Fondurile de hedging îşi retrag banii de la Deutsche Bank

CĂLIN RECHEA
Ziarul BURSA #Internaţional / 30 septembrie 2016

Fondurile de hedging îşi retrag banii de la Deutsche Bank
  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.
    CĂLIN RECHEA

    Actualizare 17:15 Şeful Deutsche Bank, John Cryan, dă vina pe "speculaţii" şi "forţe de piaţă"

    Potrivit unui document intern consultat de Reuters, John Cryan a ţinut să răspundă informaţiilor referitoare la plecarea unor fonduri speculative din rândul clienţilor Deutsche Bank dând vina pe "speculaţii" şi "anumite forţe".

    "Banca noastră a devenit obiectul unor speculaţii intense. Sarcina noastră este ca această percepţie distorsionată de afară să nu ne influenţeze afacerile în mod semnificativ. Există anumite forţe pe piaţă care vor să slăbească încrederea în noi", se arată în scrisoarea trimisă de John Cryan celor aproximativ 100.000 de angajaţi ai Deutsche Bank.

    -----

    Acţiunile celei mai mari bănci din Germania au avut ieri o sesiune de tranzacţionare liniştită la Frankfurt, care s-a dovedit a fi doar liniştea dinaintea furtunii.

    Peste Ocean, la NYSE, acţiunile DB au început tranzacţionarea în aceeaşi notă, dar s-au prăbuşit cu peste 9% la mijlocul zilei după apariţia unei ştiri Bloomberg, unde se arată că fondurile de hedging au început să-şi retragă banii.

    La deschiderea de astăzi de la Frankfurt, acţiunile DBK au scăzut cu aproape 9% şi au coborât sub pragul psihologic de 10 euro (vezi graficul).

    "Mai multe fonduri de hedging mari şi influente au retras miliarde de dolari, pe fondul îngrijorării privind stabilitatea băncii", scrie Bloomberg. AQR Capital Management LLC, Capula Investment Management LLP, Citadel LLC, Luxor Capital Group LP, Magnetar Capital LLC şi Millennium Management LLC sunt câteva nume din lista prezentată de agenţia de ştiri americană.

    Managerii unor fonduri de hedging au declarat pentru Bloomberg că decizia a fost determinată de presiunile propriilor investitori, în timp ce Financial Times scrie despre revizuirea limitelor de expunere faţă de DB la nivelul fondurilor de hedging.

    Cu toate acestea, majoritatea fondurilor de hedging pentru care DB asigură servicii de clearing a tranzacţiilor cu derivate nu şi-au revizuit poziţia faţă de bancă, în condiţiile în care aceasta dispunea de rezerve de lichiditate de circa 223 miliarde de euro în iunie 2016, după cum mai scrie FT. Acesta este şi argumentul reprezentanţilor bănci, care au declarat, din nou, că nu există motive de îngrijorare.

    "Clienţii noştri sunt printre cei mai sofisticaţi investitori din lume şi suntem încrezători că înţeleg pe deplin poziţia noastră financiară stabilă, contextul macroeconomic actual, procesul din SUA şi progresul aplicării strategiei noastre", se precizează într-un comunicat de presă al DB.

    Într-un articol de la Zerohedge se arată că "ameninţarea cea mai mare pentru DB nu o reprezintă retragerea banilor de către fondurile de hedging, ci influenţa unei astfel de acţiuni asupra depozitelor clienţilor". Zerohedge mai scrie că "prăbuşirea Lehman Brothers a fost determinată de retragerea rapidă a liniilor de lichiditate din partea clienţilor corporate", iar "dacă ar fi avut şi depozite retail, prăbuşirea ar fi fost accelerată".

    Tocmai existenţa unor depozite retail masive, de circa 566 de miliarde de euro, pune Deutsche Bank într-o poziţie mult mai riscantă decât a băncii de investiţii americane, mai arată Zerohedge.

    În ciuda dezminţirilor venite de la oficialii DB cât şi de la autorităţile guvernamentale, pe site-ul Die Zeit a apărut o nouă informaţie, conform căreia "la Berlin, Bruxelles şi Frankfurt se lucrează la un plan de urgenţă pentru susţinerea Deutsche Bank".

    Dar mai poate fi salvată cea mai mare bancă a Germaniei fără încălcarea noilor reglementări europene privind rezoluţia bancară, mai ales că legislaţia a fost puternic promovată chiar de guvernul de la Berlin?

    "Nu am fost îngrijorat cu privire la sistemul bancar european până când un ministru de finanţe european a declarat că nu trebuie să ne facem griji", scrie profesorul Nassim Nicholas Taleb, autorul cărţilor "Lebăda neagră" şi "Antifragil", pe contul său de Twitter.

    Remarca lui Taleb vine după ce Hans Joerg Schelling, ministrul de finanţe al Austriei, a declarat pentru Reuters că "Deutsche Bank nu este un moment Lehman pentru Europa".

    După cum se arată în comentariile de pe site-urile financiare, pe Wall Street există un dicton care spune că "odată ce se pune sub semnul întrebării capacitatea de supravieţuire a unei firme, firma este moartă".

    Vor reuşi autorităţile germane şi europene să infirme acest lucru şi să demonstreze că Deutsche Bank nu este doar un zombi fără speranţă?

    Opinia Cititorului ( 6 )

    1. Vine Apocalipsa!

      Luna neagra... 

      1. Buei, zicea the bruta lui băs că crește actiunea DB cu 10% a doua zi dupa ce-a zis el. Se prabuseste odata cu tot sistemul bancar european.

        Ce apocalipsa?

        Fii optimist, e decât un nou început, cum se zice la TR. 

        increderea clientilor nostri este cel mai important asset...

      "Nu am fost ingrijorat..." o putem trece si la noi, nu vine criza, Basescu, Isarescu, restul nu conteaza.

      1. astazi la UBS n-au mai avut curent pentru o liters din slogan.Se cites numai U S.Recomand Sell...

      Astept o analiza de la Bursa. Eu am studiat cand actiunile scad 3 zile la rand, vine criza.

      Am studiat Bcr expert 130 s-a dus in 30, Raiffasen Romania Actiuni, etc. 

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb