Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB) şi Noua Bancă de Dezvoltare BRICS (NDB) ar trebui să înfiinţeze un forum internaţional economic, a spus, luni, Bimal Jalan, fost guvernator al Băncii Indiei, potrivit Sputnik International.
Jalan nu vede cele două organizaţii drept rivale, deoarece au "surse diferite de finanţare".
AIIB este o instituţie financiară propusă de China, creată în special pentru a investi în proiecte de infrastructură. Instituţia este aşteptată să fie lansată până la finalul lui 2015, după ce, ieri, la Beijing, cele 57 de ţări fondatoare au semnat înţelegerea de înfiinţare.
În luna iulie 2014, liderii Braziliei, Rusiei, Indiei, Chinei şi Africii de Sud (BRICS) au ajuns la un acord cu privire la înfiinţarea Noii Bănci de Dezvoltare.
Jalan a mai spus: "Nu contează doar banii, ci ceea ce trebuie făcut. Cei mai mulţi dintre membri AIIB sunt ţări în curs de dezvoltare şi majoritatea au infrastructuri în stadii diferite, inclusiv în zonele urbane. Putem învăţa unii de la alţii"
Potrivit lui Bimal Jalan, AIIB este o idee bună, întrucât va permite membrilor să dezvolte infrastructura şi chiar şi jucători majori, precum China, vor beneficia de o infrastructură îmbunătăţită.
NDB se va concentra de asemenea pe proiecte de infrastructură în ţări în curs de dezvoltare
NDB este aşteptată să înceapă operaţiunile pe 7 iunie, potrivit ministrului adjunct de finanţe rus Sergei Storchak.
China, India şi Rusia sunt principalii trei acţionari cu 26, 7.5 şi respectiv 5.9% din voturi
Marea Britanie, Germania şi Australia se află de asemenea printre membri fondatori.
Cu un capital autorizat de 100 de miliarde de dolari, Asian Infrastructure Investment Bank intenţionează să stimuleze investiţiile în infrastructurile de transport, energie şi telecomunicaţii din Asia. AIIB este văzută drept un rival pentru Banca Mondială şi Asian Development Bank, instituţii financiare dominate de statele occidentale.
Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a informat că "va fi încântat" să coopereze cu banca de dezvoltare înfiinţată de China în proiecte de finanţare a infrastructurii.
Statele Unite ale Americii şi Japonia se numără printre puţinele state care nu au aderat la AIIB. Mai mult, Washingtonul a încercat să facă presiuni asupra altor state, inclusiv aliaţi, să evite aderarea la AIIB.