Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

E.O.
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 28 octombrie 2020

Forma finală a Ordinului ANPC privind vânzarea pâinii la vrac - săptămâna viitoare

Forma finală a Ordinului ANPC privind comercializarea pâinii la vrac va fi definitivată cel mai probabil săptămâna viitoare, după cum ne-au spus surse apropiate situaţiei. Acestea ne-au precizat că, ulterior, va fi notificată Comisia Europeană (CE), conform legislaţiei în vigoare, iar textul Ordiului va fi pus în transparenţă decizională, pentru dezbateri.

Forma iniţială a proiectului a fost dezbătută de reprezentanţii industriei de panificaţie, autorităţi şi alţi specialişti în 14 octombrie. Discuţiile privind necesitatea ambalării pâinii şi a produselor din domeniu, în contextul pandemiei de Covid-19, au fost contradictorii, opiniile prezentate în cadrul evenimentului de acum două săptămâni fiind împărţite. Pe de o parte, reprezentanţii marilor producători şi ai asociaţiilor de consumatori consideră necesară ambalarea acestor produse, pentru a elimina riscurile contaminării cumpărătorilor cu virusul SARS CoV-2, pe de altă parte cei care îi reprezintă pe micii producători şi pe producătorii artizanali spun că ambalarea pâinii şi a produselor de panificaţie ar afecta industriile de profil, susţinând că virusul nu se transmite prin alimente.

Ordinul ANPC stabileşte condiţiile ce trebuie respectate la comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie. În cadrul dezbaterii, s-a ridicat şi problema transportului, manipulării şi depozitării pâinii în vrac, pentru care nu există întotdeauna garanţii din punct de vedere sanitar.

Printre altele, forma iniţială a iniţiativei ANPC arată: "Pentru pâinea şi produsele de panificaţie care nu se prezintă, la comercializare, într-un ambalaj de protecţie sanitară operatorul economic ce comercializează produsul are obligaţia de a furniza aceste produse prin intermediul «vânzării asistate», respectiv prin intermediul unei persoane dedicate ce va furniza, la cerere, produsul către consumator. (...) Se interzice comercializarea pâinii şi a produselor de panificaţie nepreambalate prin «autoservire» către fiecare consumator. (...) La comercializarea în vrac a pâinii şi a produselor de panificaţie, operatorii economici sunt obligaţi să afişeze în structurile de vânzare următoarele elemente: - denumirea sub care se vinde produsul; - denumirea furnizorului; - cantitatea netă/bucată; - preţul de vânzare cu amănuntul, exprimat în lei/bucată; - preţul pe unitatea de măsură, exprimat în lei/kg; - componentele cu efecte alergene".

Studii de specialitate arată că noul coronavirus este viabil pe suprafeţe zeci de ore, produsele alimentare neambalate neputând fi dezinfectate şi, astfel, reprezentând o sursă de transmitere a SARS CoV-2.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb