Fondul Proprietatea - un SIF de 4,5 miliarde de dolari

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 7 iunie 2005

Imobilele în care funcţionează partide politice, ambasade sau alte instituţii pu-blice vor fi retrocedate în natură foştilor proprietari

Celor ce deţin case în care sînt în prezent şcoli sau grădiniţe statul le va plăti chirii

Guvernul a trimis ieri, spre adoptare, Parlamentului proiectul de lege referitoare la pachetul de legi privind proprietatea. Tot ieri, cancelaria primului ministru a organizat o dezbatere cu tema Fondul Proprietatea unde reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Bursei de Valori Bucureşti şi ai AVAS au explicat cum va fi constituit Fondul de Investiţii în al cărui portofoliu vor fi integrate titlurile obţinute de foştii proprietari în urma evaluării imobilului sau a terenului confiscat sau înstrăinat înainte de 1989.

Fondul de investiţii are un capital social de 4,5 miliarde de dolari, însă el va fi redimensionat atît la constituire, cît şi pe parcurs. Valoarea totală a despăgubirilor a fost evaluată între 5 - 8 miliarde dolari, însă capitalul social nu include şi proprietăţile care pot fi retrocedate în natură. Astfel că imobilele în care funcţionează partide politice, ambasade sau alte instituţii publice vor fi retrocedate în natură foştilor proprietari. Restul despăgubiţilor vor primi titluri de proprietate, care vor fi transformate în acţiuni. Foştii proprietari în ale căror clădiri funcţionează şcoli sau grădiniţe nu vor beneficia de acţiuni la Fondul de proprietate, ci vor beneficia, timp de cinci ani, pînă cînd îşi vor primi imobilele înapoi, de prevederile unei Hotărîri de Guvern care urmează să stabilească valoarea chiriei plătite de stat în astfel de cazuri.

Foştii proprietari vor putea să îşi valorifice acţiunile imediat sau vor putea să păstreze titlurile primite şi să obţină, anual, dividende în funcţie de profitabilitatea societăţilor participante la constituirea fondului.

Preşedintele AVAS, Gabriel Zbârcea, susţine că noii proprietari vor putea să îşi vîndă acţiunile primite la Bursă, după ce Fondul va fi listat, iar preţul acţiunilor va fi influenţat de profitabilitatea societăţilor din portofoliul Fondului.

Totodată, foştii proprietari sînt liberi să opteze pentru varianta în care îşi păstrează acţiunile şi încasează dividende.

Executivul a decis să includă 94 de societăţi în Fondul de Investiţii, societăţi la care statul deţine, prin ministerele sale, acţiuni. Printre societăţi se numără BCR, CEC, agenţiile de energie din subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului, dar şi societăţi mai puţin profitabile care vor fi pentru prima dată listate la Bursă.

Fondul de investiţii va fi administrat de o firmă internaţională care va fi selectată în primele patru luni de la aprobarea proiectului de lege, prin licitaţie publică.

Pînă la începutul anului viitor, cînd se presupune că fondul îşi va intra în atribuţii, Minis-terul Finanţelor va administra şi gestiona fondul nou înfiinţat.

Reprezentanţii Guvernului estimează că procesul restituirilor va fi finalizat în aproximativ doi ani, după ce toate cererile vor fi rezolvate şi toţi foştii proprietari vor primi titlurile de proprietate. Pentru urgentarea întregului proces, Executivul şi-a luat unele măsuri asiguratorii, precum aplicarea de amenzi funcţionarilor din administraţia locală, care ar avea intenţia să tergiverseze dosarele.

Directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Stere Farmache, susţine că o societate de tipul fondurilor mutuale, cum urmează să devină, Fondul Proprietatea, ar putea fi cel de-al şaselea SIF, în cazul în care va avea o substanţă bine determinată. Stere Farmache consideră că o dată cu introducerea celor 94 de societăţi pe Bursă vom asista la o dublare a capitalizării bursiere.

Tăriceanu sare la gîtul lui Năstase

Şeful Executivului l-a apostrofat dur, ieri, pe preşedintele Camerei Deputaţilor, pentru declaraţiile pe care le-a făcut atît la adresa reformei din justiţie, cît mai ales la adresa pachetului de legi privind proprietatea. În opinia lui Tăriceanu, Adrian Năstase este un antireformist şi antidemocratic, "lup tînăr" provenit din şcola comunistă, ca toţi ceilalţi membrii PSD care au pus stavilă timp de 15 ani retrocedării proprietăţilor. "Ca să nu mai vorbim de glumiţele lui Adrian Năstase cu care ne-a obişnuit şi pe care ni le oferă din nou. Un lider politic care nu recunoaşte importanţa reglementării juste a proprietăţii dovedeşte că învăţăturile şcolii de partid comuniste i-au intrat în sînge şi nu se poate dezbara de ele nici măcar pentru a asigura integrarea României în UE. Dacă PSD ar fi fost condus de altcineva decît de lupii tineri din Partidul Comunist atunci problema proprietăţii ar fi fost rezolvată de mult, în mod echitabil aşa cum s-a întîmplat în alte ţări din Blocul Comunist", a mai acuzat premierul tunînd şi fulgerînd.

Călin Tăriceanu susţine că pachetul de legi privind proprietatea s-a aflat în dezbatere publică în Parlament şi că Guvernul nu doreşte, prin asumarea răspunderii, să minimalizeze rolul Parlamentului.

PSD a anunţat că va depune o moţiune de cenzură în cazul pachetelor de legi privind justiţia şi proprietatea, indiferent de consecinţele unei asemenea acţiuni. În cazul în care moţiunea de cenzură va întruni voturile majorităţii, pe asumarea răspunderii, Guvernul ar urma să fie demis, ceea ce ar duce la organizarea alegerilor anticipate.

Reacţia dură a premierului faţă de PSD vine în urma unei scrisori adresate de Adrian Năstase şefului Executivului care îi reproşa acestuia din urmă că periclitează, prin politica promovată de actualul Guvern, integrarea în UE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7329
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3176
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9824
Gram de aur (XAU)Gram de aur387.3649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb