Fondurile de acţiuni au căpătat supremaţia în industrie cu 40,2% cotă de piaţă

UNOPC
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iunie 2007

Privind performanţele înregistrate de industria fondurilor des­chise după primele cinci luni ale acestui an, se poate observa că în pofida corecţiilor repetate care s-au produs pe piaţa bursieră în ultima perioadă, luna mai a adus cea mai mare creştere de active de la începutul anului, astfel că suma activelor nete la finele lunii raportate era de 725,79 milioane lei, cu 8,1% mai mult decât în luna anterioară şi cu 14,6% mai mult decât la finele anului 2006.

Exprimat în moneda europeană, nivelul activelor nete la finele lunii mai a fost de 221,7 milioane euro, adică cu 9,9% mai mari decât în luna anterioară, creştere produsă şi pe fondul unei aprecieri a leului cu 1,6%, iar faţă de finele anului 2006 creşterea a fost cu 18,5% pe fondul unei aprecieri a leului cu 3,3% faţă de moneda europeană.

Privind la evoluţia cotelor de piaţă pe categorii de fonduri, se observă imediat faptul că fondurile de acţiuni au căpătat supremaţia în industrie cu 40,2% cotă de piaţă. Început încă din luna mai 2006, când cota de piaţă a fondurilor de acţiuni era de 22,2%, trendul ascendent s-a menţinut pe toată perioada, astfel că în octombrie 2006, cota de piaţă a fondurilor de acţiuni atingea 30,4%, în timp ce fondurile diversificate atingeau cota de piaţă maximă de 40,2%. Din acel moment şi până în prezent toate categoriile de fonduri deschise au cedat din propriile cote de piaţă în favoarea fondurilor de acţiuni. Astfel s-a ajuns în luna mai când, datorită în principal nivelului foarte bun al intrărilor de capital (peste 54 milioane lei sau peste 16,6 milioane euro), fondurile de acţiuni au înregistrat o creştere medie lunară de active nete cu peste 21% faţă de luna anterioară, fapt ce le-a permis să trecă pe primul loc în industrie după nivelul cotei de piaţă deţinute.

Analizând evoluţia activelor nete pe toate categoriile de fonduri, constatăm că în luna mai, în afară de creşterea substanţială înregistrată de activele fondurilor de acţiuni, doar fondurile diversificate au mai înregistrat creştere de active nete, celelalte categorii înregistrând diminuări cu 0,7% la FDI monetare şi cu 0,2% la cele de obligaţiuni.

Analizată din punct de vedere al nivelului de atractivitate, luna mai, cu cel mai mare volum de subscrieri din acest an, pes­te 95 milioane lei sau 29 milioane euro, consemnează pe total industrie, pentru prima dată în ultimele patru luni, un flux pozitiv al intrărilor de capital care au fost aproape de 19 milioane euro. Atât volumul subscrierilor cât şi al intrărilor nete de capital înregistrate în luna mai a.c. sunt cele mai mari înregistrate de industrie în perioada ultimelor 17 luni.

Analizat pe categorii de fonduri, se observă că fluxul intrărilor de capital din luna raportată a fost negativ doar la categoria fondurilor monetare, celelalte categorii înregistrând niveluri pozitive.

Şi numărul total de investitori a cunoscut o uşoară creştere faţă de luna anterioară (0,5%), iar aceasta se datorează în principal noilor investitori atraşi de fondurile de acţiuni care înregis­trase o creştere cu 2% şi fondurile diversificate cu 0,2% creştere.

Ponderea persoanelor juridice în numărul total de investitori s-a menţinut şi în luna mai în jurul a 1,6%, iar procentul deţinut de aceştia din activele nete cumulate ale fondurilor a fost la finele lunii de 57,9%, cu aproape 4,5% mai mult decât în luna anterioară.

Pe categorii de fonduri, această distribuire a activelor nete arată astfel: FDI monetare, peste 84,4% din activele nete sunt în contul persoanelor juridice, la FDI de obligaţiuni acest procent este de 59,8 %, la FDI diversificate de 58,2% şi la FDI de acţiuni de 46,4%.

Indicele IFM a înregistrat în luna mai o depreciere de 0,54 % (59,95 puncte). În anul 2007, IFM a cunoscut o apreciere de 4,30 puncte procentuale, iar faţă de perioada similară a anului precedent, indicele s-a apreciat cu 15,30 %, pe fondul unei rate a inflaţiei de 3,81%. Pe ultimii 3 ani IFM a înregistrat o apreciere de 68,94%.

Pe categorii de fonduri, la data de 31.05.2007, structura de portofoliu se prezenta astfel:

Fondurile Monetare, în continuare cu 42% în medie peste rata anuală a inflaţiei

Cu toate că în luna mai performanţa obţinută de cele două fonduri monetare a fost similară şi anume 0,6%, datorită volumului mai mare de răscumpărări înregistrat la FDI Simfonia (14,1 milioane lei) în comparaţie cu FDI Bancpost Plus (0,4 milioane lei) activul net al primului fond înregistrează o diminuare cu 1,3% faţă de luna anterioară, ajungând până la 80 milioane lei, în timp ce activul lui Bancpost Plus înregistrează o uşoară apreciere cu 0,4% fiind la finele lunii raportate de 39,8 milioane lei. Performanţele înregistrate de ambele fonduri pe ultimele 12 luni sunt de 6,7 la FDI Simfonia 1 şi 6,1% la FDI Bancpost Plus, situându-se astfel în ambele cazuri cu peste 42% peste rata inflaţiei pe aceeaşi perioadă.

Fondurile de obligaţiuni şi instrumente cu venit fix, uşoară diminuare de active nete

Dacă pe ansamblul acestei categorii s-a înregistrat la finele lunii mai o uşoară diminuare a activelor nete în medie cu 0,2% comparativ cu luna anterioară, acest lucru s-a datorat evoluţiei majorităţii fondurilor din categorie cu excepţia FDI Vanguard Protector şi FDI Tezaur care au înregistrat creşteri semnificative de activ, 16,4% Vanguard şi 9,7% Tezaur. La cele două fonduri menţionate, creşterile de activ net s-au datorat în principal fluxului intrărilor de capital care a fost de circa 1 milioane lei pentru ambele fonduri şi cu toate că la celelalte fonduri, fluxul intrărilor de capital a fost negativ, pe ansamblul categoriei a rezultat un flux pozitiv al intrărilor de capital şi anume 0,2 milioane lei. Excepţie de la această realizare a constituit-o FDI Europa Obligaţiuni, care pe parcursul lunii analizate nu a înregistrat operaţiuni de subscriere/răs­cumpărare.

Privind performanţele înregistrate de la începutul anului de fondurile din această categorie se poate constata că deocamdată FDI Europa Obligaţiuni este singurul fond care înregistrează încă o performanţă negativă şi acest fapt îşi găseşte în continuare explicaţia în procentul de peste 60% din activul fondului care este investit în obligaţiuni emise în spaţiul european şi ca urmare evoluţia cursurilor valutare ale valutelor pe care există expunere a portofoliului în raport cu RON, a influenţat în mod direct performanţa fondului. Performanţele celorlalte fonduri se regăsesc în palierul cuprins între 1,2% la FDI BCR Clasic şi 3,5% la FDI Orizont. Cât priveşte performanţele înregistrate în ultimele 12 luni, acestea pornesc de la 4,8% la FDI Fortuna Gold şi ajung la 10,4% în cazul FDI Orizont.

Fondurile "Diversificate", peste 2,6 milioane euro intrări nete de capital în luna mai

Pentru fondurile diversificate, luna mai a fost una din cele mai bune luni ale acestui an şi spunem aceasta datorită faptului că în luna mai s-a înregistrat cel mai mare nivel al subscrierilor din acest an, peste 15,6 milioane lei şi cel mai mare nivel al intrărilor de capital, peste 8,6 milioane lei. Aceasta a permis fondurilor din această categorie să recupereze mult din diminuările de activ net înregistrate în ultimele trei luni, ajungând la finele lunii raportate foarte aproape de maximul de 252 milioane lei active nete, înregistrat la finele lunii februarie. Faţă de luna anterioară, creşterea medie a activelor nete a fost în luna mai cu 2% şi ea se datorează unui număr de cinci fonduri dintre care se remarcă în special FDI BT Clasic cu o creştere cu 47,9% (7,6 milioane lei) a activelor nete şi FDI Bancpost Active cu o creştere cu 9,4% (3,2 milioane lei) urmate de FDI: Raiffeisen Benedit cu 2,4%, Fortuna Clasic cu 1,6% şi KD Optimus cu 0,8%.

Celelalte fonduri au înregistrat diminuări de active nete pornind de la -8,3% la FDI FCEx, -7% la FDI BCR Dinamic şi mergând până la -1,5% la FDI Transilvania.

Urmărind fluxul intrărilor nete de capital, remarcăm faptul că în luna mai rezultate deosebite au înregistrat FDI: BT Clasic cu 7,2 milioane lei, Bancpost Active cu 2,7 milioane lei, Raiffeisen Benedit cu 0,8 milioane lei şi Transilvania cu 0,5 milioane lei, iar la polul opus se găseşte FDI BCR Dinamic cu un flux negativ al intrărilor de capital care a atins 2,5 milioane lei

Urmărind nivelul expunerilor pe piaţa bursieră înregistrat la finele lunii mai, se remarcă faptul că în luna raportată numărul fondurilor cu expunere pe piaţa bursieră de peste 40% a fost ca şi în luna anterioară de şapte, dintre acestea remarcându-se FDI FCEx cu 47,2%, FDI Transilvania şi KD Optimus, ambele cu peste 45%.

Privind nivelul expunerilor pe piaţa obligaţiunilor, constatăm că acesta s-a păstrat oarecum în limitele lunii anterioare şi astfel fondurile cu cele mai mari expuneri rămân: FDI BCR Dinamic cu 47% şi FDI Raiffeisen Benedit cu 52,4%, iar cu cele mai mici expuneri pe această piaţă sunt: FDI Bancpost Active cu 2,5% şi FDI KD Optimus cu 0%.

Nivelul performanţei medii înregistrată de fondurile de la această categorie în ultimele 12 luni este de 17,7%. Analizată pe fiecare fond în parte, constatăm că funcţie de performanţa înregistrată, fondurile pot fi grupate în trei categorii şi anume: performanţa cuprinsă între 10%-19%, ( FDI BCR Dinamic şi FDI Transilvania), între 19 -22% ( FDI Capital Plus şi FDI Bancpost Active şi peste 22%, caz în care se găseşte FDI Fortuna Clasic cu 34,7%, acesta fiind şi cea mai bună performanţă pe ultimele 12 luni din categorie.

Fondurile "de Acţiuni"oferă un randament mediu de 40,7% pe ultimele 12 luni

Cu cele peste 291,8 milioane active nete ceea ce reprezintă o creştere lunară cu peste 21%, fondurile de acţiuni au reuşit pentru prima dată să depăşească fondurile diversificate şi să deţină cea mai mare cotă de piaţă din industrie. Această performanţă se datorează în principal evoluţiei foarte bune a FDI BT Maxim şi BT Index care au adus în luna mai în piaţă un plus de active nete de peste 21 milioane lei în cazul primului şi peste 13 milioane lei (creştere cu 162%) al doilea, urmate de FDI Raiffeisen Prosper a cărui creştere de active în luna raportată a fost de asemenea peste 13 milioane lei. La acestea s-au adăugat şi creşterile de active înregistrate de FDI: Active Dinamic 29,2% şi FON cu 5,9%, Napoca cu 3,2% şi Omninvest cu 1,4%.

Chiar dacă evoluţia pieţei bursiere nu a permis în luna mai ca performanţele să fie deosebite şi de aceea majoritatea fondurilor de acţiuni au înregistrat încă corecţii ale valorilor unitare în această perioadă (excepţie FDI FON cu 4,4% şi FDI BT Maxim cu 3,1%), performanţele înregistrate în ultimele 12 luni se regăsesc în intervalul 17% la FDI BCR Expert şi 61,4% la FDI Active Dinamic. Cu performanţe peste 30% se remarcă şi FDI: Napoca cu 47,6%, Omninvest cu 45,2%, BT Maxim cu 44,6%, FON cu 40%, KD Maximus cu 32,6% şi Intercapital cu 30%.

Anunţat oarecum deja de creşterile de activ net, fluxul intrărilor nete de capital din luna mai s-a dovedit a fi unul deosebit şi anume de peste 54 milioane lei sau peste 16,6 milioane euro fiind de departe cea mai bună realizare din industrie de la începutul anului şi până în prezent. Contribuţii deosebite la obţinerea acestui nivel au avut FDI: BT Maxim cu 19,4 milioane lei, Raiffeisen Prosper cu 14,8 milioane lei, BT Index cu 14,3 milioane lei, Active Dinamic cu 5,2 milioane lei şi Napoca cu 1 milioane lei.

Analizând structura de portofoliu înregistrată la finele lunii mai a.c. se constată că cea mai mare expunere pe piaţa bursieră rămâne la FDI Active Dinamic cu 99,3%, urmat de FDI Omninvest şi KD Maximus cu peste 81%. La celălalt capăt al acestui şir se regăseşte FDI Raiffeisen Prosper cu 38,8% cu precizarea că pentru acesta, la expunerea directă pe piaţa bursieră, se adaugă şi o expunere indirectă de 20% din active tot pe piaţa bursieră, însă prin intermediul unor fonduri europene de acţiuni.

Dacă privim structurile de portofoliu ale fondurilor de acţiuni prin prisma plasamentelor în obligaţiuni, observăm că un apetit deosebit pentru astfel de plasamente îl au FDI Raiffeisen Prosper cu 22,8% din activul net plasat în diverse emisiuni de obligaţiuni urmat de FDI Intercapital cu peste 19,8% din activul net plasat în obligaţiuni. Celelalte fonduri au expuneri mult sub valorile de mai sus sau nu aveau deloc expunere la finele lunii mai pe astfel de instrumente, ca în cazul: FDI BCR Expert, FDI Active Dinamic, FDI Napoca, FDI Premio, FDI BT Index.

Grupată pe administratori, distribuirea activelor nete ale OPCVM din piaţă, arată astfel:

SAI / 31.05.2007active opcvmcota piata

Raiffeisen Asset Management112.33615.5%

BT Asset Management101.31114.0%

SG Asset Management-BRD95.34713.1%

BCR Asset management90.33512.4%

EFG Mutual Funds Management76.93810.6%

Globinvest64.8958.9%

Certinvest46.6016.4%

Pioneer Asset Management37.3525.1%

KD Investments32.0154.4%

Swiss Capital Asset management22.8743.2%

SIRA17.4492.4%

STAR Asset Management 11.0971.5%

Target Asset Management9.3581.3%

Vanguard Asset Management7.8891.1%

Total active opcvm mil.RON 725.797100%

Din tabelul de mai sus se poate observa că în poziţia de lider a trecut SAI Raiffeisen Asset Management, urmat de SAI BT Asset Management, în timp ce cele două SAI care au ocupat poziţiile fruntaşe până acum se regăsesc pe locurile 3 şi 4. Se mai poate observa că primele 6 SAI, adică 42% din numărul total, administrează peste 75% din activele nete ale industriei FDI.

Din punct de vedere al performanţelor înregistrate în întreaga industrie FDI la finele lunii mai, cele mai bune rezultate se regăsesc la FDI Active Dinamic cu 61,4% pe ultimele 12 luni şi FDI Napoca cu 152,7% pe ultimele 36 de luni.

Tabel fonduri inchise de investitii

31.05.2007 AOPC- fonduri inchise -

Categorie Fondmonetarede actiuniefecte com.TOTAL AOPC

Denumire fondDePfa RomaniaBT InvestFondul de actiuni priv.INFINITYFCP

Număr investitori:1549565125

din care pers.juridice15602032

% faţă de luna trecută total100.0%100.0%109%0100.0%103.3%

% detineri a.n. pers.jur.100.00100.0047076.8458.8%

Activ net, milioane lei0.1197.5209.5013.41424.56345.117

% faţă de luna trecută-3.7%0.5%8.4%0.1%-2.48%0.3%

Subscrieri - lei -00275,17001,344,7731,619,943

Rascumparari - lei -00002,294,8312,294,831

Cota piata0.3%16.7%21.1%7.6%54.4%100%

Val. unitară titlu, lei:14972.2714406.803525.5311015.93187.65

% de la luna trecută-3.9%0.5%5.1%0.1%1.3%

% de la inceputul anului-8.1%-4.0%37.6%7.8%5.4%

% ultimele 12 luni-9.5%59.2%n.a.n.a.14.8%

% ultimele 36 luni7.9%n.a.n.a.n.a.n.a.

Structura active, %:

disponibil3.3%1.6%8.7%0.1%11.0%8.8%

certif. trezorerie0.0%0.0%0.0%0.0%0.0%0.0%

depozite bancare/certif. depozit96.7%0.0%18.8%42.5%0.0%0.4%

oblig. de stat, mun. si corp.0.0%0.0%0.0%0.0%0.0%0.0%

acţiuni cotate0.0%98.4%72.5%47.7%16.4%35.5%

instrumente derivate0.0%0.0%0.0%2.9%2.1%1.6%

alte active0.0%0.0%0.0%6.8%70.4%53.8%

Indice cost0.762%0.240%0.436%0.008%0.156%-

Monetare:

DEPFA ROMÂNIA MONEY MARKET, după marcarea profitului din luna anterioară de către investitorul majoritar, fondul înregistrează şi în luna raportată datorită depozitelor cu expunere pe euro, o corecţie atât a activului net cu 3,7%, dar şi a valorii unitare a acestuia cu 3,9%. Cumulat de la începutul anului, performanţa la finele lunii mai a fost de -8,1%. În luna raportată fondul nu a înregistrat operaţiuni de subscriere/răscumpărare.

De acţiuni

BT Invest 1 şi-a păstrat şi în luna mai o expunere aproape maximă (peste 98%) pe piaţa bursieră, care i-a permis să înregistreze un randament lunar, dar şi o creştere de activ net de 0,5%. Cu acest randament a mai recuperat ceva din corecţia suferită în acest an de valoarea unitară a activului net, iar pe ultimele 12 luni performanţa înregistrată este de peste 59%. În luna raportată fondul nu a înregistrat operaţiuni de subscriere/răscumpărare.

INFINITY, cu o expunere pe piaţa bursieră la finele lunii mai de 47,7% şi 42% în depozite bancare, fondul înregistrează o performanţă şi o creştere de activ lunară mai modestă în comparaţie cu luna anterioară şi anume de 0,1%. Cumulată însă de la începutul anului, performanţa înregistrată la finele lunii a fost de 7,8%. Nici Infinity nu a înregistrat în această lună operaţiuni de subscriere/răscumpărare, iar intervalul de timp scurs de la intrarea fondului în piaţă fiind încă sub un an, nu pot fi consemnate deocamdată performanţe pe termen mai lung.

Fondul de acţiuni privat "Transilvania", la fel ca şi Infinity, mai are câteva luni până ce va putea prezenta performanţe anuale. Până atunci însă, fondul înregistrează în luna raportată, cea mai bună performanţă lunară dintre fondurile închise şi anume 5,1%, iar de la începutul anului performanţa a fost de 37,6%, fiind deasemenea cea mai bună din secţiunea fonduri închise. Datorită şi unor intrări de capital ca urmare subscrierilor de 0,27 milioane lei şi activul net înregistrează o creştere lunară cu 8,4%.

De efecte de comerţ

Fondul Privat Comercial, având ca suport structura sa specifică de portofoliu şi anume peste 70% din active în efecte de comerţ şi 18% pe piaţa bursieră, înregistra la finele lunii mai un randament de 1,3%, de 5,4% de la începutul anului şi de 14,8% pe ultimele 12 luni. Datorită şi fluxului negativ al intrărilor de capital (-0,95 milioane lei) înregistrat în luna raportată, activul net al fondului înregistra la finele lunii o diminuare cu 2,48% în raport cu luna anterioară.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb