FORUMUL ECONOMIC MONDIAL DE LA DAVOS (ELVEŢIA) "Revoluţia Digitală" - o ameninţare mai mare decât migraţia şi crizele pieţelor, însumate!

IONEL BLĂNCULESCU, consultant economic
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 21 ianuarie 2016

"Revoluţia Digitală" - o ameninţare mai mare decât migraţia şi crizele pieţelor, însumate!

Forumul de la Davos: "Societatea umană este pe cale să se schimbe în profunzime"

"Pentru regenerabile, viaţa nu va fi uşoară!"

"A patra Revoluţie Industrială - Revoluţia Digitală" - tema celui de-al 46-lea Forum Economic Mondial de la Davos (Elveţia) - reprezintă o ameninţare mai mare la adresa omenirii decât migraţia necontrolată şi crizele pieţelor, însumate!

Lansarea Forumului Economic de la Davos s-a desfăşurat într-o deprimantă stare de anxietate (dex: insecuritate, nelinişte, tulburare, griji, temeri, îngrijorare, teamă, frământări, stres), marcată chiar şi de o nouă cădere istorică a pieţelor, în special de ţiţei, care după un şoc de -3% a atins un nou minim istoric de 26,94 USD/baril, însă şi a acţiunilor, în special din Europa, cu peste -3%, şi în SUA tot cu -3%. Cu scăderile de peste 1% din China ne-am obişnuit deja, însă mai puţin cu cea din întreaga Asie - între care Japonia aproape -4%, Hong Kong chiar peste -4%, Singapore -3% şi tot aşa.

Altfel spus, lucrările actualului forum economic au fost mai mult ca niciodată eclipsate de tragismul realităţii în care trăim pe această planetă, astăzi, acum.

Nu ne putem lansa în presupuneri şi prezumţii, cum că pieţele mondiale ar fi vrut să transmită ieri, la demararea forumului, un semnal, prin această dură şi abruptă cădere colectivă, elitelor politice şi economice reunite la Davos, cum că nivelul concentrat de ipocrizie, din acea înaltă citadela, din Munţii Alpi, ar fi atins apogeul. Dacă însă privim la statistica NGO-ului britanic, Oxfam, care ne-a dezvăluit recent culmile inegalităţii mondiale, între bogaţi şi săraci, prăpastia uriaşă existentă între aceştia şi luăm act că, dintre actualii Parteneri ai Forumului de la Davos, adică Sponsori, să ne înţelegem bine, 9 din 10 multinaţionale au cel puţin un cont deschis în paradisuri fiscale, adică 90% dintre participanţii sponsori, am putea să ne lansăm şi în presupuneri, însă hotărât nu o vom face, că doar suntem profesionişti.

Aceste multinaţionale sunt dintre cele care fac obiectul celor 7600 de miliarde de USD, existenţi în zonele off shore şi de paradis fiscal, iar pe timpul celor 4 zile, în cadrul sesiunilor, vor expune chiar despre pericolul divizării omenirii şi a inegalităţilor flagrante, între bogaţi, 1% ,şi ceilalţi, 99%.

S-a analizat un total de 200 de multinaţionale care au făcut obiectul cercetărilor organizaţiei britanice, între care şi multinaţionalele sponsori la Forumul de la Davos!

Însă să trecem mai departe!

Voi prezenta cele opt teme asupra cărora actualul Forum de la Davos a început să-şi îndrepte atenţia, încă din prima zi, apoi imediat, deoarece ştiu cât sunteţi de curioşi şi nerăbdători, revin la titlu, să-l explicăm.

Acestea sunt: dezvoltarea roboticii, a inteligenţei artificiale, terorismul şi criza migraţiei, criza din pieţe, schimbarea climei, Europa, inegalitatea socială, medicina, criminalitatea cibernetică şi libertăţile civile.

Am revenit la titlu, deoarece în accepţiunea mea este cea mai importantă temă a celei de-a 46-a ediţii a Forumului Economic Mondial de la Davos.

"Revoluţia Digitală" este considerată pe bună dreptate "A 4-a Revoluţie Industrială" din istorie, altfel spus "Digitalizarea Economiei", o combinaţie de noi tehnologii, progresul robotizării, "internetul lucrurilor", "big data", tipărire, printare în 3D, inclusiv în sfera organelor pentru transplanturi în medicină - greu de crezut, nu? - şi multe altele.

Am să explic mai întâi ce poate însemna "internetul lucrurilor" şi "big data". "Internetul lucrurilor" este un concept prin care orice element se poate conecta la Internet pentru a prelua informaţii, în scopul sporirii valorii intrinsece a acestuia, în anul 2012 fiind conectate la Internet 15 miliarde de lucruri (maşini, echipamente şi obiecte), urmând că în anul 2020 să se ajungă la 80 de miliarde de lucruri conectate.

"Big data" este considerată o revoluţie, care va schimba modul omenirii de a trăi, de fapt reprezintă o inflaţie de date, o avalanşă de informaţii şi date, care au potenţialul să afecteze profund modul în care facem afaceri şi chiar modul de a trăi.

Am explicat toate acestea, chiar dacă unii dintre cititori nu vor înţelege în totalitate toate aceste principii, pentru a explica o afirmaţie de ieri din cadrul forumului şi anume că societatea umană este pe cale să se schimbe în profunzime, fără să realizeze astăzi ce viteză mare de transformare implică noua revoluţie digitală. Considerându-se că ne aflăm în faţa unui real şi chiar greu de înţeles proces de "uberizare a economiei", cunoscătorii înţeleg foarte bine această expresie, pe care din motive lesne de înţeles nu o explicitez.

Iar de acum încolo, atenţie foarte mare la ce voi consemna, este capital ca importanţă pentru orice locuitor al planetei noastre, deci şi pentru cetăţenii români; inclusiv fac un apel la guvernele României, oricare ar fi acelea, la acţiune în sensul pe care îl voi indica.

Revoluţia digitală, aflată în plină desfăşurare, accelerată, inimaginabil de rapidă, va produce mari perturbaţii la nivelul populaţiilor, inclusiv românească, prin noul proces şi fenomen de periferizare (termenul îmi aparţine, l-am creat special) şi izolare a celor mulţi, mai puţin sau deloc conectaţi la "A 4-a Revoluţie Industrială" - priviţi în stânga şi-n dreapta dumneavoastră şi veţi vedea cât de mulţi sunt.

Se anticipează că această nouă revoluţie va conduce la schimbări majore, în sens de perturbaţii, atât asupra modelului de afaceri, cât şi în domeniul forţei de muncă, numai pentru următorii cinci ani fiind aşteptaţi cel puţin 5 milioane de noi şomeri, rezultaţi numai din această cauză.

Piaţa muncii urmează să fie cel mai puternic zdruncinată în următorii cinci ani de acest fenomen, prin digitalizare, în special a proceselor de producţie.

Chiar dacă nu este înţeleasă pe moment, această nouă "Revoluţie Digitală", aflată în plină desfăşurare, va produce mutaţii majore, inclusiv în România, în special asupra pieţei muncii.

Guvernele se vor confrunta şi va trebui să facă faţă unui şomaj crescut, de aici vor rezulta şi mai mari inegalităţi decât cele existente astăzi, culminând cu instabilitate socială.

Dacă mai adăugăm potenţialul şi perspectiva migrării de astăzi, pe plan mondial, care se cifrează la 60 de milioane cetăţeni, din care 1 milion este deja instalat în Uniunea Europeană, provocând cel mai mare proces migrator de după al doilea Război Mondial şi totodată cea mai cumplită criză la nivel comunitar, care a aruncat în aer şi ultimul crâmpei de speranţă, vizând o Uniune Europeană funcţională, atunci tabloul devine aproape complet.

Guvernele, implicit Guvernul României, au o obligaţie majoră în a minimiza efectele acestei noi revoluţii asupra populaţiilor, ele oricum vor lovi cu tărie, şi anume organizarea trecerii populaţiilor forţei de muncă active, a forţei de muncă în devenire, pe termen mediu, la sistemul de competenţe pentru viitor - acesta este termenul folosit la Davos ieri.

Altfel spus, se impune cu necesitate, dacă nu s-a început până în prezent, declanşarea la nivelul ţării a programului naţional de trecere de la sistemul clasic de muncă la cel bazat pe noile competenţe, generate de realităţile noii revoluţii digitale, în special în domeniul industrial, însă nu numai.

În rest, ieri, în prima zi a forumului, în afară de economie, subiectele au vizat dezvoltarea sustenabilă, clima şi societatea civilă.

O idee interesantă a fost generată în domeniul atât de controversat, în special în România, a energiei regenerabile.

S-a statuat, şi nu comentez mai mult, întrucât fraza este foarte bine definită: "Pentru regenerabile, viaţa nu va fi uşoară!".

Prima zi s-a încheiat într-un spirit aparte şi anume că anumite lucruri care astăzi, în anul 2016, par ficţiune - cum ar fi intrarea lumii în noua eră a roboticii avansate, inteligenţa artificială şi modificarea genetică - în anul 2025 vor deveni realitate ştiinţifică.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Oamenii care au venit spre Europa daca nu era razboi veneau? In loc de acesti oameni o sa extraga petrol "revolutia digitala"?

    Razboaiele cine le creeaza si cu ce scop? 

    Mai demult faraonii aveau nevoie de oameni acum nu mai au nevoie?

    Solutia? 

    Dl Blanculescu este paralel cu subiectul. Considera ca digitalizarea va produce someri, asa cum in comunism se spunea de informatizare ca va reduce numarul functionarilor. Realitatea arata ca lucrurile au stat tocmai invers. Digitalizarea poate duce la o societate care sa functioneze ca un banc de pesti sau ca un stol de pasari care zboara si nu se ciocnesc intre ele. Puterea din Romaina nu este pregatita pentru o astfel de functionare. Ea a ramas la stilul militar, cu comandant care ia decizii pana la nvelul cel mai de jos. Societatile democrate din nordul Europei, cele cu autonomie locala, sunt mult mai adaptate la o astfel de transformare. Noi romanii care construim centralismul o sa fim la periferie chiar daca se investeste in tehnologie.

    1. Moftangiule, mai este unul paralel cu subiectul, tu esti cel mai bun

      U.S. Vice President Joe Biden criticized modern corporate "short-termism" on Wednesday and urged chief executives gathered in Davos to look after their workers as well as their shareholders. 

      Relishing his nickname of "middle-class Joe", he told delegates at the World Economic Forum annual meeting that the middle classes, the backbone of economies and democracies, now faced unprecedented threats from technological change. 

      "My call to action here is simple - embrace your obligation to workers as well as your shareholders," Biden said, criticizing the recent trend by firms to return mountains of cash to investors by buying back stock rather than investing for the future. 

      Many of the world's wealthiest and most powerful people are gathered in the Swiss Alps this week to discuss business and the wider state of the world, against a backdrop of tumbling stock markets and increased geopolitical tensions. 

      Those market ructions are dominating many conversations, although the challenges and opportunities of the so-called fourth industrial revolution - an umbrella term for robotics, artificial intelligence and hyperconnectivity - remain the official topic of this year's meeting. 

      Many experts fear the next wave of innovations will destroy millions of jobs, hollowing out middle-income employment across manufacturing and the service sectors, even as new highly skilled computing jobs are created. 

      That, Biden said, represented a major threat to all members of society. 

      "When the middle class does well, the wealthy do very well, and the poor have a ladder up," he said. (Reuters) 

    Dl Trompetzica a rezolvat periferizarea data de saracie si se sparie de cea digitala

    Cum sa fie atenti conducatorii nostri,cand ei (mai ales parlamentarii) se ocupa cum sa-si creasca salariile si pensia speciala.Aici se vorbeste robotizare,digitalizare etc.iar in Romania sub conducrea inteleapta a partidelor politice avem poate zeci sau sute de mii de analfabeti.Ce sanse au oamenii acestia?Poate(sunt sigur)unii ar fi lucrat in domeniile mentionate.

    1. Ce sanse au oamenii acestia? 

      Au sansa de a trai, saraci, amarati , la marginea societatii (a lumii) cultivandu-si cateva straturi, crescand cateva animale in jurul casei si in mod sigur, de a dormi sanatos, feriti de stres si toata "bolile" civilizatiei. 

      Neconectati la problemele omenirii nu vor fi atinsi de virusii acesteia.

      Cine sunt castigatorii si cine perdantii? 

      Bunicul cu 7 clase, traind sanatos fara stress ... 30 ani de pensie dupa ce a fost ...viceprimar a trait 90 ani fara 1 luna sanatos cosind in gradina, ultimele 3 luni prostata la suparat.

      Eu noi ajungem varsta aceasta, constienti sanatosi? 

    De unde atita pesimism cind viitorul arata atit de bine?

    Nu cu mult timp in urma, rar vedeai prin satele patriei cite o masina. Acum sunt pline satele de masini, si parca suntem mai ocupati ca niciodata.  

    Priviti viitorul cu incredere. In scurt timp vom ajunge la conditia binemeritata de zei!

    Ce vom face cu atita dezvoltare? Raspunsul este simplu: Vom investi in dezvoltarea umana. Adio analfabetism, adio somaj! Lumea fa fi un rai!  

    1. Daca vom scapa de un razboi devastator, raiul de care vorbesti va fi un loc in care oamenii se vor comporta ca un roi de albine dirijat de computerele tot mai sofisticate care deja au pus stapanire pe o buna parte din vointa noastra.

      Nimic nu va scapa de controlul lor.  

      Vei avea chef sa mananci cand si ce ti se va induce in subconstient. 

      Vei avea chef de plimbare, somn, sex, orice, atunci cand este cazul si cand stabileste un computer ca e mai bine.

      Brrr, mi-e groaza.... 

      Si vor fi munti de mamaliga si rauri de lapte.... 

      Eu vreau rolul trantorului in acel stup.Sa roiasca in jurul meu albinutele, harnicutele si sa ma serveasca cu nectar, ca pe zeii din Olimp.

      Raiul pepamant isi doreau si comunistii; cand va fi lipsa griijilor zilnice in Romania? Poate peste 50 de ani!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb