Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus astăzi trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului director al Volksbank Piatra Neamţ, Carmen Claudia Vlăsceanu, acuzată de complicitate la înşelăciune în formă continuată (10 acte materiale) şi luare de mită, prejudiciul adus băncii fiind de peste 1 milion euro.
În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, tot în stare de libertate, învinuiţi de înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 acte materiale), Gheorghe Budeanu, Aurel Florin Motfolea, Mihai şi Maria Ramona Nemţanu, precum şi Mihaela şi Vasile Adrian Lazăr. Totodată, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, Aurel Lazăr, bănuit de complicitate la înşelăciune în formă continuată (1 act de autorat şi 9 acte de complicitate).
Potrivit rechizitoriului, în perioada 21 iulie 2006 - 17 octombrie 2008, Carmen Vlăsceanu, în înţelegere cu Aurel Lazăr, a propus şi a aprobat 10 credite bancare pentru Maria Nemţanu (un act material), Vasile Lazăr (două acte materiale), Gheorghe Budeanu (un act material), Mihai Nemţanu (două acte materiale), Mihaela Lazăr (un act material) şi Aurel Motfolea (un act material), pe baza unor adeverinţe de venit, întocmite în fals.
"În schimbul încălcării atribuţiilor de serviciu (de a conduce activitatea sucursalei conform regulilor stabilite împreună cu conducerea băncii, ţinându-se cont de legislaţia în vigoare şi de normele, politicile şi procedurile interne; de a utiliza corect şi în condiţii de siguranţă patrimoniul sucursalei), inculpata Vlăsceanu Carmen Claudia a primit cu titlu de foloase necuvenite suma de 127.425 lei de la inculpata Nemţanu Maria Ramona, sumă din care şi-a însuşit 18.000 lei", se arată în comunicatul DNA.
Conform procurorilor anticorupţie, Aurel Lazăr a fost garant ipotecar pentru toate creditele bancare luate de ceilalţi inculpaţi, toate cele zece credite fiind acordate cu încălcarea regulamentelor interne ale băncii şi pe perioade foarte mari de timp (300 luni). De asemenea, prin acceptarea documentaţiei incomplete (lipsa copiilor de pe cărţile de muncă), s-au maximizat riscurile de credit. Astfel, creditele nu au fost restituite decât într-o mică parte (s-au plătit rate timp de 1 an-1 an şi jumătate), banca fiind nevoită să treacă la executări silite imobiliare.
Altă manoperă utilizată de Carmen Vlăsceanu a constat în dimensionarea creditelor, astfel încât fiecare în parte să intre în competenţa de aprobare a sucursalei bancare din Piatra-Neamţ (maximum 100 mii euro). Astfel, Vlăsceanu a sustras controlului structurii centrale a băncii acordarea acestor împrumuturi bancare.
Aceste acţiuni au avut ca urmare păgubirea băncii cu suma de 1.141.597 euro, precizează DNA.
• Conducerea băncii a fost sesizată abia în 2010
Alexandra Frunză, purtătorul de cuvânt al Volksbank, a declarat, pentru ziarul BURSA, că în 2010 conducerea băncii a început o anchetă internă în cazul de la sucursala Piatra Neamţ, după sesizarea unor nereguli. În urma investigaţiilor, banca a sesizat autorităţile şi a dispus încetarea contractului de muncă al lui Carmen Vlăsceanu.
Purtătorul de cuvânt a precizat: "Volksbank are toleranţă zero la încălcări ale normelor interne şi ale normelor legale externe. Banca a cooperat şi va coopera în continuare cu autorităţile în ancheta cazului".
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorii DNA au dispus măsura sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile aparţinând inculpaţilor: Carmen Vlăsceanu, Aurel Lazăr, Maria Nemţanu, Vasile Lazăr şi Marius Sîrbu.
Alţi doi învinuiţi în acest dosar, Vasile Liche şi Sîrbu Marius, au încheiat cu procurorii anticorupţie un acord de recunoaştere a vinovăţiei.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Neamţ, cu propunere de menţinere a măsurilor asiguratorii.