doar 5,5% deţineri în companii listate.

Astfel, cele mai importante deţineri ale Fondului Proprietatea sunt pachetul de 20% din Aeroporturi Bucureşti, care în ultimul raport al FP este evaluat la circa 923 milioane de lei, pachetul de 20% din Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, cu o evaluare de 349 milioane lei şi pachetul de 49% din Salrom, cu o evaluare de 319 milioane lei, potrivit calculelor noastre realizate pe baza informaţiilor din ultimul raport lunar al FP.

Toate aceste companii sunt controlate de către stat, astfel încât valorificarea vreuneia dintre participaţii depinde de voinţa guvernanţilor. Or, cum Ministerul Finanţelor, acţionar al FP, a solicitat "conservarea portofoliului actual administrat" pentru ca "fondul să dezvolte o strategie având la bază un portofoliu de participaţii solid", o nouă listare pare puţin probabilă în viitorul apropiat.

De la începutul anului şi până în prezent preţul acţiunii FP are o scădere de circa 22%, declin ce ilustrează inclusiv vânzări ale unor instituţionali, precum fondurile de pensii.

În plus, americanii de la Franklin Templeton, care administrează Fondul Proprietatea de treisprezece ani, au primit, în luna septembrie a anului trecut, doar un an de mandat în plus, urmând să se desfăşoare un proces de selecţie pentru un nou administrator. "Teama investitorilor, inclusiv a marilor fonduri de pensii, este că noua conducere ar putea fi numită pe criterii politice şi nu pe meritocraţie", se arată într-o analiză a societăţii de brokeraj Tradeville, din prima parte a acestei luni.

Evaluarea bursieră a fondului închis de investiţii se ridică la 2,3 miliarde lei.

Indici - depreciere de 1,76% pentru BET - FI

Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de acţiuni de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) cu excepţia SIF-urilor, a scăzut cu 1,6%, în perioada 18 - 25 iulie. Indicele BET- FI, al celor cinci foste SIF-uri plus Fondul Proprietatea (FP), a coborât cu 1,76%, în intervalul avut în vedere, iar indicele BET-XT, ce include cele mai lichide treizeci de titluri ale bursei noastre, s-a depreciat cu 1,67%, în perioada menţionată.

ElectroArgeş- cel mai mare randament dintre acţiunile din Piaţa Reglementată de la BVB

Acţiunile Electroargeş, se situează în topul randamentelor din Piaţa Reglementată de la BVB, din intervalul 18 - 25 iulie, cu o creştere de 5,89%, în raport cu moneda euro. Pe locul al doilea s-au clasat titlurile Transilvania Broker de Asigurare, cu o apreciere de 4,58%, iar pe poziţia a treia se află acţiunile Comelf, ce au urcat cu 3,97%, în raport cu euro, în perioada avută în vedere.

Fonduri de investiţii - randament de 5,5% pentru FDI Audas Piscator

Clasamentul fondurilor de investiţii, în intervalul 17 - 24 iulie, este condus de titlurile FDI Audas Piscator, cu o apreciere de 5,5%. Titlurile Fortuna Classic s-au clasat pe poziţia a doua, cu o creştere de 1,36%, în timp ce poziţia a treia a fost ocupată de titlurile Intercapital BET - TRN UCITS ETF care au urcat cu 0,49%.

Bitcoin a avut o creştere de 2,66%, în perioada 18 - 25 iulie, iar cotaţia aurului a coborât cu 3,09%. Cursul monedei naţionale, în raport cu cea europeană, a rămas neschimbat, în intervalul de timp precizat.

Precizare: Randamentele plasamentelor analizate la această rubrică sunt raportate la moneda europeană. Randamentele calculate sunt cele mai bune pe fiecare categorie de plasament, fără a fi luată în calcul lichiditatea tranzacţiilor. Piaţa AeRO nu este luată în calcul. Valorile unitare ale fondurilor mutuale utilizate în analiză sunt cele aferente perioadei precizate.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Evident ca Statul Hot ( prin reprezentanti , ca Statul nu e asa o notiune abstracta, in cazul nostru e vorba de Bolos, si clica de lichele liberale din spate ) va dori sa numeasca un administrator obedient ( care sa ia niste bani in folosul lor , pe care sa-i returneze sub diverse forme). Aduceti-va aminte de perioada "Duamnei " Lulache !

    Dar exista solutii : sa se mobilizeze toti actionarii si la vot sa nu voteze administrarorul propus de Ministerul de Finante ! Se poate ! 

    1. Tocmai ca nu se poate. Adica in teorie se poate, dar in practica nu stiu cine vrea sa se puna cu statul, atunci cand statul si-a pus in cap ceva in legatura cu FP. Fondurile de pensii fie au iesit fie vor sa iasa, iar daca nu ies nu vor sa isi strice ploile cu statul. Alti investitori cu forta si cu tupeu nu stiu sa fie.

      Lulache a fost sustinuta politic de Tariceanu si Daniel Chițoiu.

      Lulache si-a dovedit marea "pricepere" si dupa ce a ajuns mare sefa la Nuclearelectrica in aprilie 2013. Astfel dupa listarea SNN din toamna 2013, cotatia unei actiuni ajunsese la sfarsitul anului la 11.5 lei/actiune dupa care s-a dus in cap pana pe la 5 lei/actiune si a ramas multa vreme in jurul la valorii de 8 lei/actiune.

      Numai dupa ce au scapat de ea si au pus-o pe liber, in aprilie 2017, cand l-au numit pe Cosmin Ghita, actiunile SNN si-au revenit la 10-11 lei/actiune, ba chiar si-au dublat valoarea atingand pragul de 20 lei/actiune inainte de 1 ianuarie 2021, data de la care s-a liberalizat complet piata de furnizare a energiei electrice. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb