Banca Centrală a Norvegiei, instituţia care gestionează fondul suveran de investiţii al ţării, a anunţat, ieri, că a exclus alte 10 companii (printre care şi grupul energetic ceh CEZ) din portofoliul său de investiţii, întrucât aceste firme utilizează sau produc cărbune, informează Reuters, potrivit Agerpres.
În 2015, Parlamentul Norvegiei a decis că fondul suveran de investiţii al ţării va vinde participaţiile pe care le deţine la companiile care realizează mai mult de 30% din activităţi sau cifra de afaceri din cărbune pentru că acest combustibil fosil este un contributor important la schimbarea climei şi la poluarea aerului.
Cele zece companii excluse marţi sunt: CEZ, Eneva, Great River Energy, HK Electric Investments, Huidan Energy, Korea Electric Corp, Malakoff Corp, Otter Tail Corp , PGE şi SDIC Power Holdings. Este vorba de două companii americane, alte două chineze şi câte o companie sud-coreeană, malaeziană, braziliană, poloneză, cehă şi o alta care are sediul la Hong Kong.
De asemenea, Banca Centrală a Norvegiei a plasat sub supraveghere alte două companii americane, NorthWestern Corp şi Portland General Electric, pentru o posibilă excludere în viitor.
După anunţul de marţi, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a exclus un număr total de 69 de companii din portofoliul său de investiţii şi de asemenea a plasat alte 13 companii sub urmărire.
Fondul suveran de investiţii al Norvgiei gestionează active în valoare de 7.636 miliarde de coroane (854 miliarde euro) fiind cel mai mare fond suveran de investiţii din lume, deţinând 1,3% din toate acţiunile listate la nivel mondial. La finele lui 2016 fondul deţinea acţiuni la aproape 9.000 de firme.