Fondurile europene - "colacul de salvare în situaţia actuală"

A.A.
Ziarul BURSA #Fonduri Europene / 3 iunie 2010

Radu Graţian Gheţea: "Având în vedere faptul că România contribuie anual la bugetul UE, este important ca sumele absorbite să depăşească nivelul contribuţiei".

Radu Graţian Gheţea: "Având în vedere faptul că România contribuie anual la bugetul UE, este important ca sumele absorbite să depăşească nivelul contribuţiei".

Grupul de presă BURSA a organizat, săptămâna trecută, conferinţa "Finanţarea europeană - consultanţă directă". În această ocazie, specialiştii bancari ne-au prezentat opiniile lor referitoare la procesul de absorbţie a fondurilor europene în ţara noastră. Redăm, mai jos, răspunsurile primite de la "CEC Bank" la câteva întrebări adresate de "BURSA".

(Interviu cu Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank)

Reporter: Consideraţi că absorb-ţia fondurilor europene ar trebui să fie o prioritate pentru ţara noastră în această perioadă? De ce?

Radu Graţian Gheţea: Prin implementarea unui număr cât mai mare de proiecte finanţate din fonduri europene, România va beneficia de o serie de avantaje:

- reducerea decalajelor economice şi sociale existente între anumite regiuni ale ţării şi media UE (este cazul investiţiilor realizate de Autorităţile Publice Locale în infrastructură);

- investiţiile realizate în creşterea eficienţei vor conduce pe termen mediu şi lung, pe de o parte la realizarea de economii şi pe de altă parte la creşterea competitivităţii companiilor româneşti;

- sumele primite ca şi granturi reprezintă o sursă alternativă de finanţare a investiţiilor;

De asemenea, având în vedere faptul că România contribuie anual la bugetul UE, este important ca sumele absorbite să depăşească nivelul contribuţiei.

Se remarcă un interes din ce în ce mai mare al mediului de afaceri în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, agenţii economici considerând fondurile europene ca fiind "colacul de salvare în situaţia actuală". Considerăm că utilizarea fondurilor nerambursabile poate reprezenta un factor decisiv în păstrarea şi chiar în accentuarea competitivităţii economice.

Reporter: Care este oferta de produse CEC Bank potrivite pentru cei care doresc să acceseze fonduri europene? Către ce domenii sunt îndreptate produsele CEC Bank?

Radu Graţian Gheţea: Pentru finanţarea proiectelor europene, CEC Bank pune la dispoziţia clienţilor produse specifice, dintre care menţionăm: linia de credit pentru investiţii, creditul de investiţii şi creditul punte. Primele două vor fi utilizate pentru: prefinanţarea parţială sau integrală a grantului aferent proiectelor de investiţii, cofinanţarea cheltuielilor eligibile aferente proiectelor de investiţii şi/sau finanţarea cheltuielilor neeligibile aferente proiectelor de investiţii, în timp ce creditul punte va fi folosit doar pentru prefinanţarea grantului, pe o perioadă de maximum 6 luni.

Cel mai utilizat tip de credit este linia de credit pentru investiţii care funcţionează în sistem revolving. Acest sistem permite ca pe perioada de implementare a proiectului, clientul să plătească doar dobânda la sumele utilizate, urmând ca la încasarea grantului acesta să înceapă să ramburseze contravaloarea ratelor de credit şi a dobânzilor aferente. Clientul poate demara proiectul utilizând creditul de la CEC Bank, urmând ca pe măsura derulării activităţilor eligibile din proiect şi efectuarea în concordanţă a cheltuielilor eligibile, să elaboreze cereri de rambursare pe care le va înainta autorităţilor competente. În urma verificării acestora în vederea confirmării valorii eligibile, contravaloarea acestora va fi rambursată beneficiarului în contul special deschis la CEC Bank. CEC Bank va utiliza contravaloarea cheltuielilor eligibile pentru stingerea parţială sau totală a creditului şi a dobânzilor aferente. Pe toată perioada de implementare a proiectului, beneficiarul va efectua trageri pe măsura necesităţilor acestora, urmând ca pe măsura rambursării grantului, creditul să se diminueze.

Acest sistem va funcţiona pe toată perioada de implementare a proiectului. După implementare, linia de credit se va transforma în credit pentru investiţii, iar clientul va plăti ratele şi dobânzile aferente pe baza unui nou grafic de rambursare. Durata de creditare este de maximum 10 ani, atât pentru administraţiile publice locale, cât şi pentru agenţii economici.

Un alt aspect deosebit de important îl constituie faptul că produsele CEC Bank sunt destinate tuturor domeniilor finanţate din fonduri europene, dintre care menţionăm: dezvoltarea competitivităţii economice, dezvoltarea IMM-urilor, dezvoltarea resurselor umane, mediului, dezvoltarea reţelelor de transport, dezvoltarea rurală etc. Pentru perioada următoare ne propunem diversificarea domeniilor de activitate finanţate de CEC Bank şi către infrastructura rutieră, infrastructura de energie, infrastructura de alimentare cu apă, canalizare şi tratarea apelor uzate, infrastructura pentru managementul deşeurilor, infrastructura destinată educaţiei şi infrastructura în domeniul sănătăţii etc.

Reporter: Care este nivelul cofinanţărilor acordate de CEC Bank până în prezent? Ce domeniu este preponderent?

Radu Graţian Gheţea: Până la 31.01.2010 CEC Bank a sprijinit implementarea a peste 2.250 de proiecte europene. Au fost susţinute proiecte din programe cum ar fi Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, Programul Operaţional Creşterea Competitivităţii Economice, Programul Operaţional Regional. Grantul total primit de beneficiari a fost de aproximativ 775 milioane lei.

Reporter: Care sunt principalele probleme care îngreunează procesul absorbţiei de fonduri europene în ţara noastră? Care sunt soluţiile pe care le vedeţi pentru rezolvarea aces-tor probleme?

Radu Graţian Gheţea: Principala problemă cu care se confruntă clienţii în primirea creditelor este reprezentată de lipsa garanţiilor necesare pentru acoperirea nivelului creditului. În plus, există cazuri în care, deşi proiectul este aprobat de autoritatea de management, situaţia financiară a clientului nu este foarte clară, iar proiectul este considerat nebancabil şi nu poate fi finanţat. Exis-tă şi cazuri în care clienţii se prezintă pentru prima oară la bancă doar după ce au primit aprobarea de la autoritatea de management, fiind convinşi că avizul autorităţilor competente este suficient pentru bancă. De aceea, recomandăm clienţilor să se adreseze băncii încă de la conturarea ideii de proiect, pentru un proiect de succes fiind necesară o colaborare permanentă între consilierii băncii, client, consultant, atât în etapa preliminară aprobării proiectului, cât şi în perioada de implementare a acestuia.

Recomandăm clienţilor să acorde o atenţie deosebită selectării firmelor de consultanţă, experienţei aces-tora în finanţarea proiectelor în perioada 2007-2010, numărului proiectelor depuse şi aprobate, experienţei consultanţilor în elaborarea dosarelor de finanţare, acestea fiind doar câteva aspecte de considerat în procesul de selecţie a acestora.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb