Forma finală a Ordinului ANPC privind comercializarea pâinii la vrac va fi definitivată cel mai probabil săptămâna viitoare, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că, ulterior, va fi notificată Comisia Europeană (CE), conform legislaţiei în vigoare, iar textul Ordiului va fi pus în transparenţă decizională, pentru dezbateri.
Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie. Discuţiile privind necesitatea ambalării pâinii şi a produselor din domeniu, în contextul pandemiei de Covid-19, au fost contradictorii, opiniile prezentate în cadrul evenimentului de acum două săptămâni fiind împărţite. Pe de o parte, reprezentanţii marilor producători şi ai asociaţiilor de consumatori consideră necesară ambalarea acestor produse, pentru a elimina riscurile contaminării cumpărătorilor cu virusul SARS CoV-2, pe de altă parte cei care îi reprezintă pe micii producători şi pe producătorii artizanali spun că ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie ar afecta industriile de profil, susţinând că virusul nu se transmite prin alimente.
Ordinul ANPC stabileşte condiţiile ce trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie. În cadrul dezbaterii, s-a ridicat şi problema transportului, manipulării şi depozitării pâinii în vrac, pentru care nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar.
Printre altele, forma iniţială a iniţiativei ANPC arată: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".
Studii de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore, produsele alimentare neambalate neputând fi dezinfectate şi, astfel, reprezentând o sursă de transmitere a SARS CoV-2.