Forţăm NOROCUL sau Raţionalizăm?

Dumitru Chisalita
Materii Prime / 12 iulie 2022

Forţăm NOROCUL sau Raţionalizăm?

12 ţări Europene au rămas fără gazele din Federaţia Rusă. Rând pe rând, conductele care alimentau cu gaze Europa au căzut (au redus livrările): Yamal, Ucrainean System, Nord Stream 1, practic avem o singură rută care funcţionează aproape normal: South Stream.

Se poata observa că în ultimele 30 de zile deşi asistăm la o reducere a gazelor livrate din Federaţia Rusă către Europa, nu se identifică creşteri ale livrării de gaze din celelalte surse de gaze care alimentează Europa (Norvegia, Algeria, Azerbaijan, LNG).

Forţăm NOROCUL sau Raţionalizăm?

România are NOROC că firmele de furnizare gaze din Ungaria importă gaze din Federaţia Rusă prin conducta South Stream şi descarcă o parte din gazelle care tranzitează România şi în Romania. România are astăzi gaze de import şi a atins un nivel de încărcare a depozitelor de 47 % din NOROC. Dacă Ungaria ar fi fost pe lista neagră a Rusie, sau dacă nu era nevoită să tranziteze Romania, probabil că România nu beneficia de cele 2 - 3 milioane mc/zi gaze naturale, ceea ce ar fi făcut ca depozitele româneşti de gaze, probabil, să fie doar la un nivel de 35-38 %, iar la sfârşitul ciclului de înmagazinare, probabil, am fi atins doar un nivel de 65-70%.

În situata în care NOROCUL va fi de partea României şi în continuare, respectiv importul realizat de alte firme din Rusia şi revândute în România va funcţiona până la primăvară şi vom avea NOROC de o iarnă uşoară, România ar putea să treacă această iarnă relativ bine, probabil exceptând două trei episoade în care perioade mai răcoroase ar impune anumite restricţii.

Dacă România este părăsită de NOROCUL, care oricum ne însoţeşte de 10 ani, iarnă de iarnă, şi nu vor mai curge gaze din Rusia către România, sau firmele străine care importă astăzi gaze în România, vor alege să nu mai vândă aceste gaze în România, sau nu găsim nici alte gaze, totul aşezat pe o iarnă grea, lucrurile vor fi critice pentru perioada decembrie 2022 - martie 2023, cu posibile episoade extreme în luna februarie 2023 (statistic luna februarie este luna cu cele mai coborâte temperaturi şi luna în care cantităţile de gaze din depozite sunt reduse).

Astfel, se impun detalierea Planurilor pentru situaţii de urgenţă pe piaţa de gaze naturale, care să permită raţionalizarea gazelor pentru consumatorii economici, în funcţie de valoare deficitului. Un val de frig de 14 zile cu temperaturi sub -15 C în ultima parte a iernii, ar necesita raţionalizarea aproape a tuturor consumatorilor exceptând consumatorii casnici şi consumatorii esenţiali. Practic, aproape toată România ar trebui să fie închisă. Chiar dacă teoretic consumatorii casnici nu vor fi afectaţi, realitatea s-ar putea să infirme această cerinţă. Trebuie să avem în vedere că în situaţii de frig extrem consumatorii care sunt mai aproape de sursă consumă mult şi fac ca gazele să nu mai ajungă în cantitatea şi presiunea minimă de funcţionare a aparatelor la consumatorii din extremităţile sistemului de transport sau distribuţie, aceştia rămânând efectiv fără gaze.

Chiar dacă scenariul unei ierni viitoare grele este redus, totuşi acest scenariu ar trebui luat în calcul.

Acum 35 de ani sistemul politic considerat perfect - comunismul - accepta posibilitatea unor scenarii de lipsă în aprovizionare cu gaze şi lua măsuri pentru a raţionaliza consumul de gaze naturale şi energie electrică, astăzi ne este jenă să folosim cuvantul RAŢIONALIZARE.

Rămâne de văzut dacă NOROCUL ne surânde din nou sau frigul ne va îngheţa indolenţa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb