Fortim Trusted Advisors: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara - în top la închirierea de birouri

S.B.
Companii #Construcţii / 30 iulie

Fortim Trusted Advisors: Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara - în top la închirierea de birouri

În România, în prima jumătate a anului 2024 s-au închiriat birouri moderne cu o suprafaţă totală de 205.853 mp, cu 0,2% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe primul loc, în topul centrelor universitare alese de companii pentru sedii noi şi prelungiri de contracte se află Bucureştiul, urmat de Cluj-Napoca si de Timişoara, potrivit Fortim Trusted Advisors.

În Bucureşti, companiile au închiriat 84% din volumul total de spaţii de birouri moderne tranzacţionate în ţară, în primul semestru. Pe locul doi în topul oraşelor se află Cluj-Napoca, cu o pondere de 13% din totalul spaţiilor închiriate şi o suprafaţă totală de 28.770 mp, pe locul trei este Timişoara, cu 2%, iar restul de un procent este împărţit între Braşov, Sibiu şi Galaţi.

"În Bucureşti, cererea nouă de spaţii de birouri a depăşit volumul prelungirilor de contracte. O surpriză a reprezentat-o cererea mare venită din partea unor unităţi de învăţământ, care au închiriat sau pre-închiriat în total 25,9% din spaţii, pentru a le reamenaja în săli de clasă, cu facilităţi educaţionale. Pe de altă parte, în celelalte oraşe - Cluj-Napoca, Timişoara şi Braşov, volumul de prelungiri de contracte a fost mai mare decât cererea nouă, urmărind valul de livrări de acum patru, cinci ani. Au fost însă şi mari chiriaşi care au închiriat spaţii noi, precum Banca Transilvania, Deloitte, Medical Clinique, Medlife şi Ixxus", declară Nicolae Ciobanu, Managing Partner - Head of Advisory la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cele mai multe companii care şi-au ales birouri în Bucureşti au provenit din sectorul de IT&C (29%), urmat la mică distanţă de sectorul de învăţământ privat. Cel mai mare contract semnat în primele luni din 2024 a fost închirierea spaţiului de 10.000 mp, de către Genesis College, în Petrom City, pentru reconversia lor în spaţii de clasă şi facilităţi educaţionale.

Cele mai solicitate locaţii au fost cele din zonele de nord, Floreasca - Barbu Văcărescu şi în centru.

În total, de la începutul anului, în Cluj-Napoca s-au tranzacţionat spaţii de birouri cu o suprafaţă de 28.770 mp, de cinci ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (când s-au închiriat doar 5.422 mp). Saltul din 2024 se datorează în principal prelungirilor de contracte de închiriere.

La foarte mare distanţă ca volum, cu o suprafaţă totală de 4.898 mp închiriaţi în 2024, se află oraşul Timişoara, în scădere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (7650 mp).

"Gradul de neocupare al spaţiilor de birouri a scăzut, atât în Bucureşti, la 13,4% (de la 14,9% la începutul anului, cât şi în Cluj-Napoca, la 11% (de la 13,8%), pe fondul lipsei livrărilor de spaţii noi. În perioada următoare, dezvoltatorii vor fi prudenţi, urmând a demara proiecte mari doar pe măsura semnării unor contracte de pre-închiriere. În dezvoltare, există câteva proiecte de anvergură, bine localizate, cu utilizare mixtă, cu facilităţi de retail, luat masa, servicii de toate tipurile, inclusiv medicale şi de educaţie, pe lângă spaţiile de birouri", Costin Nistor, Managing Director, la Fortim Trusted Advisors, membră în Alianţa BNP Paribas Real Estate.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb