FONDURI EUROPENE Grad de contractare de aproape 105% în regiunea centru

Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 8 aprilie 2013

Grad de contractare de aproape 105% în regiunea centru

După semnarea celor mai recente contracte de finanţare, ADR Centru a atins nivelul de 104,84% în procesul de atragere a fondurilor europene alocate prin Programul Operaţional Regional, REGIO 2007-2013, potrivit unui comunicat de presă. Astfel, prin cele 380 contracte încheiate cu beneficiarii de fonduri nerambursabile alocate spre dezvoltare în Regiunea Centru, vor fi atrase fonduri nerambursabile de 461,7 milioane euro. La acestea se adaugă alte 17 cereri de finanţare, ce solicită fonduri de 38,73 milioane euro. Pentru aceste cereri, aflate în fază precontractuală, în curând vor fi semnate contractele de finanţare. Gradul efectiv de absorbţie a fondurilor contractate, până la aceas-tă dată, a ajuns la 40%. ADR Centru îşi propune să încheie perioada de finanţare 2007-2013 cu un nivel de contractare de peste 110%, iar până în 2015, în Regiunea Centru să fie absorbite sume nerambursabile de peste 400 milioane euro.

Pe parcursul celor aproape şase ani de activitate a programului, începând cu iulie 2007, la sediul ADR Centru din Alba Iulia s-au depus 1110 proiecte, cu o valoare totală de peste 1,67 miliarde euro, prin care se solicită aproape 1,17 miliarde euro fonduri nerambursabile, de pes-te 2,5 ori mai mult decât alocarea financiară de care a beneficiat Regiunea. Proiectele deja contractate au o valoare totală de circa 678 milioane euro.

Prin aceste proiecte, autorităţile publice locale şi ONG-urile au solicitat finanţare pentru investiţii în dezvoltare urbană, pentru modernizarea infrastructurii de transport, locală şi regională, precum şi pentru investiţii în domenii sociale - medical, educaţional, sau pentru ocrotirea persoanelor dezavantajate. De asemenea, firmele private au avut nevoie de finanţare pentru dezvoltarea mediului de afaceri, atât pentru dezvoltarea centrelor de afaceri, cât şi pentru microîntreprinderile din zona urbană, dar şi pentru reabilitarea unor situri industriale poluate. Exemple distincte sunt domeniul des-tinat dezvoltării urbane integrate, după un concept nou pentru Româ-nia, care a avut alocate aproape 149 milioane euro, din suma totală alocată Regiunii de 440 milioane euro, în cadrul căruia şapte municipii au depus 75 de proiecte, ce solicită peste 253 milioane euro. Un alt aspect dis-tinct a vizat îmbunătăţirea sectorului turistic, prin investiţii în obiective de patrimoniu, dar şi în infrastructura şi în serviciile specifice de turism.

Simion Creţu, director general ADR Centru, a declarat: "ADR Centru gestionează, pe baza experienţei de 14 ani în domeniul fondurilor nerambursabile, peste 461 milioane euro, sume contractate în Regiunea Centru prin cele 380 de proiecte. Aceste fonduri sunt alocate din bugetul Programului Operaţional Regional, care reprezintă unul din Instrumentele Structurale de care beneficiază ţara noastră. Împreună cu MDRAP ne-am propus încă de la începutul anului depăşirea nivelului de contractare a sumelor alocate din surse nerambursabile prin Programul Regio şi acest lucru s-a întâmplat acum, la începutul acestui trimestru. Pot să vă spun că, până în luna martie, am plătit beneficiarilor peste 173 milioane euro, ceea ce înseamnă un grad de absorbţie a fondurilor de aproape 40% în Regiune. Avem şi 161 de proiecte finalizate, răspândite în întreaga regiune şi în acest an numărul acestora va creşte semnificativ. Este posibil ca gradul de contractare să treacă de 110%, deoarece există şi proiecte în precontractare şi în faze finale de evaluare, dar aspectul cel mai important acum este de a-i sprijini pe beneficiari să-şi deruleze eficient proiectele".

Proiectele contractate vor sprijini municipiile Braşov, Tîrgu Mureş şi Sibiu pentru a se dezvolta în calitate de poli de creştere şi dezvoltare urbană, iar municipiile Alba Iulia, Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc şi Topliţa vor deveni centre urbane tot mai competitive, dezvoltate economico-social. Pentru atingerea acestor obiective autorităţile publice locale au la dispoziţie sume nerambursabile de 151,6 milioane euro, pentru investiţii în infrastructură, modernizări de centre sociale şi obiective turistice. Peste 263 km de drumuri judeţene, străzi urbane şi şosele de centură se reabilitează cu un buget de 115 milioane euro fonduri nerambursabile, până în 2015. Spitalul Judeţean Covasna şi alte 5 ambulatorii din regiune, ce au la dis-poziţie un buget de pes-te 21 milioane euro fonduri nerambursabile, se vor moderniza şi dota cu ehipamente performante de ultimă generaţie, care să sprijine cadrele medicale în activitatea de diagnosticare şi tratament. Un număr de 26 de şcoli, precum şi 22 centre sociale pentru vârstnici, persoane cu deficienţe şi copii vor fi dotate, extinse şi reabilitate, prin investiţii nerambursabile de peste 40 milioane euro. Pentru a asigura cetăţenii că, în caz de necesitate, există echipamente şi profesionişti pregătiţi să intervină, cele şase consilii judeţene din regiune au la dispoziţie un buget de 11,6 milioane euro, pentru crearea unui centru de comandă modern, precum şi pentru dotarea cu autospeciale a 40 de unităţi de intervenţie în situaţii de urgenţă, din 21 de oraşe.

Pe lângă proiectele de investiţii publice, mediul privat din Regiunea Centru a contractat un buget de circa 55 milioane euro pentru crearea a cinci centre de afaceri şi susţinerea a 227 microîntreprinderi pentru dezvoltarea afacerilor şi crearea a mai mult de 1600 de noi locuri de muncă. Regiunea Centru este printre puţinele regiuni din România unde autorităţile sunt dis-puse să investească şi să reabiliteze foste situri industriale rămase abandonate. Cu un buget de 7,5 milioane euro fonduri nerambursabile, în acest an se vor finanţa patru proiecte ce urmăresc curăţarea şi reabilitarea a patru situri industriale poluate din oraşele Tîrgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Domeniul turismului alocă un buget de peste 24 milioane euro fonduri nerambursabile pentru adminis-traţia publică în reabilitarea a 3 cetăţi obiectiv de patrimoniu din Alba Iulia, Rupea şi Tîrgu Mureş, precum şi pentru sectorul neguvernamental, la res-taurarea a 18 biserici fortificate care vor fi incluse în circuitul turis-tic. Tot prin acest domeniu se va res-taura şi unul dintre simbolurile oraşului Sibiu, Biserica Evanghelică, una dintre cele mai frumoase clădiri gotice din Transilvania. Cu un buget de aproape 35 milioane euro fonduri nerambursabile, gestionat de ADR Centru, se vor moderniza 8 unităţi de cazare, se vor dezvolta 3 structuri de agrement, 3 puncte Salvamont vor fi construite iar altul va fi reabilitat, toate patru urmând a fi complet echipate. În plus, din aces-te resurse se vor amenaja şi patru parcuri tematice sau de agrement, dar se va construi şi o pârtie de schi şi se vor crea peste 200 locuri de muncă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb