Fonduri europene de 118 milioane de euro pentru IMM-urile din panificaţie

R.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 7 aprilie 2008

Unităţile din industria de panificaţie vor beneficia, în 2008, de fonduri europene pentru investiţii în baza unei scheme de ajutor financiar în valoare de 118 milioane de euro, a declarat preşedintele Patronatului din Industria de Morărit şi Panificaţie - Rompan, Aurel Popescu. "România este singura ţară din Uniunea Europeană care beneficiază de fonduri de investiţii pentru acest sector, după doi ani de intervenţii şi solicitări făcute de Rompan la forurile europene, în condiţiile în care nici o măsură din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală nu s-a adresat sectorului", a precizat domnia sa.

Prin schema de ajutoare de stat destinate IMM-urilor cu mai puţin de 250 de angajaţi sunt disponibile 118 milioane de euro pentru toate unităţile care prelucrează secundar cereale, pentru cele din sectorul de panificaţie, paste făinoase, patiserie, produse zaharoase, produse din lapte, produse din cereale pentru mic dejun, în sectorul biodiesel, dar şi pentru alte produse necuprinse în măsura 123 "Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere" din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

"În prezent, la nivelul patronatului nostru, avem pregătite deja 50 de proiecte care vor fi depuse în luna aprilie, în condiţiile în care a fost lansată deja, la 1 aprilie, prima sesiune de depunere pe această schemă de ajutor", a spus Aurel Popescu, citat de Rompres. Domnia sa a precizat că majoritatea proiectelor au valori cuprinse între 300.000 şi 500.000 de euro şi doar câteva sunt la maximul plafonului de finanţare de două milioane de euro. Proiectele sunt finanţate în proporţie de 80% din fondurile europene, iar restul din bugetul de stat.

"Din păcate, unităţile mari cu peste 250 de angajaţi din industria de panificaţie nu pot beneficia de aceste fonduri, deşi circa 20-25 dintre societăţile membre Rompan ar avea nevoie de investiţii pentru dezvoltare", a adăugat preşedintele Rompan.

Singura diferenţă pe această schemă de ajutor faţă de măsura 123 din PNDR este finanţarea proprie a consultanţei proiectului, între 3-5%, de către operatorii economici, pentru că aceas-ta nu este considerată cheltuială eligibilă. În cadrul ajutorului pot fi finanţate construcţii de spaţii de producţie, căi de acces şi utilităţi, achiziţii de utilaje şi de transport materie primă şi produse finite, implementarea sistemului calităţii HCCP, pregătirea forţei de muncă.

Preşedintele ROMPAN a afirmat că această schemă de ajutor este disponibilă doar pentru 2008. Domnia sa este convins că, în urma analizării regulamentului european în perioada aprilie-august 2008, când expiră actualul regulament, acest ajutor va fi disponibil până în 2013. "Rompan va ajuta Ministerul Agriculturii să tipărească Ghidul solicitantului pentru acest sprijin, care la ora actuală este finalizat", a mai spus Aurel Popescu.

Unităţile din industria de panificaţie afiliate Rompan au nevoie de investiţii de peste 500 milioane de euro pentru modernizarea şi implementarea sistemelor de calitate.

Piaţa românească de panificaţie depăşeşte în prezent un miliard de euro, valoare corespunzătoare unei producţii de circa 2,3 milioane tone de pâine. Cu toate că România dispune de o capacitate de producţie de 2,5 ori mai mare decât necesarul de consum, este de aşteptat ca în următorii ani să pătrundă foarte mult capital străin pe piaţa locală. Pe această piaţă extrem de fragmentată, cotele principalilor jucători din morărit şi panificaţie variază între 4 şi 6%, în timp ce piaţa neagră reprezintă circa 40% din total. Din cei aproximativ 5.000 de agenţi economici care activează în sectorul de morărit şi panificaţie, circa 280 sunt afiliaţi la Rompan, fiind şi cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate Rompan asigură, la nivel naţional, peste 65% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40-45% din cea de panificaţie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb