Parlamentul European a aprobat un raport privind modalitatea în care pot fi acordate fonduri europene pentru reorganizarea zonelor rurale şi urbane şi construirea de noi locuinţe. Raportul face referire şi la accesul la locuinţe decente la un preţ accesibil, ca un drept fundamental.
Multe oraşe europene se confruntă cu probleme importante în ce priveşte locuinţele, precum insuficienţa ofertei, în funcţie de regiune sau ţară, existenţa persoanelor fără adăpost, costurile ridicate de cumpărare şi întreţinere şi starea proastă a imobilelor. Întreţinerea necorespunzătoare a imobilelor duce adesea la demolarea locuinţelor existente, ceea ce poate da naştere la noi inegalităţi în ce priveşte planificarea urbană în lipsa unei strategii de dezvoltare integrată, se precizează în raport.
Problema locuinţelor urbane se înscrie în contextul mai larg al planificării urbane şi este legată de problemele de pauperizare a anumitor cartiere, de degradare a mediului (poluarea aerului şi a apei, zgomotul, deşeurile, suprapopularea etc.), de proasta funcţionare a serviciilor publice, de accesibilitate sau de securitate.
Totodată, combinaţia de venituri scăzute şi preţuri ridicate la energie cu sisteme de încălzire şi de izolare inadecvate dă naştere la penurie energetică şi la deconectarea de la energie.
Problema locuinţelor nu se reduce numai la construirea acestora, ci cuprinde, de asemenea, infrastructuri sociale (centre culturale, biblioteci, stadioane, locuri de întâlnire etc.), care constituie un factor important în incluziunea socială şi în lupta împotriva sentimentului de alienare, deosebit de răspândit în marile aglomerări urbane.
Deşi Uniunea Europeană nu are competenţe specifice în privinţa locuinţelor, noul regulament al Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR) pentru perioada 2007-2013 prevede acordarea de fonduri pentru locuinţe în proiecte de reorganizare urbană, în zone ameninţate cu deteriorare sau excludere socială, din noile State Membre.