Fondurile de pensii private au cumpărat 10% din Hidroelectrica

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 septembrie 2023

Image by frimufilmsa on Freepik

Image by frimufilmsa on Freepik

Cele şapte fonduri Pilon II investiseră 4,7 miliarde lei în acţiuni ale producătorului de energie

AZT Viitorul Tău, NN Pensii şi Metropolitan Life aveau cele mai mari pachete de acţiuni Hidro, la finalul lui iulie

English Version

Fondurile de pensii private aveau, la finele lunii iulie, aproape 10% din Hidroelectrica (H2O), conform calculelor noastre realizate pe baza datelor publicate de administratori.

Deţinerile includ subscrierile realizate în oferta publică derulată de producătorul de energie electrică în perioada 23 iunie - 4 iulie, precum şi posibilele achiziţii directe din piaţă, după ce acţiunile companiei au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), în data de 12 iulie.

Fondurile Pilon II controlau 9,4% din Hidroelectrica, la finele lunii iulie

Investiţiile celor şapte fonduri de pensii private obligatorii (Pilon II), la care toţi salariaţii din ţara noastră contribuie lunar cu 3,75% din venit, se ridicau în iulie la valoarea de 4,74 miliarde de lei, echivalentul a 9,4% din companie.

Fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Ţiriac Pensii Private, avea o investiţie de aproape 1,38 miliarde de lei în Hidroelectrica, echivalentul a 2,73% din producătorul de energie - cel mai mare pachet de acţiuni deţinut la Hidro (aproape 12,3 milioane) dintre fondurile de pensii din ţara noastră. De asemenea, Hidroelectrica a devenit cea mai importantă companie din portofoliul AZT Viitorul Tău, cu o pondere de 5,7%, peste cea a pachetului deţinut la Banca Transilvania, de 897 milioane de lei (3,74% din activ) şi Fondul Proprietatea, de 816 milioane lei (3,4% din activ). La AZT Viitorul Tău contribuie aproape 1,7 milioane de persoane, fondul având la finele lunii iulie active nete de peste 23,98 miliarde de lei.

NN Pensii, la care în iulie contribuiau 2,1 milioane de viitori pensionari şi care administra active de 38,5 miliarde de lei, avea deţineri în Hidroelectrica în valoare de aproape 1,37 miliarde de lei, echivalentul a 2,71% din companie. NN Pensii este cel mai mare fond de pensii private obligatorii din ţara noastră, iar finele lunii iulie, deţinerea în Hidro, ce reprezenta 3,52% din activ, era a treia ca dimensiune din portofoliul de acţiuni al fondului, după pachetul de 1,78 miliarde lei (4,6% din activ) deţinut în OMV Petrom şi cel de 1,46 miliarde lei (3,76% din activ) la Banca Transilvania.

Metropolitan Life avea o investiţie de 751,2 milioane lei în Hidroelectrica, echivalentul a 1,49% din producătorul de energie electrică, care a devenit cea mai importantă companie din portofoliului fondului. La finalul lunii iulie, Metropolitan Life avea active nete de 16,1 miliarde de lei şi 1,11 milioane de participanţi.

Fondul Aripi, administrat de Generali avea acţiuni Hidroelectrica în valoare de 537,5 milioane de lei, în iulie, echivalentul a circa 1,06% din companie, în vreme ce deţinerea de 92,1 milioane de lei a fondului BCR Pensii echivala cu 0,18% din companie. BRD pensii avea un pachet de acţiuni Hidroelectrica 59,1 milioane de lei, echivalentul a 0,1% din capitalul producătorului de energie, în vreme ce deţinarea de 555,8 milioane de lei a fondului Vital, administrat de Aegon, echivala cu 1,1% din Hidroelectrica, conform calculelor noastre.

NN Optim - cea mai mare investiţie în Hidroelectrica, dintre fondurile Pilon III

În cazul fondurilor de pensii private facultative (Pilon III), cea mai mare deţinere la finele lunii iulie, de 66,4 milioane de lei, echivalentul a 0,13% din Hidroelectrica, era a NN Optim, în timp ce fondul NN Activ avea un pachet de acţiuni ale companiei în valoare de 25,7 milioane de lei. În cazul fondului AZT Moderato, valoarea pachetului de acţiuni Hidroelectrica se ridica la 24,3 milioane de lei.

Fondurile de pensii private au cumpărat 10% din Hidroelectrica

Până ieri la ora 16:30, în afară de BCR Plus, toate celelalte nouă fonduri de pensii private facultative îşi publicaseră situaţia investiţiilor de la finalul lunii iulie.

Hidroelectrica a fost listată la bursa noastră în data de 12 iulie, după cea mai mare ofertă publică din istoria BVB, prin care Fondul Proprietatea a vândut 19,94% din companie, întreaga deţinere în producătorul de energie, valoarea tranzacţiei ridicându-se la circa 9,3 miliarde de lei. Retailul a achiziţionat 20% din oferta care s-a încheiat la preţul de 104 lei pe titlu. Acţiunile Hidroelectrica au încheiat ultima zi de tranzacţionare din iulie la preţul de 112,2 lei.

În primul semestru al anului, Hidroelectrica a obţinut venituri de aproape şapte miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de cele din intervalul ianuarie - iulie 2022, în timp ce profitul net s-a ridicat la 3,95 miliarde de lei, cu 46% peste cel din primele şase luni ale anului trecut.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din ţara noastră în ceea ce priveşte cantitatea de energie produsă şi un jucător important în domeniul hidroenergetic din Europa. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Statul, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din companie a cărei evaluare bursieră se ridică la circa 51 miliarde de lei, cel mai mare emitent din ţara noastră de la BVB.

Opinia Cititorului ( 33 )

  1. Cam puțin...

    1. Tot cumpara din piata,dar nu vor sa ridice prețul și nu se grăbesc sa cumpere pachete mari.

      Cândva sa vândă cu pret mare

      Asa e piața 

      Tu rămâi cu banii blocați și aștepți sa vina timpul 

      Asta i piață 

      Sari in sus

      Grijă mare 

      Fondurile de pensii cumpara pe termen lung, pentru dividend.

    Încă o dată se confirma că am făcut foarte bine achiziționând acțiuni H2O și voi mai achiziționa. Cel mai rău insa este că free float-ul va rămâne din ce in ce mai mic, daca din cei 20% acțiuni listate, 10% nu se vor mai tranzacționa doar foarte rar, prin schimburi deal.

    1. Corect. Pilonul 2 si 3 denatureaza piata

      Si cu ce te ai ales?

      Să vezi cand cei care ofereau garantii sau care au plasat bani de incredereH2O 

      Apoi va baga n gaura 

      Rămâneți cu buza umflată 

      Ex. TRP 

      CBC, SNN, cazul STNM-de la aprox. 1leu/actiune a sărit la peste 20 lei in unele cazuri a fost si explozie de pret/actiune -acum sub 5lei si o sa mai scada,acum umflă cei din CMF si mulți alții 

      Cică piața volatila 

      Grijă mare

      Tu compari CBC si STMN cu H2O? Success!

      STMN? Cine sint astia?

      STNM= SANTIERUL NAVAL 2 MAI SA MANGALIA

      La SNN am acțiuni la prețul de puțin peste 8 în portofoliu. Am target price de 55. O fi bine? Sunt investitoare pe termen lung și nu mi s-a prea întâmplat să pierd.

      Asa rabdare... Doar o femeie!

    10% fonduri de pensii, 2% retail, poate 1% alti institutionali romani, inseamna ca undeva la 6-7% au fost investitori institutionali straini. Din pacate dupa primele zile cand au fost rulaje mari, tranzactiile cu actiuni H2O tot au scazut si acum au intrat in norma de la noi, adica cateva milioane de euro pe zi. Probabil ca free float-ul se va tot diminua si H2O ajunge sub TLV ca valoare a tranzactiilor. Mai ales ca H2O este o companie de dividend pe care multi o vor tine ca pe o obligatiune.

    1. Esti pe aproape

      Grijă mare 

      Va ajunge ca SNG, pretul se va clinti putin si greu.

      Persoane juridice 16,31% ;

      Persoane fizice 3,63% .

    Doamne ferește, peste tot lumea vorbește de H20, in tara asta corupta nu merge nimic de 30 de ani la ce sa investiti sa stati la mila statului si a speculatiilor, apropo in us la nasdaq se listeaza cel mai mare ipo din 2023 Arm holdings ,,uk crown jewel,,!!!

    a si avut profit peste orice asteptari. posibil dividende undeva la 14-15 lei/actiune la anul. si da e de tinut. si eu ma gandeam sa mai cumpar, pe la 90, pt ca nu stii in anii urmatori ce va fi, poate veni o seceta, preturi mai mici la curent, dar vad ca n-are de gand sa scada

    Intrebari:

    - in conditiile astea vor lasa fondurile de pensii sa scada pretul, care s-ar traduce intr-o scadere de activ si la ei? Eu zic ca nu 

    - le-ar conveni totusi fondurilor sa scada pretul, ca sa cumpere mai ieftin (chiar daca asta ar insemna scadere de activ la ei o anumita perioada)? Desi tentant, eu zic ca fondurile primesc gramezi de bani in fiecare luna si nu au neaparat in ce sa-i investeasca. Si atunci le convine sa cumpere H2O la un pret mai mare, ca sa plaseze mai multi bani. 

    - va creste pretul in conditiile astea? Eu zic ca foarte putin cate foarte putin, astfel incat fondurile sa poata arata si niste cresteri de activ, dar nici sa nu cheltuiasca prea mult cumparand noi actiuni

    Asa ca eu zic ca cine spera la H2O la 90 trebuie sa astepte un crah major al tuturor pietelor, altfel nu vad sa ajunga acolo. Iar cine spera sa se imbogateasca din cresterea de pret a actiunii asteia trebuie sa aiba multa rabdare. 

    1. Bun comentariu. De acord cu dvs.

      de unde crestere de activ la pilonul II cand au 75% bagat in titluri de stat?

    Parca pana nu de mult hidroelectrica era in insolventa(adica nu avea bani sa-si plateasca datoriile) ...apoi in cativa ani se listeaza la bursa ...sunt convis ca in retehnologizarea ei nu s-a investit de mult , au tras pe ce a ramas de pe vremea lui Ceausescu ....acum ca s-au listat si au pus mana pe lichiditati , sunt 2 scenarii...fie investesc cu adevarat in modernizare si tehnoligizare cu banii luati si v-a dura o vreme pana vor avea profit de distribuit , practic dupa ce termina investiile ...fie in stilul mafiot banii luati pe actiuni se vor scurge prin te miri ce cai ...si apoi buuumm !!! ...insolventa si lichidare ...si asa teapa investitorilor ..si v-a fi bum mare pentru ca dupa cum vedem v-a trage in jos chiar si fondurile de pensii. Ramane de vazut .

    1. Banii luati pe actiuni sunt deja la FP care ii va da mai departe actionarilor lor. La Hidroelectrica nu a fost majorare de capital, ci vanzarea pachetului FP. In companie nu a intrat niciun ban.

      Inseamna ca FP a considerat ca actiunile sunt nerentabile de le-a vandut ,ca altfel de ce sa le dai ?

      Sau au avut nevoie de bani ,sau ca urmeaza ceva :) 

      Nici una, nici alta. Strategia FP e clara - vinde tot si gata. De la listare si pana acum in afara de cateva participari la majorari de capital FP nu a facut investitii. Doar vanzari de active si distributii de bani catre actionari sau rascumparari si anulari de actiuni, care e tot o metoda de a recompensa actionarii. Toti banii pe care i-a luat pe Hidroelectrica se duc la actionarii FP, evident in afara de comisioanele/primele de administrare, impozite si ce alte taxe o mai fi.

      Participarea la majorări / reduceri de capital social

      Majorarea de capital social a Hidroelectrica SA

      În data de 20 aprilie 2023 Fondul a subscris la majorarea de capital social a Hidroelectrica SA cu o contribuție în numerar de 2.678.640 Lei. Procesul de înregistrare a majorării de capital social la Registrul Comerțului din România a fost finalizat în data de 29 mai 2023. 

      Sa nu vorbim fara sa stim. Spre deosebire de alte listari de pe piata, care au fost facute prin majorare de capital social (astfel incat banii au intrat in companie), aici listarea s-a facut prin vanzarea de catre FP (deci toti banii au intrat la FP). Nimic in companie, nimic la stat.

      Fata de strategia de pana acum a FP, nu prea putem nici sa speculam ca de ce au vandut-o si nu au tinut-o (pentru dividende, de exemplu). FP e pus pe lichidare de activ si vor sa listeze Hidro de mai demult.

      Insolventa: trebuie sa ne uitam putin in urma si sa vedem cauzele. Asa, din amintiri, se pare ca, la momentul ala, Hidro era capusata de baietii destepti, care cumparau ieftin de la Hidro si vindeau scump. Nu stiu de unde a aparut insolventa, ca a vinde la cost nu te duce insolventa daca ai totusi lichidati. Cred ca insolventa a fost ”inventata”, pentru a scapa de baietii destepti (dar care au fost motivele pentru a scapa de astia ne poate spune doar Ponta). 

      statul de anul asta ia 8% impozit pr dividend inclusiv de la fondurile pilon II.

      deci ia in jur de 720 milioane din vanzarea participatiei de catre FP. 

      iar anul viitor ii prinde si pe cei cu plafonul depasit la CASS.

      Da, dar FP obtine din vanzarea asta castig de capital, nu dividende (ca a vandut actiuni, nu a incasat alte profituri). Si nu stiu daca sunt taxabile.

      Statul va lua impozit pe dividende de la cei care vor primi distribuirea asta mare de la FP acum.

      Dar oricum divagam, discutia era (in mod gresit) in directia ca statul a luat bani din vanzarea Hidro, ceea ce nu e corect. Da, ia din taxe, dar e nerelevant. 

    pai cum vine asta…

    ca pe comunism … tot fondul de pensie si pentru “privati” era… 

    s c c r e t 

    Azi tranzactiile regular cu actiuni H2O au fost de 540 mii de euro. Cam putin pentru asa o vedeta. Daca lichiditatea actiunilor H20 se plafoneaza aici, nu prea vad saltul pe care-l trambitau multi.

    1. O companie in care se pot investi multi bani, nu se vor face speculatii pe termen scurt, un soi de obligatiune mai degraba, buna pentru cei care detin mult capital si multa rabdare, ideala pt fondurile de pensii

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb