Fonduri de 400 de miliarde lei pentru dezvoltarea turismului

Ziarul BURSA #Companii #Turism / 20 august 2004

Guvernul a aprobat joi proiectul de Hotărîre privind derularea subprogramului "Investiţii în turism", iniţiat de Ministerul Integrării Europene (MIE) în cadrul programelor de dezvoltare regională. Subprogramul va fi finanţat de către bugetul de stat al anilor 2004 şi 2005, prin intermediul bugetului Ministerului Integrării Europene şi urmăreşte susţinerea financiară a investiţiilor întreprinderilor mici şi mijlocii care îşi desfăşoară activitatea în staţiuni turistice de interes naţional şi local, informează un comunicat al MIE.

Suma minimă a finanţării nerambursabile pentru aplicanţi este de un miliard de lei, iar suma maximă de patru miliarde de lei, procentul de co-finanţare fiind de 50% din costurile totale eligibile ale unui proiect. Fondurile alocate de la bugetul de stat pe anii 2004 şi 2005, în valoare totală de 400 miliarde lei, pot fi folosite în principal pentru achiziţionarea de bunuri (cu excepţia mijloacelor de transport), precum şi pentru modernizarea/reabilitarea infrastructurii turistice, balneare, de tratament şi de agrement necesară dezvoltării serviciilor turistice şi/sau serviciilor complementare.

"În ultimii ani, la nivelul Uniunii Europene, dezvoltarea regională a dobîndit un rol din ce în ce mai important, cheltuielile aferente acestui capitol ajungînd pe locul 2 în bugetul comunitar. În România, politica de dezvoltare regională urmăreşte diminuarea dezechilibrelor regionale existente, stimularea dezvoltării echilibrate, revitalizarea zonelor defavorizate, stimularea cooperării interregionale interne şi internaţionale. Ministerul Integrării Europene elaborează programe multianuale de sprijin financiar al dezvoltării economice şi sociale a regiunilor, o măsură foarte importantă fiind cea referitoare la infrastructura turistică. În acest context, subprogramul «Investiţii în turism» va contribui, prin finanţarea consistentă oferită, la creşterea valorificării potenţialului turistic", a declarat ministrul Integrării Europene, Alexandru Fărcaş, citat de Rompres.

Acesta a subliniat că, deşi dispune de cea mai mare capacitate de primire turistică dintre ţările Europei Central-Estice, România se plasează mult în urmă ca număr de turişti. Staţiunile balneare româneşti se bucură de un renume internaţional în tratarea unei largi game de boli şi afecţiuni, însă în prezent, din cauza lipsei de investiţii din ultimii 15 ani, multe dintre amenajările de tratament se află într-o stare precară de funcţionare.

"Efectul investiţiilor derulate prin subprogramul «Investiţii în turism» va fi modernizarea infrastructurii, creşterea calităţii serviciilor şi diversificarea acestora, creşterea atractivităţii staţiunilor turistice şi a numărului de turişti. Un alt cîştig va fi creşterea capacităţii IMM-urilor de a realiza proiecte viabile, consolidarea culturii antreprenoriale şi pregătirea agenţilor economici pentru intrarea pe Piaţa europeană", a mai spus ministrul integrării europene.

Subprogramul urmăreşte îmbunătăţirea infrastructurii şi a calităţii serviciilor în turism, creşterea contribuţiei IMM-urilor la crearea de noi locuri de muncă, creşterea investiţiilor în domeniul privat, transformarea staţiunilor turistice în poli de dezvoltare economică a regiunilor. De aceste fonduri pot beneficia 75 de staţiuni turistice de interes naţional şi local din întreaga ţară. Implementarea şi promovarea subprogramului va fi asigurată de Ministerul Integrării Europene, împreună cu Agenţiile de Dezvoltare Regională. Subprogramul se va încheia la 31 decembrie 2005, precizează comunicatul MIE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb