Fondul Proprietatea vrea să dea în judecată Statul pentru aproximativ 3% din "Nuclearelectrica"

Ştefania Ciocîrlan
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 25 septembrie 2008

Varujan Vosganian: "Nu mă simt dat în judecată; Fondul trebuie să îşi rezolve singur litigiul cu "Nuclearelectrica"

Daniela Lulache: "Fiecare leu pe care îl avem în gestiune trebuie urmărit cu atenţie"

"Fondul Proprietatea" vrea să dea în judecată Statul român, prin Ministerul Economiei şi Finanţelor, pentru a-şi recupera participaţia integrală de 20%, deţinută la "Nuclearelectrica", înainte ca societatea energetică să îşi majoreze capitalul social de două ori.

Daniela Lulache, directorul general al Fondului, a precizat că acţiunea în instanţă are ca obiect recuperarea unui procent de aproximativ 3% din "Nuclearelectrica", în condiţiile în care Fondul Proprietatea deţine, în prezent, 16,36% din compania energetică.

Doamna Lulache a adăugat: " Am decis să dăm în judecată Statul, după ce procedura prelitigiosă de conciliere, s-a finalizat fără să ajungem la o înţelegere". Aducerea în instanţă a Ministerului de Finanţe, cel mai probabil în următoarele două luni, reprezintă o soluţie agreată de ambele părţi implicate în litigiu, potr-ivit directorului FP.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor a prezentat un punct de vedere diferit, susţinând că litigiul trebuie rezolvat între Fond şi "Nuclearelectrica". Domnia sa a spus: "Nu mă simt dat în judecată; Fondul trebuie să îşi rezolve litigiul singur cu >Nuclearelectrica<.

Ministerul Economiei şi Finanţelor este acţionarul majoritar al Fondului Proprietatea, motiv pentru care citarea sa în instanţă de către Fond descrie o situaţie paradoxală. Directorul general al Fondului a declarat: "Ministerul de Finanţe se află, într-adevăr, într-o situaţie ingrată pentru că, pe de o parte, are un interes în recuperarea procentului de 3%, şi, pe de altă parte, are de dat 3% din compania energetică. Considerăm că, din această cauză, apelarea la instanţă este cea mai bună soluţie".

Procentul de 3% din "Nuclearelectrica" pe care Fondul urmăreşte să îl recupereze valorează aproximativ 70 de milioane de lei, la valoarea nominală a acţiunilor, potrivit reprezentanţilor Fondului. Daniela Lulache a declarat: "Considerăm că valoarea de piaţă a procentului de 3% depăşeşte suma de 70 de milioane de lei", subliniind că " fiecare leu pe care îl avem în gestiune trebuie urmărit cu atenţie."

Fondul va participa cu 10 milioane de euro la majorarea de capital a trei filiale "Electrica"

Fondul Proprietatea va participa cu zece milioane de euro la majorarea de capital a "Electrica Muntenia Nord", " Electrica Transilvania Sud" şi "Electrica Transilvania Nord", potrivit declaraţiilor de ieri ale reprezentanţilor FP.

Directorul general al Fondului a explicat: "Majorarea de capital se va face la valoarea nominală a acţiunilor, iar Fondul va participa cu aport în numerar pentru a-şi păstra deţinerile actuale. Considerăm că acesta este un plasament foarte bun pentru Fond datorită randamerntului estimat de managerii celor trei filiale."

Litigiu cu Statul pentru 4% din valoarea acţiunilor BCR

Reprezentanţii Fondului au precizat că urmează să reevalueze următoarea mişcare în cazul litigiului dintre Fond şi Statul român cu privire la suma de 160 de milioane cerută de FP din privatizarea Băncii Comerciale Române.

Directorul general al Fondului a explicat: "Săptămâna trecută, Ministerul Economiei şi Finanţelor a introdus în Şedinţa de Guvern un memorandum asupra acestui litigiu. Soluţia adoptată de Şedinţa de Guvern a fost emiterea unui act cu valoarea de lege care va oferi normele de interpretare a legii 247".

Doamna Lulache a explicat că, la baza acestui litigiu, se află o diferenţă de interpretare: "Considerăm că trebuie să primim 4% din valoarea tuturor acţiunilor BCR la privatizare, iar Statul consideră că trebuie să ne dea 4% din suma primită pentru privatizarea BCR."

Caietul de Sarcini a fost finalizat şi aprobat de Consiliul de Supraveghere al Fondului

Caietul de Sarcini pentru alegerea administratorului Fondului a fost finalizat şi aprobat de Consiliul de Supraveghere al FP la începutul lunii septembrie, după care a fost trimis Comisiei de Selecţie a administratorului, a menţionat, ieri, Daniela Lulache. Domnia sa a declarat: "Până acum nu ştiu să nu ne fi încadrat în termen cu procesul de selecţie al administratorului. Sebastian Vlădescu a anunţat că, până la 1 octombrie, va finaliza legislaţia necesară pentru procesul de selecţie al administratorului de fond".

Alegerea unui administrator pentru activele de aproape 4 miliarde ale FP reprezintă o precondiţie pentru listarea fondului. Până la 1 august, 28 de companii au trimis scrisori de intenţie Fondului în vederea gestionării activelor sale.

Directorul general al Fondului a menţionat: "Cine şi-a păstrat interesul sau capacitatea de a-şi păstra interesul vom vedea odată ce va fi demarată procedura de selecţie al administratorului de fond."

Listarea Fondului nu trebuie făcută în orice condiţii de piaţă

Daniela Lulache a menţionat, ieri, că listarea Fondului Proprietatea la bursă reprezintă o prioritate, însă a subliniat că acesta nu trebuie făcută în orcice condiţii. Domnia sa a punctat: "Dacă piaţa nu va fi favorabilă, vom lua în calcul decalarea listării. Astăzi, nu aş lista Fondul, având în vedere modul în care evoluează piaţa deoarece listarea trebuie să aducă valoare".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb