Fonduri pentru programe de mediu la "CET Iaşi"

Doru Mocanu, Iaşi
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 13 mai 2008

Conducerea SC "CET Iaşi" SA speră ca societatea să beneficieze de fonduri europene pentru continuarea programelor de mediu. "În acest moment, avem certitudinea că la Iaşi vor ajunge fonduri în valoare de 50 de milioane de euro, prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, Axa Prioritară III. Fondurile nerambursabile vor fi inves­tite pentru micşorarea cantităţilor de zgură şi cenuşă, reducerea emisiilor oxizilor de sulf, precum şi a emisiilor de azot la CET II Holboca. Noi am solicitat consultanţilor suplimentarea celor 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană până la suma de 80 de milioane. Se pare că sunt şanse foarte mari să obţinem acest supliment. Asta ar acoperi în totalitate necesarul de fonduri care trebuie investite la CET Holboca pentru continuarea programelor de mediu. La sprijinul oferit de Uniunea Europeană se va adăuga, bineînţeles, şi cel al Primăriei Iaşi", a declarat Didi Melinte, directorul centralei electro-termice ieşene.

SC "CET Iaşi" a concurat pentru obţinerea acestor fonduri alături de alte 15 companii similare din ţară, în etapa finală rămânând în analiză societăţile din Iaşi, Bacău şi Timişoara. Fondurile vor ajunge la Iaşi după ce consultantul angajat de Ministerul Mediului, compania daneză Ramboll, va finaliza evaluarea problemelor de mediu cu care se confruntă centrala electro-termică din Iaşi.

La finalul anului trecut, "CET Iaşi" a anunţat implementarea cu succes, la secţia CET I, a tehnologiei Lextran, prima tehnologie ce asigură îndepărtarea simultană a oxizilor de azot, de sulf, a mercurului şi a altor metale grele din gazele de ardere, reducând considerabil efectele poluării. Societatea a redus astfel, cu procente cuprinse între 68% şi 100%, emisiile de oxizi de sulf, oxizi de azot şi de mercur, devenind prima termocentrală din România cu un nivel de poluare sub limitele impuse de reglementările de mediu în vigoare şi de cele referitoare la metalele grele, ce sunt în curs de adoptare. Tehnologia a fost dezvoltată de "Lextran Ltd" şi implementată de "KH Engineering" (companii aparţinând Grupului "Ludan"). Finanţarea, de aproximativ 1,5 milioane euro, a fost asigurată de "EVD" (Agenţia Ministerului Olandez al Afacerilor Economice) şi grupul internaţional "Ludan". Contribuţia nerambursabilă a "EVD" în acest proiect a fost de 865.000 de euro şi a fost acordată prin intermediul programului "PSO Environmental 2005".

SC "CET Iaşi" SA are autorizaţii integrate de mediu pentru CET I şi CET II valabile până în anul 2012, respectiv 2014. Acestea sunt valabile pe perioada de implementare a programelor de măsuri de protecţia mediului aferente. În această perioadă compania trebuie să introducă cele mai bune tehnici disponibile (BAT-uri) în vederea reducerii emisiilor şi încadrării în legislaţia europeană de mediu, transpusă în cea românească.

Pe lângă măsurile din această categorie, "CET Iaşi" derulează un amplu program de reabilitare a sistemului de termoficare estimat la o valoare totală de 115 milioane de euro, şi programat să se deruleze în două etape: 2006 - 2008 şi 2009 - 2011. Pentru susţinerea financiară a investiţiilor din acest program, societatea a obţinut în prima parte a anului trecut un credit în valoare de 20 de milioane de euro, de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD). Acestei sume i se adaugă un grant nerambursabil de 7 milioane de euro, oferit de Guvernul Elveţiei. Cota de participare a SC "CET Iaşi" SA se ridică la 4,4 milioane de euro, astfel încât se va constitui fondul de 31,4 milioane euro necesar punerii în practică a primei etape din planul de reabilitare şi modernizare. În această fază se vor reabilita 82 de puncte termice, în paralel cu înlocuirea a 82 de kilometri din reţeaua de distribuţie şi montarea a 44 de module termice noi.

Faza a doua, programată pentru intervalul 2009-2011, va viza modernizarea Centralei Electrotermice, prin înlocuirea şi redimensionarea instalaţiilor existente, dar şi finalizarea măsurilor de aliniere la normele de mediu, de unde şi un necesar investiţional superior, de circa 85 de milioane de euro, bani care se speră că vor fi obţinuţi prin intermediul fondurilor structurale. Astfel, costurile totale ale programului de reabilitare a sistemului de termoficare ieşean vor depăşi 115 milioane de euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb